Julkaistu 20.12.2018

Tampereella tuhkarokkoon sairastunut saanut lapsuudessa rokotuksen

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tiedotti viime viikolla Tampereella Pyhän Ristin seurakunnan messussa tapahtuneista tuhkarokkotartunnoista. Sairaanhoitopiiri on saanut lisätietoa tartuttavaan tuhkarokkoon sairastuneen henkilön rokotustaustasta.

Ulkomailta tuhkarokkotartunnan saanut aikuinen on hankkinut kotimaastaan rokotuskorttinsa. Toisin kuin aiemmin on tiedotettu, hän on saanut kotimaassaan kaksi annosta Itä-Euroopassa valmistettua tuhkarokkorokotetta.

– Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella tehtyjen laboratoriotutkimusten mukaan kyseiset, lapsuudessa annetut rokotukset eivät olleet antaneet henkilölle asianmukaista suojaa. Syynä suojan puuttumiseen voi olla rokotteen lämpeneminen tai jäätyminen säilytyksen aikana tai muuten virheellisesti käsitelty rokote. Kyseistä rokotetta ei ole käytetty Suomessa, sanoo erityisasiantuntija Mia Kontio Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Suomessa rokotteiden säilyttämiseen, kuljetukseen ja käsittelyyn kiinnitetään erityistä huomiota. Suomessa annettujen MPR-rokotusten aikaansaama rokotussuoja on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella tehtyjen tutkimusten mukaan ollut hyvä.

Tuhkarokko tarttui yhteensä viiteen asianmukaisesti rokotettuun aikuiseen, joiden tauti oli lievä eikä tarttunut eteenpäin. Uusia tapauksia ei ole ilmaantunut, ja Pyhän Ristin seurakunnan tilaisuuksiin osallistuvilla ei enää ole suurentunutta tartunnan vaaraa. Epidemia katsotaan päättyneeksi.