Julkaistu 22.3.2021

THL keskeytti tilapäisesti Astra Zenecan rokotteen antamisen Suomessa – vaikutuksia viikon 12 koronarokotuksiin

THL ilmoitti perjantaina 19.3. Astra Zenecan koronavirusrokotteen käytön keskeyttämisestä Suomessa.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan Suomessa on ilmoitettu kaksi aivolaskimotukosta 4–10 päivää Astra Zenecan koronarokotteen saamisen jälkeen. THL on käynnistänyt selvitystyön Astra Zenecan turvallisuudesta.

Havaitut poikkeukselliset oireet ovat erittäin harvinaisia eikä vielä tiedetä, liittyvätkö havaitut hyytymishäiriöt rokotukseen. Katso THL:n tiedotteesta lisätietoa ja ohjeita.

Vaikutuksia viikon 12 rokotuksiin

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri noudattaa THL:n ohjeistusta ja keskeyttää Astra Zenecan rokotteen käytön. Tästä syystä ne viikon 12 rokotusajat, jotka oli suunniteltu hoidettaviksi Astra Zenecan koronarokotteella, on peruttava. Kuntien terveyspalveluista ollaan yhteydessä heihin, joiden rokotusaikaa joudutaan siirtämään.

PSHP:n sairaala-apteekissa ei ole ylimääräisiä korvaavia rokotteita. Tämä tarkoittaa sitä, että alle 70-vuotiaiden riskiryhmään kuuluvien rokotukset keskeytyvät ainakin viikon 12 ajaksi. Iäkkäiden rokotukset Biontech-Pfizerin rokotteella jatkuvat.

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön rokotuksia pyritään jatkamaan heti, kun saadaan varmuus riittävien rokote-erien saamisesta Pirkanmaalle. THL:n määräyksestä uusien sote-ryhmien rokotukset ovat olleet rokotepulan vuoksi tauolla jo useita viikkoja. Tästä syystä Astra Zenecan rokotteeseen liittyvien ongelmien ei oleteta vaikuttavan sote-ammattilaisten rokotusaikatauluihin ainakaan kovin paljon.

Keskiviikkona 24.3. THL antoi päätöksen, että Astra Zenecalla annettavia rokotuksia voidaan jatkaa 65 vuotta täyttäneillä. Nämä rokotukset voivat jatkua 29.3. alkaen.

Alle 65-vuotiaiden osalta odotetaan edelleen THL:n selvitystyön tuloksia, ja THL tuloksista heti, kun uutta tietoa saadaan.

Päivitetty 25.3.: Lisätty tietoa, että 65 vuotta täyttäneiden rokotukset Astra Zenecalla voivat jatkua 29.3. lähtien.