Hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikka

Tutkimme ja hoidamme hedelmättömyyttä ja kuukautiskierron ongelmia. Potilaita lähetetään meille myös toistuvien keskenmenojen, endometrioosin ongelmatilanteiden, liiallisen karvankasvun sekä ehkäisyn ja hormonihoidon erityisongelmien vuoksi.

Puolison/tukihenkilön läsnäolo hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikalla

Pandemia-aikaisten vierailusääntöjen lievennyttyä Taysissa myös hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikan rajoituksia puretaan. Puolison läsnäolo poliklinikkakäynnillä on jälleen mahdollista ja läsnäolo toimenpiteissä pyritään järjestämään mahdollisuuksien mukaan riippuen kyseisen vuorokauden potilasmääristä.

Tiedote 8.6.2021

Koronavirusrokotteet, lapsettomuushoidot ja raskaus

Voiko raskautta suunnitteleva tai lapsettomuushoitoihin tuleva ottaa koronavirusrokotteen?

THL:n uusimman linjauksen mukaan rokotteen voi ottaa raskautta suunniteltaessa tai raskausaikana. Hedelmöityshoitoja ei tarvitse siirtää rokotteen vuoksi. THL:n ohje

Kaikilla rokotteilla voi olla haittavaikutuksia. Useimmat rokotteiden haittavaikutukset ovat lieviä ja ohimeneviä, kuten punoitusta pistokohdassa, kuumeilua tai lihas- ja päänsärkyä. On hyvä huomioida, että kuume voi vaikuttaa siemennesteen laatuun. Tilanne korjaantuu yleensä noin 2 kuukauden kuluessa.

Koronavirusrokotteet opettavat elimistöä muodostamaan vasta-aineita tautia aiheuttavaa koronavirusta vastaan. Ei ole viitteitä siitä, että koronavirustautia torjuvat vasta-aineet aiheuttaisivat ongelmia istukan kehittymiseen tai tulevaan raskauteen.

Nykyisen tutkimustiedon ja käyttökokemuksen perusteella millään rokotteella ei ole todettu olevan vaikutusta hedelmällisyyteen.

Linjaukset perustuvat eurooppalaisiin suosituksiin lapsettomuushoidoista (ESHRE) sekä THL:n ja HUSin Teratologisen tietopalvelun suosituksiin

Vastaamme hedelmällisyyden säilyttämiseen tähtäävistä hoitotoimenpiteistä ennen hedelmällisyyttä uhkaavia syöpähoitoja ja tarvittaessa jatkoseurantakäynneistä hoitojen jälkeen, kuten myös transsukupuolisten henkilöiden hormonihoidon aloituksesta ja alkuseurannasta.

Koeputkihedelmöityshoitojen osalta palvelemme koko erityisvastuualueelta lähetettyjä lapsettomia pariskuntia sekä itsellisiä naisia.

Lapsi- ja nuorisogynekologian poliklinikka

Hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikan yhteydessä toimivalla lapsi- ja nuorisogynekologian poliklinikalla hoidamme tyttöjen gynekologiaan liittyviä ongelmia. Näitä ovat esimerkiksi liian aikaisin tai myöhään tuleva murrosikä, kuukautishäiriöt, erityisryhmien ehkäisyongelmat sekä ulko- ja sisäsynnytinten rakenneongelmat.

Henkilökunta

Poliklinikalla toimii viisi naistentautien ja synnytysten erikoislääkäriä, joilla kaikilla on myös lisääntymislääketieteen lisäkoulutus, sekä yksi erikoistuva lääkäri. Hoitajista osalla on sairaanhoitajan ja osalla kätilön koulutus, ja he kaikki ovat työskennelleet poliklinikallamme pitkään hankkien alan erityisosaamista.

Vastuuhenkilöt

Osastonylilääkäri Katja Ahinko
Osastonhoitaja Riitta Saarela