Tays Hatanpää

Tietoa leiko 24 -yksikköön toimenpiteeseen tulevalle potilaalle

Esikäynnillä tietoa toimenpiteestä

Toimenpiteeseen kutsutaan lähetteen ja poliklinikkakäynnin perusteella. Leikkausvalmisteluihin kuuluu niin sanottu esikäynti, johon sinut kutsutaan joko suoraan poliklinikalta tai sitten noin viikkoa ennen toimenpidettä.

Esikäynnillä kerrotaan suunnitellusta toimenpiteestä ja annetaan yksilölliset valmistautumisohjeet toimenpidettä varten. Esikäynnillä on mahdollista tavata sairaanhoitajan lisäksi tarvittaessa kirurgi, anestesialääkäri ja fysioterapeutti.

Esikäynti voidaan korvata puhelinhaastattelulla, sähköisesti täytetyllä esitietolomakkeella tai kotiin lähetetyillä kirjallisilla toimenpiteeseen valmistautumisohjeilla.

Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä omaan hoidonsuunnittelijaan ennen toimenpidettä.

Ohjeita toimenpiteeseen tulevalle

  • Noudata saamiasi yksilöllisiä ohjeita ja käy sinulle määrätyissä tutkimuksissa ennen toimenpidettä.
  • Leikkausta edeltävästä yöstä kello 24 alkaen sinun pitää olla syömättä, juomatta ja tupakoimatta.
  • Alkoholia ei saa nauttia toimenpidettä edeltävänä päivänä eikä toimenpidepäivänä.
  • Käy suihkussa leikkausta edeltävänä iltana.
  • Leikkausalueen ihon tulee olla terve. Ihokarvoja ei saa poistaa leikkausalueelta.
  • Sovitut lääkkeet pitää ottaa toimenpidepäivän aamuna pienen vesimäärän kanssa.
  • Leikkaukseen tullaan meikittömänä ja ilman kynsilakkaa.
  • Ota mukaan vain välttämättömimmät tavarat ja jätä arvotavarat kotiin.

Leikkauspäivä

Toimenpidepäivänä ilmoittaudu leiko 24 -yksikköön ilmoitettuna kellonaikana. Leiko 24 -yksikkö sijaitsee Hatanpään kantasairaalassa. Käynti pääovista ja hissillä 2. kerrokseen.

Vaatteiden vaihdon jälkeen sinut ohjataan odotustilaan, jossa odotat toimenpidehuoneeseen kutsumista. Odotustilassa voi katsella tv:tä, lukea kirjoja ja lehtiä tai torkahtaa säädettävässä nojatuolissa. Henkilökunta huolehtii kutsumisesta toimenpidesaliin.

Toimenpiteen jälkeen siirryt heräämöön, jonka jälkeen sinulla on mahdollisuus kotiutua. Jos seurannan ja hoidon tarve on pidempi, sinut siirretään leiko 24 -yksikön vuodepaikalle tai kirurgian osastolle 1 tai 2. Leiko 24 -yksiköstä kotiudutaan vuorokauden kuluessa toimenpiteestä, eli joko toimenpidepäivänä tai heti seuraavan päivän aamuna.

Kotiutuminen

Kotiutuminen riippuu tehdystä toimenpiteestä. Voinnin salliessa voit kotiutua esimerkiksi toimenpidepäivän iltana. Lyhyestä niin sanotusta päiväkirurgisesta toimenpiteestä kotiudutaan tavallisimmin jo muutaman tunnin kuluttua.

Jos kotiutuminen tapahtuu toimenpidepäivänä, tulisi sinulla turvallisuussyistä olla aikuinen saattaja ja aikuinen henkilö toimenpiteen jälkeisenä yönä kotona. Jos kotiutuminen on vasta toimenpiteen jälkeisenä päivänä, et tarvitse saattajaa.

Kotiin lähtiessä tulee olla hyvävointinen. Kotiutuessa saat mukaan toimenpidekertomuksen, sairauslomatodistuksen, tarvittavat reseptit, kotihoito- ja haavanhoito-ohjeet sekä jatkohoitoa koskevat tiedot. Tarvittaessa fysioterapeutti ohjaa mahdolliset rajoitukset liikkumista koskien.

Jos kotiutumisen jälkeen ilmenee kysymyksiä, voit olla yhteydessä leiko 24 -yksikköön tai Hatanpään sairaalan kirurgian osastoille 1 tai 2. Yhteystiedot löytyvät kirjallisista kotihoito-ohjeista.