Julkaistu 19.4.2022

Taysissa tutkittiin, kuinka usein sähköpotkulauta-ajelu johtaa ensiapuun

Tutkimuksen mukaan sadastatuhannesta ajelukerrasta 18 johtaa ensiapua vaativaan loukkaantumiseen. Jopa 44 prosenttia käynneistä ajoittuu yöaikaan.

Taysin tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin Taysin ensiavussa hoidettuja sähköpotkulautavammoja. Tutkimukseen sisällytettiin potilaat, jotka olivat loukkaantuneet sähköpotkulaudalla ajaessa kahden ensimmäisen käyttövuoden aikana eli huhtikuun 2019 ja huhtikuun 2021 välillä.

− Laadukas tutkimustieto on tärkeää uusien terveydenhuollon ilmiöiden taustoittamisessa, päätutkija, dosentti Aleksi Reito Taysista sanoo.

Sähköpotkulautavammoista on julkaistu maailmalla runsaasti tutkimuksia ja yleisimmät vammatyypit on kuvattu melko hyvin. Tutkimuksia, joissa olisi selvitetty vammojen määriä suhteessa lautojen käyttömääriin, ei ole kuitenkaan julkaistu.

− Meillä on ainutlaatuinen terveydenhuoltojärjestelmä ja kaupunkialueellamme on vain yksi päivystävä sairaala. Lisäksi Tampereella on toiminut tietyn ajan vain kaksi lautoja vuokraavaa yritystä. Näin oli mahdollista pyytää yrityksiltä käyttäjämäärätiedot ja suhteuttaa ne potilasmääriin, Reito toteaa.

Ensiapuun 331 potilasta kahdessa vuodessa

Minkä tahansa kulkuneuvon käytössä voi sattua vahinkoja, mutta oleellisinta on tutkijoiden mukaan se, mikä on loukkaantumisten suhde käyttömääriin eli mikä on vammojen ilmaantuvuus. Taysin tutkimuksessa ensiapua vaatineiden sähköpotkulaudalla tapahtuneiden loukkaantumisten määrä oli 18 sataatuhatta käyttökertaa kohden. Vakavan loukkaantumisen ilmaantuvuus oli 5,9 sataatuhatta käyttökertaa kohden.

− Nämä tulokset ovat tärkeitä vertailuarvoja, kun jatkossa mietitään mahdollisten lautojen turvallisuutta edistävien toimenpiteiden tehoa, Reito toteaa.

Yhteensä kahden vuoden aikana ensiavussa oli 335 käyntiä 331 potilaalla, jotka olivat loukkaantuneet sähköpotkulaudalla ajaessa. Mikään vammatyyppi ei ollut selkeästi yliedustettuna vaan vammoja oli tasaisesti pään ja raajojen alueella. Vakavimmat vammat olivat pään ja kasvojen alueen vaikeita murtumia. Jopa 44 prosenttia käynneistä ajoittui puolenyön ja aamukuuden välille.

− Tyypillinen potilas on nuori aikuinen, joka alkoholin vaikutuksen alaisena loukkaa itsensä yöaikaan. Valitettavasti osalla potilaista oli vakavia ja pitkäaikaista, jopa pysyvää haittaa aiheuttavia vammoja, Reito summaa tutkimustuloksia.

− Media on ymmärrettävästi kiinnostunut sähköpotkulautojen käyttöön liittyvistä vammoista ja meille tuleekin paljon kyselyitä liittyen ensiapukäynteihin. Hienoa, että nyt saimme yhteistyössä Taysin tuki- ja liikuntaelinkeskuksen kanssa selvitettyä vammojen todellisen lukumäärän ja profiilin, toteaa tutkimuksessa mukana ollut Acutan ylilääkäri Mikko Franssila.

Tutkimus: Incidence of Electric Scooter-Associated Injuries in Finland From 2019 to 2021, julkaistu JAMA Network Open -lehdessä