Julkaistu 21.11.2019

TAMKin potilashelpparit asiakkaan tukena ja seurana Keskussairaalassa ja Hatanpäällä

Taysin toimialue 1:llä kokeiltiin keväällä 2019 TAMKin Fiiliskeskuksen kehittämää potilashelpparipalvelua. Palvelu sai niin paljon kiitosta, että se jatkuu Keskussairaalan ja Hatanpään alueella. 

Potilashelpparipalvelu on toimintamalli, jossa potilaalla on mahdollisuus varata potilashelppari auttamaan ja kulkemaan rinnallaan sairaalakäynnin aikana.

Potilashelppareina toimivat Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) sairaanhoitajaopiskelijat, ja palvelun tuottamisesta sekä koordinoinnista vastaa TAMK.

Palvelu on käytössä Tays Keskussairaalassa ja Hatanpäällä.

Potilashelppari

  • on vastassa sovitussa kohteessa, esimerkiksi tulo-ovella,
  • kulkee potilaan kanssa tutkimuskohteisiin, poliklinikoille ja vuodeosastoille,
  • voi olla mukana myös erilaisissa tutkimuksissa ja pienissä toimenpiteissä, mikäli se sopii potilaalle ja häntä hoitavalle henkilökunnalle,
  • saattaa potilaan sairaalapäivän päätteeksi sovittuun kohteeseen.

Kokeilusta saatuja tuloksia

Kokeilujakson aikana keväällä 2019 palvelua käytti 141 asiakasta, joista suurin osa tilasi palvelun helpottamaan kulkuaan sairaalassa joko sen sokkeloisuuden tai oman huonon liikkumisen vuoksi. Palvelua käytettiin myös lievittämään jännitystä ja henkiseksi tueksi.

Kokemukset olivat hyvin positiivisia, ja palvelua käyttäneet asiakkaat olivat erittäin tyytyväisiä. Kokeilusta saatujen kokemusten perusteella Tays ja TAMK ovat päättäneet jatkaa yhteistyötä.  

TAMK vastaa potilashelpparitoiminnan toteuttamisesta kokonaisuudessaan. Tays puolestaan mahdollistaa toimintaympäristön toiminnalle.

Palvelu on asiakkaalle maksullista: hinta on 5 euroa / kerta. Helppari varataan TAMKin Filliskeskuksesta, jonka sivuilla on myös lisätietoa: Fiiliskeskus: Helpparipalvelut

Potilashelpparipalvelusta on lyhyesti tietoa myös Taysin verkkosivuilta: Oheispalvelut.

Lue myös TAMKin juttu aiheesta:

https://www.tuni.fi/fi/ajankohtaista/sairaanhoitajaopiskelija-mukaan-sairaalakaynnille-potilashelppari-palvelusta-hyvia