Hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikka

Tutkimme ja hoidamme hedelmättömyyttä ja kuukautiskierron ongelmia. Potilaita lähetetään meille myös toistuvien keskenmenojen, endometrioosin ongelmatilanteiden, liiallisen karvankasvun sekä ehkäisyn ja hormonihoidon erityisongelmien vuoksi.

Tiedote 21.1.2021

Koronavirusrokotteet, lapsettomuushoidot ja raskaus

Koronavirusrokotteen vaikutuksia munasoluihin, siittiöihin ja alkioon ei vielä tunneta. Siksi voimme aloittaa lapsettomuushoidot (munasarjastimulaation aloitus, alkionsiirto, inseminaatio) aikaisintaan viikon kuluttua naisen/miehen viimeisestä koronavirusrokotteesta. Rokotteiden valmistajat suosittavat naisen ehkäisyä kahden kuukauden ajan rokotuksen jälkeen.

Raskaana olevien rokottamisesta on tällä hetkellä niukasti kokemusta ja systemaattista tutkimustietoa. Rokotusta voidaan harkita, jos äidillä itsellään on perussairauden vuoksi suuri riski sairastua vakavaan koronavirustautiin. Jo tehtyjen eläinkokeiden perusteella ei ole osoitettu rokotteen aiheuttavan haittaa äidille tai sikiölle.

Tämän hetken tiedon mukaan rokotuksella ei ole haitallista vaikutusta sikiöaikaiseen kehitykseen tai raskauden kulkuun, vaikka nainen tulisi raskaaksi kahden kuukauden sisällä rokotuksesta tai saisi rokotuksen ollessaan raskaana. 

Raskaana olevien rokotusohjeita päivitetään, kun tutkittua tietoa ja käyttökokemusta kertyy lisää. 

Linjaukset perustuvat eurooppalaisiin suosituksiin lapsettomuushoidoista (ESHRE) sekä THL:n ja HUSin Teratologisen tietopalvelun suosituksiin. Tämä suositus koskee vain tällä hetkellä käytössä olevia mRna-rokotteita.

Mikäli olet hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikan asiakas ja tarvitset lisätietoa rokotusten vaikutuksesta omien hoitojesi edistymiseen, voit soittaa meille arkisin klo 8-14 välillä numeroon 03 311 66698.

Vastaamme hedelmällisyyden säilyttämiseen tähtäävistä hoitotoimenpiteistä ennen hedelmällisyyttä uhkaavia syöpähoitoja ja tarvittaessa jatkoseurantakäynneistä hoitojen jälkeen, kuten myös transsukupuolisten henkilöiden hormonihoidon aloituksesta ja alkuseurannasta.

Koeputkihedelmöityshoitojen osalta palvelemme koko erityisvastuualueelta lähetettyjä lapsettomia pariskuntia sekä itsellisiä naisia.

Lapsi- ja nuorisogynekologian poliklinikka

Hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikan yhteydessä toimivalla lapsi- ja nuorisogynekologian poliklinikalla hoidamme tyttöjen gynekologiaan liittyviä ongelmia. Näitä ovat esimerkiksi liian aikaisin tai myöhään tuleva murrosikä, kuukautishäiriöt, erityisryhmien ehkäisyongelmat sekä ulko- ja sisäsynnytinten rakenneongelmat.

Henkilökunta

Poliklinikalla toimii viisi naistentautien ja synnytysten erikoislääkäriä, joilla kaikilla on myös lisääntymislääketieteen lisäkoulutus, sekä yksi erikoistuva lääkäri. Hoitajista osalla on sairaanhoitajan ja osalla kätilön koulutus, ja he kaikki ovat työskennelleet poliklinikallamme pitkään hankkien alan erityisosaamista.

Vastuuhenkilöt

Osastonylilääkäri Katja Ahinko
Osastonhoitaja Anna-Leena Flink