Julkaistu 10.5.2021

Tays ja Tampereen yliopisto pureutuvat yhdessä terveydenhuollon vaikuttavuuteen

Tays ja Tampereen yliopisto tiivistävät yhteistyötään terveydenhuollon vaikuttavuuden tutkimuksessa.

Yliopisto ja sairaanhoitopiiri ovat jo aiemmin muodostaneet Tampere Health -kokonaisuuden, jossa vahvistetaan tutkimusyhteistyötä ja tutkimuksien tukemista.

Nyt lähdetään etenemään myös hyvin konkreettista linjaa. Maanantaina 10. toukokuuta joukko sairaanhoitopiirin ja yliopiston eri tiedekuntien edustajia kokoontuu yhteen hahmottelemaan vaikuttavuuteen liittyviä tutkimusaihioita, joita työstetään tulevina kuukausina eteenpäin. Loppusyksystä arvioidaan, mitkä niistä voidaan viedä eteenpäin.

–Tarkoituksena on nimenomaan kääriä hihat ja löytää sellaisia tärkeitä teemoja, joita molemmat osapuolet haluavat tutkia, kertoo Tampereen yliopiston vararehtori Juha Teperi.

Taysissa tavoitteeksi on asetettu, että sairaala on Suomen vaikuttavin. Yhteistyö yliopiston kanssa on tärkeä osa Taysin vaikuttavuusohjelmaa.

–Taysin laaja-alainen vaikuttavuustyö on nyt hyvässä vauhdissa ja se voimistuu entisestään yhteistyön ansiosta, sanoo Suvi Liimatainen, Taysin asiantuntijaylilääkäri.
–Saamme tutkimuksellista tukea muun muassa vaikuttavuuden johtamiselle.

Liimatainen toteaa, että missään muussa sairaanhoitopiirissä Suomessa ei tehdä vastaavaa, systemaattista työtä vaikuttavuuden edistämiseksi, joten Taysia voi luonnehtia edelläkävijäksi.

Vaikuttavuus näkyy arjessa

Vaikuttavuus voi käsitteenä kuulostaa etäiseltä, mutta Teperi korostaa, että käytännössä kyse on siitä, kuinka terveydenhuollon eurot käytetään niin, että ne tuottavat mahdollisimman paljon terveyttä ja hyvinvointia. Kun hoito on vaikuttavaa, tulokset näkyvät ihmisten arjessa.

Terveydenhuollon vaikuttavuuden tutkimus on globaali megatrendi, mutta osaamista ei vielä juuri ole kansainvälisestikään. Tampereen yliopistolla ja Taysilla on nyt hyvä mahdollisuus ottaa kärkipaikka vaikuttavuusosaamisessa.

–Monessa yliopistossa on kliinisen hoidon vaikuttavuusosaamista, mutta monialaisessa Tampereen yliopistossa mukaan voidaan tuoda myös johtamisen, talouden, hallinnon, sosiaalitieteiden, tietotekniikan ja tietojohtamisen näkökulmia, Teperi sanoo.
–Tavoitteena on löytää ratkaisuita, joista on hyötyä Pirkanmaan asukkaiden lisäksi kaikille suomalaisille ja myös muualla maailmassa.