Neurologinen kuntoutusyksikkö HNE1

Tutkimme, hoidamme ja kuntoutamme neurologisia potilaita. Yleisimpiä potilasryhmiä ovat erilaisia hermoston eli aivojen, selkäytimen, ääreishermojen sekä lihasten sairauksia sairastavat potilaat. Vastaamme myös akuutin vaiheen selkäydinvammakuntoutuksesta.

Potilaat tulevat yksikköön pääasiassa Tays Keskussairaalan neurologian, neurokirurgian tai tuki- ja liikuntaelinsairauksien vuodeosastoilta. Osa potilaista tulee suoraan Taysin aivoverenkiertohäiriöyksiköstä tai Ensiapu Acutasta. Potilaita tulee kuntoutus- ja arviointijaksolle myös suoraan kotoa.

Yksikön toiminta on painottunut neurologiseen kuntoutukseen. Tarkistamme lääkehoitoa ja arvioimme apuvälineiden tarvetta. Hoidamme ja kuntoutamme potilaita yksilöllisesti ja potilaan tarpeista lähtien.

Moniammatillisessa työryhmässä yhdessä potilaan ja läheisten kanssa asetetaan kuntoutumiselle tavoitteita. Näiden tavoitteiden saavuttamista myös seurataan. Työryhmään kuuluvat neurologian erikoislääkärit, erikoistuvat lääkärit, sairaanhoitajat, lähi- ja perushoitajat, fysioterapeutit, neuropsykologi, toimintaterapeutti, puheterapeutti, sosiaalityöntekijä, osastonsihteeri sekä sairaalahuoltajat.

Toiminnan tarkoituksena on luoda edellytyksiä kuntoutumiselle niin, että potilas selviää kykyjensä mukaan päivittäisistä toiminnoista mahdollisimman omatoimisesti. Jatkohoidon tarve arvioidaan hoitojakson aikana yksilöllisesti.

Selkäydinvammakuntoutus

Tays on yksi kolmesta yliopistosairaalasta, joihin selkäydinvammapotilaiden kuntoutus on keskitetty, joten selkäydinvammakuntoutuspotilaita tulee lähetteellä eri puolilta Suomea myös muiden sairaanhoitopiirien alueelta. Akuutit kuntoutusjaksot kestävät kuntoutustavoitteiden mukaan noin yhdestä viikosta 2–3 kuukauteen.

Vuodesta 2019 lähtien selkäydinvammakuntoutus tapahtuu Hatanpään neurologisessa kuntoutusyksikössä ja seuranta Hatanpään selkäydinvammapoliklinikalla.

Tilat ja henkilökunta

Potilaspaikkoja on yhteensä 26. Yksikössä on kahdeksan yhden hengen huonetta ja 12 kahden hengen huonetta. Wc- ja pesutilat ovat jaettuja.

Yksikössä työskentelee kaksi lääkäriä, 25 sairaanhoitajaa ja osastonhoitaja sekä puolipäiväinen koordinaattori ja sihteeri.

Sairaalapastorin palvelut ovat käytössä päivittäin.

Vierailut

Yksikössä ei ole vierailuaikoja. Vierailijoita pyydetään kuitenkin huomioimaan potilaiden lepoajat, muut potilaat, mahdolliset hoitotoimenpiteet ja terapia-ajat. Hatanpään puistosairaalan pääovi on avoinna kello 7–19.

Sairaalan ympäristössä on parkkikiekollisia pysäköintipaikkoja.

Hatanpään kantasairaalassa pääaulan vieressä sijaitsee kahvila, joka on avoinna arkisin kello 8–18 ja lauantaisin kello 11–16. Sunnuntaisin kahvila on suljettu.

Puistosairaalan K-puolen aulassa on mahdollisuus tietokoneen käyttöön sekä kolikoilla toimiva kahviautomaatti.

Vastuuhenkilöt

Apulaisylilääkäri Mika Koskinen
Ylihoitaja Anu Nyman

Selkäydinvammakuntoutus

Apulaisylilääkäri Eerika Koskinen
Osastonhoitaja Jaana Pihlajamäki