Lasten aineenvaihduntapoliklinikka

Tutkimme ja hoidamme 0-16 -vuotiaiden lasten ja nuorten synnynnäisiä aineenvaihduntasairauksia, perinnöllistä kolesterolisairautta ja metabolisia luustosairauksia sekä lihavuuteen liittyviä aineenvaihdunnan häiriöitä.

Vastasyntyneiden synnynnäisten aineenvaihduntasairauksien seulontanäytteiden poikkeavien tulosten lisätutkimukset ja tarvittavan hoidon ohjelmoi lastenendokrinologi. 

Seurannassamme on noin 60 potilasta. Yleisimmät sairausryhmät ovat rasva-aineenvaihdunnan häiriöistä perinnöllinen hyperkolesterolemia ja lihavuuteen liittyvät rasva-aineenvaihdunnan häiriöt. Harvinaisista synnynnäisistä aineenvaihduntasairauksista ureasyklin sairaudet ja pitkäketjuisten rasvahappojen sekä aminohappoaineenvaihdunnan häiriöt.  

Lääkärin vastaanottoaika on 45 min. Kontrollikäynnit on 1-12 kk välein sairaudesta riippuen. Aineenvaihduntapoliklinikan hoitoteamiin kuuluvat lastenendokrinologit, lastenendokrinologian lisäkoulutusta suorittava erikoislääkäri, lastentauteihin erikoistuva lääkäri, erikoissairaanhoitaja ja ravitsemusterapeutti, jos sairauden hoitoon liittyy ruokavaliohoito. Muiden erityistyöntekijöiden (psykologi, sosiaalityöntekijä, kuntoutusohjaaja, fysioterapeutti) tapaamiset sovitaan tarpeen mukaan. 

Nuoren siirto jatkohoitopaikkaan (perusterveydenhuolto tai erikoissairaanhoito) tapahtuu keskimäärin 16-vuotiaana.  Osan synnynnäisiä aineenvaihduntasairauksia sairastavien potilaiden hoito jatkuu nuorelle aikuisiälle, kunnes siirtyvät sisätautien poliklinikalla toimivan endokrinologian poliklinikan hoitoon ja seurantaan. 

Tulo-ohjeet

  • Omalla autolla saapuessa kätevintä on saapua pysäköintihallin kautta. Hallista on hissiyhteys lasten ja nuorten sairaalaan. Pysäköintihallin osoite on Kuntokatu 2, Tampere. Hallin kautta onnistuu myös saatto- ja jättöliikenne.
  • Julkisilla kulkuneuvoilla tultaessa sisäänkäynti on Taysin uuden pääaulan kautta. Pääsisäänkäynnin osoite on Elämänaukio 2. Aukio on tarkoitettu vain kevyelle liikenteelle. Pääaula on avoinna kello 6–22. Oven ollessa suljettu soita ovikelloa.

Hoidon eteneminen

Lapset tulevat hoitoomme ja seurantaamme yleensä neuvolan tai kouluterveydenhuollon lähetteellä. Harvinaisia aineenvaihduntasairauksia sairastava lapsi saattaa tulla myös Kanta-Hämeen tai Seinäjoen keskussairaalan lähettämänä.

Perinnöllistä kolesterolisairautta eli familiaalista hyperkolesterolemiaa tai liikapainoon liittyvää aineenvaihduntahäiriötä sairastava nuori siirtyy yleensä 15-vuotiaana jatkohoitoon perusterveydenhuoltoon.

Synnynnäisiä aineenvaihduntasairauksia sairastavat potilaat pysyvät pitkään lastentautien poliklinikan hoidossa, kunnes siirtyvät sisätautien poliklinikalla toimivan endokrinologian poliklinikan hoitoon ja seurantaan.

Tiedustelut ja peruutukset

Voit olla yhteydessä lasten aineenvaihduntapoliklinikan sairaanhoitajaan soittamalla numeroon 03 311 64948 arkisin kello 8−14. Puhelu ohjautuu takaisinsoittopalveluun, josta saat ilmoituksen takaisinsoittoajasta.

Kiireettömissä asioissa voit lähettää myös tekstiviestin numeroon 045 7397 9007.

Ajanvarauksen peruutuksen voit jättää ääniviestillä tai tekstiviestillä vuorokauden ympäri

Vastuuhenkilö

Apulaisylilääkäri  Nina Vuorela
Erikoislääkäri Päivi Keskinen