Julkaistu 3.4.2020

Synnyttäjän puoliso pääsee mukaan vain synnytykseen – myös testattavia ryhmiä päivitetty

Ensi maanantaista 6.4. lähtien synnyttäjän puolison läsnäolo sairaalassa on rajattu vain synnytykseen. Tays on perjantaina tarkentanut myös ryhmiä, joilta otetaan koronavirusnäytteitä.

Yliopistolliset sairaalat ovat yhdessä tehneet linjauksen, jonka mukaan puoliso saa 6.4. alkaen olla mukana vain synnytyksessä. Synnytykseen osallistuvan puolison tai hänen tilallaan mukana olevan tukihenkilön täytyy olla täysin terve.

Synnytystä edeltäviin käynteihin puoliso ei voi osallistua koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi. Myöskään synnytyksen jälkeen puoliso ei saa vierailla sairaalassa. Muiden vierailijoiden käynnit on kielletty jo aikaisemmin.  Rajoitus koskee äitiyspoliklinikkaa, raskauspäivystystä, raskaana olevien osastoa, osastoa 2ab, Perheonnea, naistentautien poliklinikkaa, hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikkaa sekä Tays Hatanpään äitiysultraa. Äiti-vauvapoliklinikalle vauvan saattaa vain yksi vanhempi, jonka pitää olla täysin terve.

Epidemia-aikana äidit ja vauvat pyritään kotiuttamaan mahdollisimman nopeasti synnytyksen jälkeen, jos se vain on äidin ja lapsen voinnin kannalta mahdollista. Näin pyritään minimoimaan perheiden erillään olosta aiheutuvaa haittaa.

– Koska olemme rakentaneet perhekeskeistä hoitoa jo vuosia ja olleet sitoutuneita siihen, päätös on raskas myös meille, jotka hoidamme synnyttäjiä, vastasyntyneitä ja perheitä, sanoo apulaisylilääkäri Outi Palomäki Taysin naistentautien ja synnytysten vastuualueelta.

–  Toivomme perheiltä ymmärrystä. Nämä rajoitukset on tehty perheiden parhaaksi ja suojelemaan terveyttä tänä poikkeuksellisena aikana.

Katso myös: Usein kysyttyjä kysymyksiä puolison tai tukihenkilön läsnäoloon liittyvistä ohjeista

Koronatestejä tehdään yhä enemmän

Myös koronavirustestien kriteerejä on päivitetty Taysissa perjantaina. Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä sekä heidän perheitään kannustetaan hakeutumaan testeihin, jos perheessä on sairastuttu hengitystieinfektioon. Sote-ammattilaisten ja perheenjäsenten lisäksi testataan muun muassa hengitystieoireisia yli 70-vuotiaita, ulkomailta tai Suomen riskialueilta palaavia sekä osastohoitoa tarvitsevia potilaita.

Valtaosa koronaviruksen aiheuttamista sairastumisista on lieviä. Hyvävointisen akuuttiin hengitystieinfektioon sairastuneen ei tarvitse ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon, ellei hän kuulu testattaviin ryhmiin.

Perjantaista 3.4.2020 lähtien COVID-19-näytteitä otetaan akuuttiin hengitystieinfektioon sairastuneilta seuraavista ryhmistä:

  • terveyden- tai sosiaalihuollon henkilökunta, omaishoitajat, henkilökohtaiset avustajat sekä vesilaitoksen työntekijät
  • henkilöt, joiden perheessä on terveyden- tai sosiaalihuollon työntekijä,
  • pneumonia- eli keuhkokuumepotilaat iästä riippumatta,
  • yli 70-vuotiaat akuuttiin hengitystieinfektioon sairastuneet,
  • akuutin hengitystieinfektion vuoksi sairaalahoitoon joutuvat potilaat,
  • akuuttiin hengitystieinfektioon sairastuneet henkilöt, joilla on ollut lähikontakti varmistetun COVID-19-tapauksen kanssa tai jotka ovat palanneet ulkomailta, Pohjois-Suomen laskettelukeskuksista tai Uudenmaan alueelta 14 vuorokauden sisällä.
  • Testi voidaan tehdä myös muissa tapauksissa, jos lääkäri katsoo tarpeelliseksi.

Jos kuuluu edellä mainittuihin ryhmiin ja saat äkillisen hengitystieinfektion oireita, kuten kuumetta, yskää ja/tai hengenahdistusta:

Ota yhteys puhelimitse työterveyteen, oman kuntasi pandemiavastaanotolle tai Taysin koronaneuvontanumeroon 03 311 65333 (avoinna ympäri vuorokauden).
Saat puhelimitse ohjeet testiin hakeutumisesta.