Julkaistu 2.1.2020

Acutan uudet ambulanssihallit ja D-rakennuksen helikopterilentopaikka otettiin käyttöön 2.1.

Acutan ambulanssihallit D-rakennuksen 0-kerroksessa otettiin käyttöön puoliltapäivin torstaina 2.1. Samaan aikaan aukesi myös uusi helikopterilentopaikka D:n katolla.

Uudessa hallissa on viisi paikkaa ambulansseille. Paikkojen läheisyydessä on pesuhalli, jossa voidaan tarvittaessa puhdistaa ja desinfioida ambulanssin sisätiloja ja välineistöä esimerkiksi eritteistä.

Ambulanssipaikkojen viereen on varattu lisäksi paikka kenttäjohtajan autolle. Helmikuusta alkaen yksi kenttäjohtajista siirtyy työskentelemään Acutan yhteydessä.

Hallipaikat on tarkoitettu akuuttien, paareilla kuljetettavien potilaiden tuomiseen. Yksi paikoista on varattu hätätilapotilaille, ja tilasta on suora, lyhyt kulkuyhteys ensihoitohuoneeseen.

Acutassa on jatkossa kaksi sisäänkäyntiä ambulanssipotilaille, sillä vanhat ambulanssipaikat ulkona ”lipan alla” jäävät myös käyttöön. Esimerkiksi kävelevät tai kantotuolilla siirrettävät ambulanssipotilaat saapuvat edelleenkin ulkokautta. Kävelevien asiakkaiden sisäänkäynti säilyy ennallaan. 

Hallien käyttöönotolla on eniten vaikutusta Acutan omaan toimintaan, eivätkä uudet hallipaikat tuo paljoakaan muutoksia muiden yksiköiden ambulanssikuljetuksiin.

Synnytysyksikkö Syntymäpaikan auetessa tammikuun puolivälissä hallin kautta alkavat kuitenkin kulkea ambulanssilla tulevat synnyttäjät. He siirtyvät hallista suoraan Syntymäpaikkaan, ja kätilö tulee synnyttäjää vastaan halliin.

Vastasyntyneiden teho-osaston potilaat, jotka siirtyvät jatkohoitoon esimerkiksi Helsinkiin tai ulkomaille, poistuvat hallin kautta. 

  • Ambulanssihallit ulkoapäin.
  • Ambulanssihalli sisältä.

Helikopterilentopaikka parantaa suuronnettomuusvalmiutta

Myös D-rakennuksen uusi helikopterilentopaikka – arkikielessä helikopterikenttä – otettiin käyttöön 2.1. kello 12. Samalla vanha Finn-Medi 1:n kopterikenttä poistui käytöstä.

Uusi helikopteripaikka parantaa Pirkanmaan suuronnettomuusvalmiutta, sillä sinne voivat laskeutua myös rajavartiolaitoksen sekä puolustusvoimien isokokoiset helikopterit. Aiemmin tämä ei ollut mahdollista.

D:n helikopteripaikan etuihin kuuluu sekin, että sieltä on aiempaa lyhyempi ja helpompi matka Acutaan. Aiemmin matka kopteripaikalta Acutaan kesti noin 10 minuuttia, nyt kolme.

Tämä tarkoittaa, että Pirkanmaalla on vastedes paremmat mahdollisuudet potilaiden kuljetukseen kopterilla.

Uusi helikopterilentopaikka sijaitsee D-rakennuksen katolla.