Julkaistu 25.4.2016

Tampereen Biopankki aloitti suostumusten keräämisen potilailta

Tampereen Biopankki valmistelee näytteiden keräämisen aloittamista Taysissa hoidettavilta potilailta. Biopankkinäytteiden kerääminen ja tallentaminen edellyttää potilaiden kirjallista suostumusta.

Suostumusten ja näytteiden keräämisen toimintatapaa kokeillaan ensin Taysin endokrinologian ja gastroenterologian poliklinikoilla, jonka jälkeen toimintaa laajennetaan muihin yksiköihin. Kokeilu alkoi torstaina ja kestää arviolta noin kolme kuukautta.

Pilotissa mukana oleville poliklinikoille kutsuttavat potilaat saavat jo kutsukirjeen mukana suostumusasiakirjan. Mikäli potilas haluaa antaa suostumuksen näytteiden keräämiseen, hän täyttää ja allekirjoittaa asiakirjan ja palauttaa sen poliklinikalle käyntinsä yhteydessä.

Biopankkinäytteitä voidaan tulevaisuudessa ottaa suostumuksen antaneilta potilailta hoitoon liittyvän toimenpiteen yhteydessä.

Näyte on lahja tutkimuksen ja hoidon hyväksi

Tampereen Biopankki kerää näytteitä ja tietoja potilaista tulevaisuuden tutkimuksen hyväksi. Näytteen antaminen on vapaaehtoista ja edellyttää kirjallista suostumusta. Suostumuksen voi perua koska tahansa.

Biopankkiin kerätyt näytteet ja tiedot hyödyttävät terveystieteellistä tutkimusta ja niiden avulla voidaan selvittää muun muassa eri sairauksien syitä ja kehittää uusia hoitomenetelmiä. Erityisesti tavoitteena on tukea sairauksien ennaltaehkäisyyn, potilaiden hoidon vaikuttavuuteen tai sivuvaikutuksiin liittyviä tutkimuksia sekä patologisia löydöksiä hyödyntäviä tutkimuksia.

Lue lisää Tampereen Biopankin toiminnasta.