Julkaistu 28.4.2020

Salakavala, näkökykyä uhkaava glaukooma aiheena Tays tutuksi -verkkoluennolla

Suomessa noin 90 000 ihmisellä on glaukoomadiagnoosi, mutta todellisuudessa sairastuneita on paljon enemmän. Myös viherkaihin tai silmänpainetaudin nimellä kulkeva silmäsairaus etenee vaivihkaa eikä sairautta itse huomaa. Tays tutuksi -verkkoluennolla Tays Silmäkeskuksen glaukooman kirurgisesta hoidosta vastaava erikoislääkäri, lääketieteen tohtori Anu Vaajanen kertoo glaukoomasta ja sen hoidosta Taysissa.

Glaukoomaan sairastuneen näkökenttään ilmestyy katvealueita, kun näköaistimusta välittävät silmän hermosäikeet tuhoutuvat vähitellen. Toinen silmä ja aivot kompensoivat puutteita, joten sairastunut ei itse havaitse vikaa näkökyvyssään. Katvealueet laajenevat, kun sairaus etenee.

Alkava glaukooma aiheuttaa näkökenttään katvealueita, joita toinen silmä ja aivot pyrkivät korjaamaan. Vasemmalla normaali näkökenttä, oikealla alkavaa glaukoomaa sairastavan näkökenttä.

Ikä on glaukooman riskitekijöistä suurin. Sairaus onkin yleisin ikäihmisille. Glaukooman riskiä lisäävät myös muun muassa silmän rakenteellinen muutos eksfoliaatio, likitaitteisuus ja diabetes.

Luentoa voi seurata verkossa tänään 28.4. klo 18 alkaen osoitteessa peda.net/tst/yleisluennot. Luento on tallennettu aikaisemmin, joten yleisökysymyksiä ei ole mahdollista lähettää.

Myöhemmin luennon voi katsoa Taysin verkkosivuilta osoitteesta tays.fi/fi-FI/Palvelut/Silmataudit/Glaukooma ja Työväenopiston sivuilta peda.net/tst/yleisluennot/tallennetut-luennot.

 Luento on osa yhdessä Tampereen seudun työväenopiston kanssa toteutettua Tays tutuksi -luentosarjaa.