Gastrokirurginen päivystysyksikkö GAS2

Gastroenterologian osasto 2

Gastroenterologian osasto 2 on gastrokirurginen vuodeosasto. Hoidamme potilaita, joilla on ruuansulatuskanavan yläosan eli ruokatorven ja mahalaukun sekä haiman, maksan ja sapen sairauksia. Hoidamme myös pitkää tai erityisen vaativaa vuodeosastohoitoa tarvitsevia potilaita.

Suurin osa potilaista tulee suunniteltuun leikkaushoitoon tai muuhun toimenpiteeseen. Osa potilaista tulee osastolle päivystyksellisesti.

Sairauksia, joiden takia potilas tulee osastollemme, voivat olla esimerkiksi

  • haiman, maksan, sappirakon ja mahalaukun kasvaimet

  • ruokatorven kasvaimet ja ahtaumat

  • liikalihavuuden vuoksi tehtävät toimenpiteet

  • haiman, maksan, sapen ja ruuansulatuskanavan yläosan akuutit tulehdustilanteet silloin, kun tarvitaan pitkäaikaista osastohoitoa tai hoito on vaativaa

Hoidon eteneminen

Hoitoaika vaihtelee paljon hoidettavasta sairaudesta riippuen, mutta on tyypillisesti muutamasta päivästä kahteen viikkoon.

Potilaat siirtyvät osastolta kotiin tai jatkohoitoon oman alueen sairaalaan tai terveyskeskuksen vuodeosastolle. Kotiutuksen ja jatkohoidon suunnittelun aloitamme jo potilaan tullessa osastolle.

Päivitämme kotiutus- ja jatkohoitosuunnitelmaa koko hoitojakson ajan, ja läheiset voivat olla mukana suunnittelussa. Kotiutumisen tai jatkohoitoon siirtymisen pyrimme ajoittamaan aamupäivään.

Voimme siirtää potilaan myös potilashotelliin, mikäli sairaustilanne ei enää vaadi hoitoa sairaalassa. Arvioimme potilaan soveltuvuutta potilashotelliin yksilöllisesti. Potilashotelli voi sopia esimerkiksi silloin, kun potilas on riittävän omatoiminen, mutta tarvitsee vielä suonensisäistä lääkehoitoa.

Tilat ja henkilökunta

Gastrokirurgisella vuodeosastolla on 15 potilaspaikkaa. Huoneet ovat 1–3 hengen huoneita, ja osassa on oma wc ja suihku. Osastolla on nelipaikkainen valvontahuone, jossa seuraamme potilaiden vointia erilaisilla elintoimintojen valvontalaitteilla. Päivähuone on potilaiden sekä läheisten vapaassa käytössä.

Vierailut

Vierailuista kannattaa sopia henkilökunnan kanssa, koska potilaat ovat usein väsyneitä ja heillä on paljon tutkimuksia ja toimenpiteitä.

Lue myös: Vierailijoille ja läheisille

Vastuuhenkilöt

Ylilääkäri Johanna Laukkarinen
Osastonlääkäri Tuula Tyrväinen
Osastonhoitaja Nina Törmänen