Unilaboratorio, video-EEG

Kliinisen neurofysiologian unilaboratorio ja video-EEG-yksikkö

Yleensä lääkäri lähettää potilaan unitutkimukseen, jos tällä epäillään uniapneaa eli unenaikaisia hengityshäiriöitä. Tutkimme myös muista syistä johtuvaa poikkeavaa päiväväsymystä ja vireystilan laskua sekä pitkään jatkunutta unettomuutta. Video-EEG-tutkimuksella taas selvitetään erilaisia kohtauksellisia oireita sekä diagnosoidaan, tyypitetään, paikannetaan ja arvioidaan epilepsiaa.

Unilaboratorio- ja video-EEG-yksikkö on avoinna maanantaista kello 7 perjantaihin kello 15. Unitutkimus kestää tyypillisesti joko illasta aamuun eli yhden yön yli tai illasta seuraavan päivän alkuiltaan. Video-EEG-tutkimus kestää 1–4 vuorokautta tutkimustarpeesta riippuen.

Teemme vuosittain lähes 2000 unitutkimusta ja video-EEG-tutkimuksia 350 tutkimusvuorokauden verran.

Ohjeita tutkimukseen kutsutulle

Unilaboratoriossa ja video-EEG:ssä ei ole erillistä ilmoittautumispistettä, joten yksikön ovista sisään tultaessa ilmoittaudutaan lähimmälle hoitajalle. Hoitaja esittelee laboratorion yleiset tilat ja ohjaa tutkimushuoneeseen.

Ota yhteyttä osastonsihteeriin, unilaboratorion hoitajaan tai video-EEG-hoitajaan, jos

  • Varattu tutkimusaika ei sovi
  • Sairastut eikä tutkimusta voi tehdä
  • Tarvitset päivittäisissä toiminnoissa avustajaa tai erityisiä apuvälineitä
  • Sinulla on jotain kysyttävää tutkimukseen liittyen

Tutkimuksessa käyvän potilaan jatkohoidosta vastaa yleensä lähettävä yksikkö.

Tilat ja henkilökunta

Unilaboratoriossa on viisi yhden hengen huonetta sekä wc- ja suihkutilat käytävän varrella lähellä huoneita. Video-EEG:ssä on yksi kahden hengen huone ja wc-suihkutila, johon on käynti potilashuoneesta.

Lisäksi unilaboratorion ja video-EEG:n käytössä on yksi yhden hengen huone, jossa on oma wc-suihkutila. Käytämme huonetta vuorotellen ja tarpeen mukaan uni- ja video-EEG-tutkimuksiin.

Keittiötilassa on potilaiden käyttöön tarkoitettu jääkaappi, johon voi tarvittaessa tuoda omia eväitä. Aamiainen, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala kuuluvat tutkimuksissa oleville siltä osin, kun he ovat tutkimuksissa paikalla aterioiden tarjoiluaikaan.

Unilaboratoriossa ja video-EEG:ssä työskentelee arkipäivisin sairaanhoitajia, bioanalyytikoita, erikoislääkäreitä, fyysikoita ja osastonsihteeri. Hoitohenkilökunta työskentelee kolmessa vuorossa.

Vastuuhenkilöt

Vastuualuejohtaja, ylilääkäri Olli Kutvonen
Osastonhoitaja Anna-Liisa Sillanpää