Julkaistu 29.9.2021

Taysissa erikoistuvat lääkärit saavat ainutlaatuista osaamista lasten lääketutkimuskeskuksessa

Lastentauteihin erikoistuvat lääkärit pääsevät osana koulutustaan perehtymään Taysissa lasten lääketutkimuksiin. Lasten lääketutkimuskeskus PeeTU on Suomen ensimmäinen lääketutkimuskeskus, jossa työskentelee erikoistuvia lääkäreitä. Lastenlääkäreiksi erikoistuvat kiertävät Taysissa perehtymässä eri yksiköihin Taysin lasten ja nuorten sairaalassa, ja nyt myösPeeTU on mukana tässä kokonaisuudessa.

Sauli Uotila on ensimmäinen erikoistuva lääkäri PeeTUssa.

Erikoistuvat lääkärit toimivat PeeTUssa kolmen kuukauden ajan yhtenä päivän viikossa. He pääsevät tutustumaan lasten lääketutkimukseen monesta eri näkökulmasta.

– Ensin suoritetaan hyvän kliinisen tutkimustavan koulutus eli GCP-koulutus, jonka todistus on "ajokortti" tutkimuksen tekemiseen, PeeTUn vastuulääkäri Sauli Palmu kertoo.
– Sen jälkeen erikoistuva lääkäri pääsee mukaan käytännön työhön ja apututkijaksi johonkin tutkimusprojekteistamme.

Palmu korostaa myös, että erikoistumisjakson aikana lääkäri näkee, mitä lääketutkimuksen toteuttaminen vaatii lapsen ja perheen, lääkärin itsensä ja koko sairaalan näkökulmasta.

– Itse tietenkin toivon, että tästä jäisi tuleville lastenlääkäreille kipinä tutkimuksen suuntaan, Palmu toteaa.
– Se toisi tulevaisuudessa uusia avauksia lasten lääketutkimukselle.

Kohta viisi vuotta toiminut PeeTU on uranuurtaja lasten lääketutkimuksessa Suomessa. Mahdollisuus päästä koulutuspisteeksi avautui, kun erikoislääkärikoulutusta uudistettiin ja työaikalainsäädännön muutokset lisäsivät resursseja. Ajatuksena on, että kaikki Tampereella lastenlääkäreiksi erikoistuvat pääsisivät jaksolle PeeTUun.  PeeTUssa käynnissä oleviin tutkimuksiin on mahdollista osallistua joka puolelta Suomea.

Lasten lääketutkimuskeskus PeeTU