Julkaistu 22.11.2021

Sairaanhoitopiirin viimeisellä talousarviolla katetaan kertynyttä alijäämää

Vuosi 2022 on sairaanhoitopiirin viimeinen toimintavuosi ennen hyvinvointialueen varsinaista käynnistymistä. Sairaanhoitopiirin taseessa on katettavaa alijäämää noin 30 miljoonaa euroa, joten ensi vuoden talousarvio sisältää kuntalain mukaisen alijäämän kattamissuunnitelman.

Valtuusto on päättänyt, että alijäämä katetaan maanmyyntituloilla. Sote-lait estivät kuitenkin maanmyynnin sairaala-alueilta. Sen sijaan sairaanhoitopiirin omille tytäryhtiöille voidaan myydä niiden tontit 2,3 miljoonan euron myyntivoitolla sekä Tampereen kaupungille ns. Itäparkki 8,4 miljoonan euron maanmyyntivoitolla. Lisäksi sairaanhoitopiirin yhtiöiltä odotetaan ylimääräisiä osinkoja noin yhdeksän miljoonaa euroa. Loput kertyneen alijäämän kattamiseen tarvittavat 10,3 miljoonaa euroa on suunniteltu vuoden 2022 talousarvioon ylijäämäksi.

Sairaanhoitopiirin hallitus päätti maanantaina myydä Tampereen kaupungille Itäparkin tontin, johon sisältyy kaksi määräalaa. Sairaanhoitopiirin ja kaupungin välisessä vuokrasopimuksessa on ehtoja, joiden mukaan muun muassa aluetta voidaan käyttää pysäköintialueena niin kauan, kunnes uusi pysäköintilaitos on valmis.

Psykiatrian kokonaisuutta rakennetaan

Ensi vuoden talous- ja toimintasuunnitelmasta ilmenee, että Taysin psykiatrian uudisrakennuksen rakentaminen on Pirkanmaan sairaanhoitopiirin vuoden 2022 suurin yksittäinen investointihanke. Rakennuskokonaisuus on valmistumassa vuonna 2023 Tays Keskussairaalan alueelle Arvo Ylpön kadun puoleiselle alueelle osana Taysin uudistamisohjelmaa.

Uudistamisohjelman loppuvaiheen hankesuunnitelma valmistui syksyllä 2021. Vuoden 2022 aikana suunnittelua tarkennetaan. Tavoitteena on saada investointihankkeen rakentamiselle sosiaali- ja terveysministeriön poikkeuslupa sekä saada hanke osaksi hyvinvointialueen investointisuunnitelmaa.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuusto käsittelee uudistamisohjelman loppuosan 1. vaiheen rakentamispäätöstä tiistaina 23.11. ja päättää talousarviosta 13.12.2021 pidettävässä kokouksessaan.