Kliininen isotooppilääketiede

Kliinisen isotooppilääketieteen yksikössä tutkimme elimistön toimintaa käyttämällä radioaktiivisia isotooppeja. Käytämme radioaktiivisia isotooppeja myös sairauksien hoidossa.

Palveluihimme kuuluvat muun muassa

  • Isotooppihoidot
  • Kilpirauhasen ja lisäkilpirauhasen tutkimukset
  • Luustotutkimukset
  • Luuntiheysmittaukset
  • Maha- ja sappitutkimukset
  • Munuaistutkimukset
  • Erilaisten kasvainten tai tulehduksen kuvaaminen PET-TT-laitteella
  • Sydäntutkimukset

Teemme isotooppitutkimuksia taudinmäärityksen ja hoitopäätöksen tueksi potilaille, jotka tulevat Taysin vuodeosastoilta ja poliklinikoilta sekä muista sairaaloista, terveyskeskuksista ja terveydenhuollon laitoksista.

Teemme tutkimuksia ajanvarauksella arkisin kello 7.30–15.30.

Ohjeet ja ilmoittautuminen

Kotoaan saapuva potilas saa tutkimuskohtaiset potilasohjeet kutsukirjeen mukana. Jos varattu tutkimusaika ei sovi tai potilas on sairastunut, on otettava yhteyttä kutsun lähettäneeseen yksikköön.

Hoito-osastolta tulevat potilaat saavat tietoa tutkimuksesta osastoltaan.

Isotooppitutkimuksiin, -hoitoihin ja luuntiheysmittauksiin sekä PET-TT-tutkimuksiin ilmoittaudutaan kliinisen isotooppilääketieteen yksikön ilmoittautumisessa Tays Keskussairaalan F-rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa.

Ilmoittautumisen yhteydessä potilas ohjataan odotustilaan, josta hoitaja käy kutsumassa tutkimukseen.

Tutkimuksen kulku

Tutkimukset voivat kestää 30 minuutista viiteen tuntiin. Tutkimukseen voi ottaa saattajan mukaan, emme kuitenkaan suosittele pienten lasten mukaan ottamista. Hajusteiden käyttöä on vältettävä tutkimukseen tullessa.

Isotooppitutkimuksissa käytetyt tutkimusaineet ovat lievästi radioaktiivisia. Käytetyt tutkimusaineet eivät vaikuta potilaan vointiin. Tutkimuksen jälkeen potilas saa poistua kliinisen isotooppilääketieteen yksiköstä suoraan kotiin, töihin tai palata osastolle.

Tulokset potilaalle ilmoittaa hänet tutkimuksiin lähettänyt lääkäri tai yksikkö.

Tilat ja henkilökunta

Kliinisen isotooppilääketieteen yksikössä on kaksi gammakameran ja tietokonetomografian yhdistävää SPECT-TT-laitetta, luun mineraalitiheysmittauslaite, PET-TT-laite sekä lepohuone isotooppitutkimuspotilaille.

Kliinisen isotooppilääketieteen yksikössä työskentelee röntgenhoitajia, erikoislääkäreitä, sairaalafyysikkoja sekä osastonsihteeri.

Yhteydenotot

Ajanvarauksen siirron tai peruutuksen voit ilmoittaa sihteerille takaisinsoittonumeroon 03 3116 5146. Voit jättää soittopyynnön milloin tahansa, automaatti kertoo takaisinsoittoajan.

Tekstiviestinumero on 045 7395 9018. Kirjoita yhteen viestiin nimesi, syntymäpäiväsi ja asiasi lyhyesti (esimerkiksi Matti Meikäläinen 1.7.1971. Ajanvarauksen vaihto.) Otamme sinuun yhteyttä seuraavana arkipäivänä. Kun olet lähettänyt SMS-viestin, saat paluuviestin, jossa sanotaan ”Kiitos viestistäsi. Otamme sinuun yhteyttä seuraavana arkipäivänä".

Vastuuhenkilöt

Ylilääkäri, vastuualuejohtaja Mika Kähönen
Osastonhoitaja Tiina Taatila