Julkaistu 17.6.2021

Syöpälääkehoidon uusitut tilat ovat toimivat ja valoisat

Taysissa syöpälääkehoitoja voidaan nyt antaa uusituissa tiloissa, joihin saatiin aiempaa enemmän potilaspaikkoja. Potilaiden mukavuutta lisäävät säädettävät hoitotuolit, joiden määrä kasvoi seitsemästä 25:een. Aiemmin iso osa potilaista sai hoidon sängyssä maaten. Syöpätautien poliklinikka sijaitsee Tays Keskussairaalan Radius-rakennuksessa, joka on valmistunut vuonna 2007.

Syöpäpotilaiden määrä on kasvanut jatkuvasti, joten tarvitsimme lisää potilaspaikkoja, kertoo apulaisylilääkäri Leena Tiainen syöpätautien poliklinikalta.
Tämän vuoden alusta myös gynekologisia syöpiä sairastavat saavat lääkehoitonsa meidän yksikössämme.

Tiainen kertoo, että myös tiettyjen syöpälääkehoitojen muutokset ovat kasvattaneet yksittäisen hoitokerran kestoa ja sitä kautta potilaspaikkojen tarvetta. Käyttöön on otettu niin sanottuja biosimilaarilääkkeitä, jotka annostellaan infuusiona eli tiputuksena verisuoneen pistoshoidon sijaan, mikä vie kauemmin aikaa.

Pekka Hakala on nyt neljättä kertaa syöpälääkehoitoyksikössä saamassa solunsalpaajia.
Pekka Hakala on nyt neljättä kertaa syöpälääkehoitoyksikössä hoidossa. Hänen mielestään sekä tilat että hoito ovat hyvällä tolalla.

Keuhkosyöpää sairastava Pekka Hakala on nyt neljättä kertaa solunsalpaajahoidossa. Lääkkeen tiputtamisessa menee kerralla noin puolitoista tuntia, ja Hakala saa hoitoa kolmen viikon välein.

Uudet tilat ovat toimivat,  palvelu on hyvää ja hoitajat osaavia, ei tästä voi enää parantaa, Hakala toteaa.
Hoidot tuppaavat väsyttämään, joten on hyvä, että tuolissa voi myös lepäillä.

Hakalan mielestä puolentoista tuntia kuluu hoidossa nopeasti, varsinkin jos viereiselle paikalle sattuu puhekaveri. Televisiotakin voi katsella.

Osastonhoitaja Merja Kaikkonen sanoo, että potilailta on saatu hyvää palautetta valoisammista ja avaramman oloisista tiloista. Neliömäärä ei kasvanut, mutta seiniä siirtelemällä, uusilla oviaukoilla ja toimintojen sijaintia vaihtamalla tiloista tuli huomattavasti aiempaa toimivammat. Samalla potilaiden yksityisyyttä ja potilasturvallisuutta on pystytty parantamaan. Jokaiselle potilaspaikalle on nyt asennettu hoitajakutsu.

Osastonhoitaja Merja Kaikkonen (vas.), lahjoituksen tehneen säätiön edustaja, ylilääkäri Arja Jukkola ja apulaisylilääkäri Leena Tiainen ovat tyytyväisiä uusiin tiloihin. Oikealla ikkunan takana on uusi, tilava kansliatila työntekijöille.
Osastonhoitaja Merja Kaikkonen (vas.), lahjoituksen tehneen säätiön edustaja, ylilääkäri Arja Jukkola ja apulaisylilääkäri Leena Tiainen ovat tyytyväisiä uusiin tiloihin. Oikealla ikkunan takana on uusi, tilava kansliatila työntekijöille.

Sänkypaikkojen vaihtaminen tuolipaikoiksi tehosti tilankäyttöä huomattavasti. Osa hoitotuoleista on kustannettu lahjoitusvaroista. Monet Taysille kohdistetut testamenttilahjoitukset on osoitettu nimenomaan syöpäpotilaiden hoidon tukemiseen.

Lahjoitimme tänne kaksi uutta hoitotuolia, kertoo Eila Vehmaksen testamenttisäätiön hallituksen puheenjohtaja, ylilääkäri, professori Arja Jukkola.
Teiskolainen Eila Vehmas määräsi testamentissaan lahjoituksia syövänhoidon laitteisiin, ja sellaisiin olemme vuosien mittaan antaneet Taysille 360 000 euroa.

Myös työntekijöiden tiloja ja kalusteita uudistettiin ja käyttöön saatiin ergonomiset sähköpöydät. Syöpälääkehoidossa käy päivittäin noin 50-60 potilasta, ja kiireisimpään aikaan töissä on 13 sairaanhoitajaa.  Hoito kestää kerrallaan puolesta tunnista neljään tuntiin. Vuositasolla lääkehoitokäyntejä kertyy yhteensä noin 10 000. Yksikössä on myös saatavilla nopeasti lääkäri, mikäli potilailla ilmenee äkillisiä, lääkärin arviota vaativia reaktioita syöpälääkeinfuusion aikana.

Syövänhoidon vastuualuejohtaja Maarit Bärlund on kiitollinen syövänhoitoon osoitetuista lahjoituksista. Esimerkiksi Vehmaksen säätiön lahjoitukset ovat omalta osaltaan sujuvoittaneet syöpäpotilaiden hoitoja ja seurantaa jo vuosia.