Äitiysultra

Hatanpään äitiysultra muuttaa Tays Keskussairaalaan 26.1.2021

Naistentautien ja synnytysten vastuualueen toiminnan kehittämiseen liittyen Taysin äitiysultra siirtyy Hatanpäältä Taysin Keskussairaalaan. Kaikki äitiysultran toiminta toteutetaan 26.1.2021 alkaen Tays Keskussairaalan B- ja D- rakennuksissa. Saapumisen jälkeen ilmoittaudutaan pääaulan ITTE-automaatilla, joka ohjaa oikeaan yksikköön, joko osastolle 2a tai Raskaus- ja päivystysyksikköön.

Tays Hatanpään sairaalan äitiysultrassa tehdään raskaudenajan maksuttomat sikiöseulonnat, jotka ovat pääsääntöisesti ultraäänihoitajien tekemiä. Lääkärit tekevät sekä raskauden aikaiset seulonnat indikaatiolla mutta myös muita matalan riskin raskauksien seulontoja. Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista. Äitiysultra tekee yhteistyötä äitiyspoliklinikan kanssa, jolloin potilaan hoitopolku on selkeä, asiallinen ja antaa mahdollisuuden varmistaa tarkoituksenmukaisia tutkimuksia ja jatkohoitoa ja vähentää raskauskomplikaatioiden määrää.

Tutkimuksilla seulotaan sikiön rakenteellisia kehityshäiriöitä sekä määritellään raskauden kesto ja sikiöiden lukumäärä kohdussa. Pyrkimyksenä on, että raskaus ja synnytys sujuisivat äidin ja syntyvän lapsen kannalta mahdollisimman hyvin.

Pääset varaamaan ajan ensimmäiseen ultraäänitutkimukseen OmaTays-palvelun kautta. Kirjaudu OmaTays.fi -palveluun pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella ja valitse ”Ajanvaraus”. Syötä  ajanvaraus-sivulla tarvittaessa neuvolasta saamasi PIN-koodi, niin pääset varaamaan itsellesi sopivan ajan. Toivomme, että teet ajanvarauksen OmaTays.fi -palvelun kautta hyvissä ajoin. Huolehdithan itse myös ajan peruutuksesta. Käyttämättömästä ajasta tulee peruutusmaksu. Mikäli sinulle on tehty neuvolasta lähete äitiysultraan, sinun ei tarvitse varata ultraääniaikaa OmaTaysin kautta, vaan äitiysultra varaa ajan puolestasi ja lähettää sen sinulle tiedoksi.

Puoliso tai tukihenkilö saa olla mukana raskauden seulontatutkimuksissa äitiysultrassa. Puolison/tukihenkilön tulee olla täysin terve. Pyydämme säilyttämään turvavälit henkilökuntaan. Ylimääräistä käytävällä kulkemista pitää välttää.

Lue myös: Ohjeita raskaana oleville ja synnyttäjille koronavirusepidemian (COVID-19) aikana

Huomaathan, että lapsia ei voi ottaa tutkimukseen mukaan. Kuvaaminen on kielletty.

Tietoa sikiöseulonnoista

Sikiön poikkeavuuksien seulontojen eli sikiöseulontojen järjestämisessä periaatteena on, että raskaana oleville tarjottaisiin tasapuolisesti vapaaehtoisia, maksuttomia, yhdenmukaisia ja laadukkaita seulontatutkimuksia ja tarvittaessa niiden jatkotutkimuksia. Lisäksi tavoitteena on parantaa sikiön ja lapsen hoitomahdollisuuksia ja siten vähentää syntyvien lasten sairastavuutta ja imeväiskuolleisuutta sekä antaa raskaana oleville riittävästi tietoa seulontojen eri vaihtoehdoista ja niihin liittyvistä jatkotutkimuksista.

Äitiysneuvolan ammattilaiset antavat raskaana oleville asiallista ja puolueetonta tietoa sikiön poikkeavuuksien seulonnan periaatteista, seulontamenetelmistä.

Äitiysultran seulojat kertovat tutkimustulosten merkityksestä sekä jatkotutkimuksista.

Osallistuminen ultraäänitutkimuksiin on täysin vapaaehtoista. Äidillä on oikeus muuttaa mielipidettään osallistumisen suhteen missä tahansa seulonnan vaiheessa. Tulos ultraäänitutkimuksesta on välittömästi käytettävissä ja se kerrotaan vanhemmille.

Jos seulonnassa epäillään sikiön poikkeavuutta, raskaana oleva on mahdollisuus osallistua jatkotutkimuksiin, joita järjestetään äitiyspoliklinikalla.

Sikiöseulontojen ajankohdat

Kansanterveyslain asetuksen mukaiset sikiöseulontojen ajankohdat ovat seuraavat:

 • varhaisraskauden yleinen ultraäänitutkimus: raskausviikoilla 10+0 - 13+6 tai
  • Tutkimus tehdään vatsanpeitteiden päältä tai emättimen kautta. Tutkimuksessa selvitetään varmennetaan raskauden kesto  ja sikiöiden lukumäärä. Potilaan halutessaan  mitataan niskaturvotus ja tutkitaan sikiön rakenteet pääpiirteittäin.
  • Ensimmäisen ultraäänitutkimuksen yhteydessä määritetään lopullinen laskettu aika, joka perustuu sikiön pääperämittaan (CRL).

 • kromosomipoikkeavuuksien seulonta eli varhaisraskauden yhdistelmäseulonta, joka koostuu
  • varhaisraskauden seerumiseulonnasta: raskausviikoilla 9+0 – 11+6. Paras ajankohta käydä laboratoriossa on silloin, kun 10 raskausviikkoa on täynnä.
 • Verinäytteestä määritetään istukka- ja sikiöperäisiä hormoni- ja valkuaisainepitoisuuksia.
   
 • sikiön niskaturvotuksen mittauksesta NT: raskausviikoilla 11+0 – 13+6
  • Ultraäänitutkimuksessa mitataan sikiön niskaturvotuksen lisäksi sen pääperämitta. Riskiarvioon voi vaikuttaa myös äidin tupakoiminen, paino ja äidin ikä.  Nämä asiat  käytetään riskilaskelman yhteydessä. Verinäyte otetaan äidiltä jo ennen ultraäänitutkimusta raskausviikolla 9+0 -11+6 ja ultraäänitutkimus tehdään raskausviikolla 11+0 -13+6.
  • Yhdistelmäseulonta löytää yli 80 prosenttia kromosomipoikkeavuuksista. Kromosomihäiriöiden tavallisin muoto on 21-trisomia eli Downin oireyhtymä. Downin yhdistelmäseulonta arvioi nykyisin riskiä myös harvinaisempaan sekä18-trisomiaan eli Edwardin syndrooma että 13 -trisomiaan eli Pataun syndrooman, jonka tulos ilmoitetaan seulonnassa.
  • Ensimmäisessä ultraääniseulonta tutkimuksessa ( sekä varhaisraskauden yleisessä ultraäänitutkimuksessa että kromosomipoikkeavuuksien seulonnassa)  voidaan nähdä jo suuret ja vaikeat rakennepoikkeavuudet. Jos sikiöllä todetaan korostunut niskaturvotus tai epäily rakennepoikkeavuudesta, järjestetään jatkotutkimukset.

Jos raskaus on ylittänyt  11+6 raskausviikon, jolloin alkuraskauden seerumiseulonnan mahdollisuutta ei enää ole ja raskaana oleva haluaa osallistua kromosomipoikkeavuuksien seulontaan, hän voi halutessaan osallistua toisen raskauskolmanneksen seerumiseulontaan raskausviikoilla 15+0 – 16+6.

 • rakennepoikkeavuuksien seulonta: raskausviikoilla 18 – 21+6 tai raskausviikoilla 24+1 – 26+0.

Sen seulonnan tarkoituksena on tutkia sikiön rakenteita ja todeta mahdollisia poikkeavuuksia. Yleensä tutkimuksen tekijä on seuloja-kätilö, mutta riskiraskauksissa tutkimuksen tekee erikoislääkäri. Tutkimus tehdään äitiysultrassa raskausviikolla 18–21 (tavoitteena tehdä tutkimusta raskausviikoilla 20-21) vatsanpeitteiden päältä. Rakennetutkimuksessa sikiön rakenteiden lisäksi tarkastellaan myös sikiön kasvu, istukan sijainti, arvioidaan lapsiveden määrä ja tarvittaessa tarkistetaan kohdun kaulan pituus (tätä tukimusta tavallisesti tekee lääkäri). Tässä vaiheessa raskautta voidaan myös useimmiten ja varmemmin nähdä sikiön sukupuoli.

Rakennetutkimus on mahdollista tehdä myös myöhemmin, raskausviikoilla 24–26, mutta silloin raskauden keskeyttäminen ei ole enää Suomen lain mukaan mahdollista, vaikka sikiöllä todettaisiinkin vaikea rakennepoikkeavuus.

Vastaanotot ovat auki arkisin kello 8-15.

Yhteystiedot

Puhelinnumero 03 311 58470 on takaisinsoittonumero. Voit jättää viestin koska tahansa. Takaisinsoittoaika kerrotaan sinulle kun jätät pyynnön

Vastuuhenkilöt

Vastuulääkäri, osastonylilääkäri Veronika Osuala
Vastaava terveydenhoitaja Erna-Salla Välimäki