Julkaistu 15.12.2020

Päivitetty 8.8.2022

Toimi näin, jos epäilet koronaviruksen aiheuttamaa infektiota COVID-19

Jos olet oireinen, jää kotiin ja vältä kontakteja muihin, kunnes oireet ovat lievittyneet. Jos yleisvointi on hyvä, ei yleensä ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon tai hakeutua koronavirustestiin. Koronakotitestin voi tehdä halutessaan. Laboratoriossa tehtävää koronatestiä suositellaan tietyissä tilanteissa, katso koronaviruksen näytteenottokriteerit alla olevasta kaaviosta.

Testauskriteerit ja -ohjeet 4.7.2022 lähtien. Saat kuvan klikkaamalla suuremmaksi.
Lievissä oireissa ei yleensä tarvita koronatestiä. Hakeudu testiin erityisesti, jos työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollon potilastyössä, olet raskaana tai kuulut ryhmään, jolle suositellaan viidettä koronarokotusta. Jos testituloksesi on positiivinen, vältä kontakteja vähintään 5 vuorokautta. Jos sinulla on vaikealle koronavirusinfektiolle altistavia riskitekijöitä ja oireiden alusta on alle 5 päivää, katso ohjeet mahdollisen viruslääkehoidon arvioimiseksi. Jos testitulos on negatiivinen, vältä kontakteja, kunnes oireet ovat lievittyneet. Jos sinulle tulee vaikeita oireita, ota yhteys työterveyteen tai kotikunnan terveysneuvontaan. Niiden ollessa kiinni soita 116117. Jos et enää pärjää kotona ja sinulla on esimerkiksi hengitysvaikeuksia, soita 112. Katso kaavion sisältö pelkkänä tekstinä täältä.

Jos sinulla on todettu Covid-19-infektio edeltävän kahden kuukauden aikana, uutta testiä ei tässä epidemiatilanteessa tarvita. Oireisena suositellaan kuitenkin jäämään kotiin ja välttämään kontakteja muihin, kunnes oireet ovat lievittyneet.

Millaiset hengitystieoireet voivat viitata COVID-19-infektioon?

COVID-19-hengitystieinfektion oireet voivat olla varsin vaihtelevia.

 • Jotkut potilaat sairastavat influenssan kaltaista tautia, johon voi kuulua kuiva yskä, kurkkukipu, lämpöily tai kuume, hengenahdistus, lihaskivut, päänsärky ja väsymys.
 • COVID-19 voi olla myös lievä ylähengitystieinfektio:
  • Lievimmillään vain kurkun karheutta
  • Kurkkukipua ja/tai nuhaa
  • Haju- ja makuaistin menetys on oire, joka viittaa vahvasti COVID-infektioon. Se voi esiintyä yksinään tai liittyä muihin oireisiin.
 • COVID-19-infektio voi ilmetä myös keuhkokuumeena. Siihen liittyvät lämpöily tai kuume, yskä, rintakipu, hengenahdistus sekä voimakas väsymys.

Toimi näin, jos saat hengitystieinfektio-oireita ja sinulle on suositeltu koronatestiä

 • Koronanäytteenottoon ei voi tulla itse suoraan, vaan testi edellyttää lähetettä ja terveydenhuollon ammattilaisen tekemää ajanvarausta. Tarkista oman kotikuntasi antamat ohjeet kunnan verkkosivuilta.
 • Ajankohtaiset tiedot Fimlabin näytteenottopisteistä löydät Fimlabin sivuilta.

Ohjeita terveydenhuollossa tai sosiaalihuollossa työskenteleville

Sairastunut työntekijä:

 • Jos saat akuutin hengitystieinfektion oireita, jää omalla ilmoituksella sairaslomalle välittömästi oireiden ilmaannuttua.
 • Ota yhteyttä omaan työterveyshuoltoosi COVID-19-näytteen ottamiseksi.
  • Taysilaiset voivat varata ajan koronatestiin Pirten yleisen ajanvarauksen kautta, 03 5656 4600. Lisätietoa ajanvarauksesta Pirten omilla sivuilla.
  • Ajanvaraus palvelee myös viikonloppuisin. Katso tarkemmat kellonajat ja yhteystiedot Pirten sivuilta.
 • Jos todetaan COVID-19-infektio ja sairastat kotona, olet pois työstä vähintään 5 vrk ajan.
 • Jos ei todeta COVID-19-infektiota, olet pois töistä kunnes oireet ovat poistuneet tai ne ovat selvästi vähentyneet ja olet työkuntoinen.

Ohjeita raskaana oleville ja synnyttäjille

Katso ohjeet täältä:

Ohjeita raskaana oleville ja synnyttäjille koronavirusepidemian (COVID-19) aikana

Mistä saa lisätietoja?

Tietoa on runsaasti tarjolla esimerkiksi sairaanhoitopiirien, kuntien ja kaupunkien sekä THL:n verkkosivuilla.

Taysin koronavirustiedotteet

Lisätietoa muualla verkossa:

Valtakunnallinen neuvontanumero

Valtakunnallinen neuvontapuhelin palvelee numerossa 029 553 5535 arkisin klo 8–18 ja lauantaisin klo 9–15. Numerosta saa yleistä tietoa koronaviruksesta, mutta ei terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa. 

Muista yskimishygienia ja käsihygienia!

Hengitystieinfektioita vältetään parhaiten huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta.

Muista hyvä yskimishygienia. Suojaa suu ja nenä kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina roskiin ja pese kädet tai käytä käsihuuhdetta heti kun mahdollista. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski olka- tai kyynärvarren kulmaan. Älä yski tai aivasta kämmeniisi!

Muista hyvä käsihygienia. Pese kädet aina

 • kun tulet ulkoa sisään,
 • niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen tai
 • kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö.

Hyvään käsihygieniaan kuuluu myös käsien pesu wc-käynnin tai vaipan vaihdon jälkeen sekä ennen ruoan laittoa ja ruokailua.

Katso videot ja kuvalliset ohjeet

Ohjeet terveydenhuollon ammattilaisille

Katso Taysin infektioyksikön COVID-19-ohjeet ja THL:n verkkosivut.

Tämä ohje perustuu Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ajankohtaiseen tilanteeseen. Ohjetta päivitetään tilanteen muuttuessa.