Kliinisen neurofysiologian laboratorio

Tutkimme aivojen sähköistä toimintaa ja sen häiriöitä, keskus- ja ääreishermoston toimintaa ja herätevasteita. Kotoaan kutsuttuina saapuvien potilaiden tutkimukset teemme arkipäivisin kliinisen neurofysiologian laboratoriossa. Päivystystutkimuksia rekisteröimme myös potilaiden hoito-osastoilla.

Kliinisen neurofysiologian laboratorio on avoinna maanantaista perjantaihin kello 8–15 ja tutkimuksiin tarvitaan lääkärin lähete.

Tutkimuksiamme ovat muun muassa

  • Aivojen sähköisen toiminnan mittaus eli EEG
  • Hermorata- ja lihassähkömittaukset eli ENG, EMG ja ENMG
  • Herätevastemittaukset
  • Navigoitu transkraniaalinen magneettistimulaatio eli TMS
  • Leikkauksenaikainen neurofysiologinen monitorointi eli IOM
  • Fyysikon osuus DBS-leikkauksissa

Määrällisesti eniten teemme EEG- ja ENMG-tutkimuksia, vuositasolla yhteensä noin 4 500. EEG-tutkimuksista yli puolet tilataan päivystyksenä eli samana päivänä tehtäväksi, ja niitä rekisteröimme potilaiden hoito-osastoilla kuten ensiavussa, teho-osastoilla tai aivoverenkiertohäiriöyksikössä.

Tutkimuksessa käyvän potilaan jatkohoidosta vastaa lähettävä yksikkö.

Ohjeita tutkimukseen tulevalle

  • Jos varattu tutkimusaika ei sovi, ilmoita siitä viimeistään edellisenä päivänä puhelimitse kliinisen neurofysiologian toimistoon: 03 3116 5940.
  • Ilmoittaudu laboratorioon saapuessasi ilmoittautumispisteen osastonsihteerille.
  • Tutkimus kestää yleensä tunnin tai kaksi, ja siitä on maininta kutsukirjeessä.

Tilat ja henkilökunta

Kliinisen neurofysiologian laboratorion tilat sijaitsevat Tays Keskussairaalan K-rakennuksen 4. kerroksessa.

Laboratoriossa työskentelee ylilääkäri, erikoislääkäreitä, erikoistuvia lääkäreitä, fyysikoita, sairaanhoitajia, laboratoriohoitajia, toimistosihteeri ja osastonsihteeri.

Yhteydenotot

Ajanvarauksen siirron tai peruutuksen voit ilmoittaa sihteerille takaisinsoittonumeroon 03 3116 5940. Voit jättää soittopyynnön milloin tahansa, automaatti kertoo takaisinsoittoajan.

Tekstiviestinumero on 045 739 59021. Kirjoita yhteen viestiin nimesi, syntymäpäiväsi ja asiasi lyhyesti (esimerkiksi Matti Meikäläinen 1.7.1971. Ajanvarauksen vaihto.) Otamme sinuun yhteyttä seuraavana arkipäivänä. Kun olet lähettänyt SMS-viestin, saat paluuviestin, jossa sanotaan ”Kiitos viestistäsi. Otamme sinuun yhteyttä seuraavana arkipäivänä".

Vastuuhenkilöt

Vastuualuejohtaja, ylilääkäri Olli Kutvonen
Osastonhoitaja Anna-Liisa Sillanpää