Lasten päivystyspoliklinikka

Yksikkömme on muuttanut L-rakennuksen 1. kerrokseen uuteen lasten ja nuorten sairaalaan.

Lasten päivystyksessä tutkimme ja hoidamme äkillisen sairauden tai oireen takia kiireellistä apua tarvitsevia alle 16-vuotiaita lapsia ja nuoria. Poliklinikka toimii joka päivä ympärivuorokautisesti ja vuosittain käyntejä on noin 6 000.

Ellei tilanne ole henkeä uhkaava, potilaalla on oltava lähete lääkäriltä. Lähetteen voi saada esimerkiksi terveyskeskuksesta, yksityiseltä lääkäriasemalta, neuvola- tai koululääkäriltä tai Acutasta.

Iltaisin, öisin ja viikonloppuisin hoidamme myös muita kiireellistä hoitoa tarvitsevia lapsia, jotka eivät voi odottaa hoitoa terveysaseman avautumiseen asti.

Ohjeita päivystyspoliklinikalle tulevalle

Päivystykseen kannattaa soittaa ennen kuin tulee vastaanotolle iltaisin, öisin ja viikonloppuisin. Numero 03 311 63345  palvelee arkisin kello 14–7 ja viikonloppuisin sekä arkipyhinä ympäri vuorokauden.

Ota mukaan lapselle evästä, esimerkiksi erikoismaitoja ei välttämättä löydy päivystyksestä. Tarvitsemme myös tiedon käytössä olevasta lääkityksestä.

Ovi on iltaisin ja viikonloppuisin lukittu, joten soita saapuessasi ovikelloa. Jos lapsi sairastaa vesirokkoa, ilmoita asiasta heti ulko-ovella ennen sisääntuloa.

Ilmoittaudu henkilökohtaisesti päivystyspoliklinikan sihteerille tai hoitajalle.

Hoidon eteneminen lasten päivystyksessä

Hoitaja vastaanottaa lapsen tämän saavuttua päivystykseen ja tekee kiireellisyysarvion. Lääkärin vastaanotolle pääsy riippuu kiireellisyydestä ja muiden potilaiden määrästä. Lapsi on kuitenkin hoidossa koko ajan.

Keskimääräinen hoitoaika lasten päivystyksessä on 3–4 tuntia. Esimerkiksi nesteytys voi kestää kuusi tuntia, mutta nopeimmillaan käynti on ohi alle tunnissa. Lapsen huoltajan tai läheisen on oltava läsnä koko päivystyskäynnin ajan.

Jatkohoidon tarpeesta riippuen potilas lähtee päivystyksestä kotiin, siirtyy jollekin lastenosastolle tai lasten kotisairaalaan. Kotiutuessa annamme jatkohoito-ohjeet, tarvittavat reseptit ja ohjaukset. Käynnistä lähetämme laskun kotiin.

Kotiin mennään yleensä vanhempien kyydillä. Jos on saavuttu ambulanssilla yöaikaan, voimme kotiuttaa myös taksilla.

Tilat ja henkilökunta

Tutkimuksiin ja hoitoon pääsyä odotetaan odotusaulassa tai tarkkailuhuoneessa. Tarkkailuhuoneisiin sijoitamme potilaat, joilla on vatsatauti, vesirokko tai muu helposti tarttuva tauti, sekä immuunipuutospotilaat. Odotusauloissa on lapsia varten leluja ja kirjoja sekä pienimpiä varten lastenvaunuja.

Tays Keskussairaalan kahvio ja pääaulan välipala-automaatti ovat lähellä lasten päivystyspoliklinikkaa. Lisäksi päivystyspoliklinikan aulassa on pillimehu- ja kahviautomaatit sekä mikro ruuan lämmittämistä varten.

Matkapuhelinta tai tablettitietokonetta voi käyttää odotustiloissa ja tarkkailuhuoneissa. Hoitotilat on rauhoitettu hoitotoimenpiteille.

Vastuuhenkilöt

Osastonlääkäri Merja Helminen
Osastonhoitaja Eeva Kääriä