Julkaistu 24.9.2019

Taide rikastuttaa Tays Keskussairaalan uusia osia


Taysin etupihan uudistushanke tuo sairaalaan myös uutta taidetta. Ikoninen Elämänliekki-veistos on saanut seurakseen etupihalle Suoja-veistoksen, jota voi tutkia myös veistoksen sisältä. Uuden pääaulan teoksissa nähdään veden ilmenemismuotoja, ja L-rakennuksen eli lasten ja nuorten sairaalan seinillä seikkailevat sarjakuvamaiset eläinhahmot.

Elämänlähde-teos Taysin uudessa pääaulassa

Elämänliekki ja Suoja etupihan maamerkkeinä

Kuvanveistäjä Eila Hiltusen alumiinipronssinen Elämänliekki pystytettiin vuonna 1972 Tays Keskussairaalan pääoven edustalle, ja se on saanut paikan myös uuden, 28.9. avattavan sisäänkäynnin luota. Veistos kuvaa elämän liekkiä, jota sairaalan työ pitää yllä ja kasvattaa täyteen roihuunsa.

Uutena veistoksena ulkotiloihin on pystytetty ROP-ryhmän eli kuvataiteilija Tuomo Rosenlundin ja diplomi-insinööri Pekko Oravan Suoja-teos. Suoja kurkottaa 6,5 metrin korkeuteen, ja sen sisälle pääsee kulkemaan. Lasista ja teräksestä rakennettu veistos symboloi luonnon ja ihmisen suhdetta. Teoksessa olevan puun muodot kuvastavat elämän eri polkuja ja kukinnot ovat hetkiä ja muistoja. Ulkokuoren jatkuva liike puolestaan heijastaa elämän alati muuttuvaa olemusta.

Suoja-teos lasten ja nuorten sairaalan pihassa

Pääaulassa pulppuilee ja virtaa

Elämänliekki-teoksen tematiikkaa jatkaa pääaulan keskelle ripustettu teräksinen teos Elämänlähde, jossa uhanalaisten kasvien figuurit muistuttavat elämän hauraudesta ja jokaisen hetken ainutlaatuisuudesta sekä kasvun voimasta. Elämänlähteen on tehnyt porvoolainen kuvanveistäjä Kirsi Kaulanen.

Sisäänkäynnin vieressä korkean seinäpinnan täyttää Virtaus-teos. Teos on koostettu peilimäisistä kromatuista metallipalloista, jotka muodostavat veden kulkua ilmentävän kuvion. Virtaus kertoo tarinaa koskesta, joka kuohuu Pirkanmaan sydämessä sukupolvesta toiseen sekä vedestä ja valosta, joita ilman maapallolla ei olisi elämää tuntemassamme muodossa. Virtauksen on suunnitellut tamperelainen kuvataiteilija Teija-Tuulia Ahola.

Pääaula on osa D-rakennusta, joka tulee laajempaan käyttöön vuoden 2020 alussa. Koko uudistamisohjelman taideteema on Pirkanmaa, ja aulan teokset saavat aiheensa pirkanmaalaisesta luonnosta.


Peurat, mäyrät ja muut eläimet elävöittävät L-rakennusta

Syyskuussa avatun L-rakennuksen eli lasten ja nuorten sairaalan seiniltä kävijöitä tervehtivät kuvataitelija Giannetta Portan luomat sarjakuvamaiset eläinhahmot. Ne eivät ole varsinaisesti hankittuja taideteoksia, vaan osa sairaalan sisustusta. Lapsipotilaat ovat olleet kokemusasiantuntijoina mukana kuvien valinnassa. Lisäksi L-rakennuksen sisutukseen kuuluu Tuomas Heinosen eläinvalokuvia.

Lasten ja nuorten sairaalassa on paljon eläinaiheisia kuvia


Etupihan uudet taideteokset ovat maksaneet yhteensä 200 000 euroa. Suoja-teos on kustannettu lahjoitusvaroin, muut teokset sisältyvät uudistushankkeen kustannuksiin. Teokset valittiin kutsukilpailulla, johon taiteilijat nimesi Pirkanmaan sairaanhoitopiirin taideasioiden asiantuntijaelin Raimo Anttilan taidetoimikunta.


Teoksiin voi tutustua lauantaina 28.9. klo 10-13 Taysin uutta -tapahtumassa.
Katso ohjelma: tays.fi/taysinuutta.