Lasten kirurginen osasto

Hoidamme kirurgiseen toimenpiteeseen tulevia tai siitä toipuvia lapsia ja nuoria. Vastaamme neuro- ja sydänkirurgiaa lukuun ottamatta kaikkien alle 18-vuotiaiden kirurgisten potilaiden osastohoidosta. Potilaita tulee osastolle sekä suunnitellusti että päivystyksellisesti.

Elektiiviseen eli suunniteltuun hoitoon lapset ja nuoret tulevat kotoa lähetteen perusteella kutsuttuina. Päivystyspotilaat tulevat Acutan tai lastentautien päivystyksen kautta tai sairaalasiirtona. Kirurgista hoitoa tarvitsevia lapsia ja nuoria hoidetaan myös Tays Keskussairaalan lyhki-osastolla ja Tays Valkeakosken päiväkirugisessa yksikössä.

Hoitojaksoja osastollamme on vuosittain 1 400 ja hoitopäiviä yhteensä lähes 3 000. Keskimääräinen hoitoaika on kaksi vuorokautta, tosin joidenkin leikkaustoimenpiteiden jälkeen osastohoito voi kestää 5–10 vuorokautta tai pidempäänkin.

Yleensä potilaat kotiutuvat osastolta ja tarvittavat jatkokontrollit ovat neuvolassa tai terveyskeskuksessa, lastenkirurgian poliklinikalla tai muussa keskussairaalassa.

Tilat ja henkilökunta

Huoneet ovat yhden ja kahden hengen huoneita. Osastolla on leikkitila, jossa vanhemmat voivat myös keittää kahvia, syödä ja säilyttää omia eväitä.

Osastolla ei ole vierailuaikoja ja vanhempien toivotaan osallistuvan lapsensa hoitoon mahdollisuuksien mukaan. Läheisen yöpymistä varten potilashuoneissa on seinälle taittuvat vuoteet.

Lasten kirurgian osastolla työskentelee lastenkirurgeja ja hoitajia. Tarpeen mukaan eri alojen lääkärit (käsi- ja plastiikkakirurgia, korva-, nenä-, kurkku- ja silmätaudit, lastentaudit ja aikuisortopedia) käyvät osastolla hoitamassa oman erikoisalansa potilaita. Lisäksi osastollamme työskentelee fysioterapeutti.

Vastuuhenkilöt

Osastonylilääkäri Tuija Lahdes-Vasama
Apulaisylilääkäri Jarmo Välipakka
Apulaisylilääkäri Anne Salonen
Osastonhoitaja Helena Rautakorpi