Lasten aineenvaihduntapoliklinikka

Tutkimme ja hoidamme synnynnäisiä aineenvaihduntasairauksia, perinnöllistä kolesterolisairautta sekä muun muassa liikapainoon liittyviä aineenvaihdunnan häiriöitä sairastavia lapsia ja nuoria. Uudella lähetteellä tulevan jonotusaika on keskimäärin 2–3 kuukautta.

Seurannassamme on noin 60 potilasta. Poliklinikkakontrollit tapahtuvat 1–12 kuukauden välein potilaan sairaudesta ja iästä riippuen.

Yleisimmät sairausryhmät ovat

  • rasva-aineenvaihdunnan häiriöt, kuten perinnöllinen hyperkolesterolemia ja liikapainoon liittyvät rasva-aineenvaihdunnan häiriöt
  • harvinaiset synnynnäiset aineenvaihduntasairaudet, kuten virtsa-ainekierron eli ureasyklin, pitkäketjuisten rasvahappojen sekä aminohappoaineenvaihdunnan häiriöt.

Tulo-ohjeet

  • Omalla autolla saapuessa kätevintä on saapua pysäköintihallin kautta. Hallista on hissiyhteys lasten ja nuorten sairaalaan. Pysäköintihallin osoite on Kuntokatu 2, Tampere. Hallin kautta onnistuu myös saatto- ja jättöliikenne.
  • Julkisilla kulkuneuvoilla tultaessa sisäänkäynti on Taysin uuden pääaulan kautta. Pääsisäänkäynnin osoite on Elämänaukio 2. Aukio on tarkoitettu vain kevyelle liikenteelle. Pääaula on avoinna kello 6–22. Oven ollessa suljettu soita ovikelloa.

Hoidon eteneminen

Lapset tulevat hoitoomme ja seurantaamme yleensä neuvolan tai kouluterveydenhuollon lähetteellä. Harvinaisia aineenvaihduntasairauksia sairastava lapsi saattaa tulla myös Kanta-Hämeen tai Seinäjoen keskussairaalan lähettämänä.

Perinnöllistä kolesterolisairautta eli familiaalista hyperkolesterolemiaa tai liikapainoon liittyvää aineenvaihduntahäiriötä sairastava nuori siirtyy yleensä 15-vuotiaana jatkohoitoon perusterveydenhuoltoon.

Synnynnäisiä aineenvaihduntasairauksia sairastavat potilaat pysyvät pitkään lastentautien poliklinikan hoidossa, kunnes siirtyvät sisätautien poliklinikalla toimivan endokrinologian poliklinikan hoitoon ja seurantaan.

Tiedustelut ja peruutukset

Voit olla yhteydessä lasten aineenvaihduntapoliklinikan sairaanhoitajaan soittamalla numeroon 03 311 64948 arkisin kello 8−14. Puhelu ohjautuu takaisinsoittopalveluun, josta saat ilmoituksen takaisinsoittoajasta.

Kiireettömissä asioissa voit lähettää myös tekstiviestin numeroon 045 7397 9007.

Ajanvarauksen peruutuksen voit jättää ääniviestillä tai tekstiviestillä vuorokauden ympäri

Vastuuhenkilö

Erikoislääkäri Päivi Keskinen