Geriatriapoliklinikka

Geriatriakeskus

Tutkimme ja hoidamme ikäihmisten geriatrisia ja neurologisia sairauksia ja oireyhtymiä. Tyypillisiä tilanteita, jolloin geriatriakeskukseen tullaan hoitoon, ovat muistisairauden epäily tai toimintakyvyn heikkeneminen.

Potilaat tulevat geriatriakeskukseen terveyskeskuslääkärin, neurologian poliklinikan ja vuodeosastojen lähetteellä Tampereelta ja Orivedeltä. Muiden kuntien asukkaat tutkitaan ja hoidetaan pääasiassa kotikunnissaan. Erityisen vaativaa muistidiagnostiikkaa tehdään myös muiden kuntien asukkaille.

Geriatriakeskuksessa käydään yleensä 1 – 2 kertaa, sen jälkeen sairauden hoidosta ja seurannasta vastaa potilaan oma lääkäri.

Geriatriakeskuksen lääkäreillä käy vuosittain noin 2000 potilasta.

Tilat ja henkilökunta

Geriatriakeskuksen tilat ovat Hatanpään Puistosairaalan ensimmäisessä kerroksessa. Tilat ovat esteettömät, vastaanottotiloihin pääsee pyörätuolilla ja rollaattorilla. Aulatiloissa on nojatuoleja ja keinutuoleja, ja tarvittaessa myös sängylle voi hetkeksi oikaista itsensä.

Puistosairaalan aulassa on kolikoilla toimiva kahviautomaatti. Sairaalan päärakennuksessa sijaitsevaan kahvioon mennään ulkokautta, ja matkaa on sinne satoja metrejä.

Aulassa on itseilmoittautumisautomaatti. Ilmoittaudu näyttämällä kelakortti, ajokortti tai kutsukirjeen viivakoodi automaatille. Automaatti tulostaa vastaanottoaulan numeron ja varatut vastaanottoajat.

Geriatriakeskuksessa on viisi lääkäriä ja ylilääkäri, kolme sairaanhoitajaa, kaksi lähihoitajaa, perushoitaja, jalkaterapeutti, kaksi muistikoordinaattoria, kaksi fysioterapeuttia, lääkintävahtimestari, osastosihteeri ja osastonhoitaja.

Ohjeet läheisille ja saattajille

Toivomme lähiomaisen tulevan mukaan vastaanottokäynnille. Osana potilaan kokonaistilanteen selvitystä haastatellaan myös omaisia. Yleensä potilas tapaa samalla käynnillä sekä lääkärin että hoitajan, ja käynti kestää kokonaisuudessaan noin kaksi tuntia. Läheisestä tai saattajasta on korvaamaton hyöty potilaalle.

Tervetuloa Geriatriakeskukseen -esite postitetaan potilaalle samalla kuin tieto lähetteen saapumisesta. Pysäköintilupa karttoineen tulee ajanvarauskirjeen mukana. Esitteen voi myös tulostaa tästä.

Geriatriakeskuksen asiakkaille on varattu maksuttomia pysäköintiruutuja puistosairaalan sivuoven vieressä (ks kartta). Pysäköintilupa on oltava näkyvissä

Vastuuhenkilöt

Ylilääkäri Mikko Vesamäki
Osastonhoitaja Marjo-Riitta Pirhonen