Stroke Unit

Aivoverenkiertohäiriöyksikkö

Hoidamme akuutteja aivoverenkierron häiriöitä, epilepsiaa, keskushermoston tulehduksia ja muita valvontaa vaativia neurologisia sairauksia sairastavia aikuispotilaita. Aivoinfarktiin sairastuneiden potilaiden liuotushoidon toteutamme yhdessä Ensiapu Acutan kanssa, mistä suurin osa potilaistamme tulee. Suurimpien aivovaltimoiden tukos voidaan tarvittaessa poistaa myös suonensisäisellä toimenpiteellä ns trombektomialla ja nämä potilaat siirtyvät toimenpiteen jälkeen aivoverenkiertohäiriöyksikköön.

Valvontaosastona hoitomme keskittyy potilaan neurologisten oireiden ja vitaalielintoimintojen tarkkaan seurantaan sekä heidän perustarpeistaan huolehtimiseen. Kuntoutus alkaa heti potilaiden voinnin salliessa. Keskimäärinen hoitoaikamme on lyhyt, noin 1-2 vuorokautta.

Jatkohoitoon ja -kuntoutukseen potilaat siirtyvät neurologian vuodeosastolle, muihin sairaaloihin tai terveyskeskuksiin. Oireiston korjaannuttua täysin potilas voi siirtyä yksiköstä myös suoraan kotiin.

Tilat ja henkilökunta

Olemme 10-paikkainen valvontaosasto, jossa on iso valvontatila sekä kaksi yhden hengen potilashuonetta. Läheisille on varattu rauhallinen huone, jossa voi tarvittaessa odottaa pääsyä potilaan luokse.

Osastolla työskentelee yleensä kaksi lääkäriä ja noin 28 sairaanhoitajaa osastonhoitajan lisäksi. Fysioterapeutit, puheterapeutti ja toimintaterapeutit osallistuvat tarvittaessa kuntoutukseen. Lisäksi neuropsykologin ja sosiaalityöntekijän palvelut ovat saatavilla.

Vierailut

Osastolla on vierailuaika kello 13–19. Muu aika on rauhoitettu lääkärinkierrolle, hoitotoimenpiteille ja potilaiden rauhalliselle toipumiselle. Vakavissa sairaustapauksissa joustamme toki tilanteen mukaan. Matkapuhelimien käyttö ei ole osastollamme sallittua hoitolaitteiden toimivuuden takia. Ethän tuo kukkia valvontaosastolle ja muidenkin tuliaisten mm ruokien tuomisesta keskustelethan henkilökunnan kanssa. Lue myös:Vierailijoille ja läheisille

Vastuuhenkilöt

Erikoislääkäri Jyrki Ollikainen
Osastonhoitaja Tiina Salokanto