Lasten päivystys

Lasten päivystyksessä tutkimme ja hoidamme kiireellistä apua ja hoitoa tarvitsevia alle 16-vuotiaita lapsia ja nuoria. Tapaturman vuoksi tulevat lapset hoidetaan Tays Päivystys Acutassa. Poliklinikka toimii joka päivä ympärivuorokautisesti.

Tays lasten päivystyksessä hoidetaan tapaturmia lukuun ottamatta kaikki alle 16-vuotiaat potilaat, joilla on äkillinen oire tai sairaus, myös psykiatriset lapsipotilaat. Taysiin tullaan vain silloin, kun hoito ei voi odottaa seuraavaan arkipäivään.

Tays Päivystys Acutassa hoidetaan edelleen ne alle 16-vuotiaat lapset ja nuoret, jotka tarvitsevat hoitoa tapaturman vuoksi. Tällaisia ovat esimerkiksi kaatumisesta, putoamisesta tai muusta onnettomuudesta aiheutuneet vammat, murtumaepäilyt, palovammat ja haavat.

Lasten erikoissairaanhoidon päivystykseen tullaan pääsääntöisesti lähetteellä, ellei tilanne ole henkeä uhkaava. Lähetteen päivystykseen voi saada esimerkiksi terveyskeskuksesta, yksityiseltä lääkäriasemalta, neuvola- tai koululääkäriltä tai Acutasta.

Iltaisin, öisin ja viikonloppuisin hoidamme myös muita kiireellistä hoitoa tarvitsevia lapsia, jotka eivät voi odottaa hoitoa terveysaseman avautumiseen asti.

Tulo-ohjeet

  • Jos olet tulossa lastentautien päivystykseen ja epäilet lapsellasi koronavirusta, soita ensin 03 311 65713.
  • Omalla autolla saapuessa kätevintä on saapua pysäköintihallin kautta. Hallista on hissiyhteys lasten ja nuorten sairaalaan. Pysäköintihallin osoite on Kuntokatu 2, Tampere. Hallin kautta onnistuu myös saatto- ja jättöliikenne.
  • Julkisilla kulkuneuvoilla tultaessa sisäänkäynti on Taysin uuden pääaulan kautta. Pääsisäänkäynnin osoite on Elämänaukio 2. Aukio on tarkoitettu vain kevyelle liikenteelle. Pääaula on avoinna kello 6–22. Soita ovikelloa, jos ulko-ovi on suljettu.
  • Ota mukaan lapselle evästä, esimerkiksi erikoismaitoja ei välttämättä löydy päivystyksestä. Tarvitsemme myös tiedon käytössä olevasta lääkityksestä.
  • Jos lapsi sairastaa vesirokkoa, ilmoita asiasta heti ulko-ovella ennen sisääntuloa.
  • Ilmoittaudu ilmoittautumisautomaatilla.

Hoidon eteneminen lasten päivystyksessä

Hoitaja vastaanottaa lapsen tämän saavuttua päivystykseen ja tekee kiireellisyysarvion. Lääkärin vastaanotolle pääsy riippuu kiireellisyydestä ja muiden potilaiden määrästä. Lapsi on kuitenkin hoidossa koko ajan.

Keskimääräinen hoitoaika lasten päivystyksessä on 3–4 tuntia. Esimerkiksi nesteytys voi kestää kuusi tuntia, mutta nopeimmillaan käynti on ohi alle tunnissa. Lapsen huoltajan tai läheisen on oltava läsnä koko päivystyskäynnin ajan.

Jatkohoidon tarpeesta riippuen potilas lähtee päivystyksestä kotiin, siirtyy jollekin lastenosastolle tai lasten kotisairaalaan. Kotiutuessa annamme jatkohoito-ohjeet, tarvittavat reseptit ja ohjaukset. Käynnistä lähetämme laskun kotiin.

Kotiin mennään yleensä vanhempien kyydillä. Jos on saavuttu ambulanssilla yöaikaan, voimme kotiuttaa myös taksilla.

Tilat ja henkilökunta

Tutkimuksiin ja hoitoon pääsyä odotetaan odotusaulassa tai tarkkailuhuoneissa. Päivystyksessä on kaksi eristyshuonetta, joihin sijoitamme potilaat, joilla on vatsatauti, vesirokko tai muu helposti tarttuva tauti, sekä immuunipuutospotilaat. Ei-infektiossa oleville lapsipotilaille on tarkkailutila, jossa on neljä valvontamonitoripaikkaa. Odotusauloissa on lapsia varten leluja ja kirjoja sekä pienimpiä varten lastenvaunuja.

Tays Keskussairaalan kahvio ja pääaulan välipala-automaatti ovat lähellä lasten päivystyspoliklinikkaa. Lisäksi päivystyspoliklinikan aulassa on pillimehu- ja kahviautomaatit sekä mikro ruuan lämmittämistä varten.

Matkapuhelinta tai tablettitietokonetta voi käyttää odotustiloissa ja tarkkailuhuoneissa. Hoitotilat on rauhoitettu hoitotoimenpiteille.

Vastuuhenkilöt

Apulaisylilääkäri Merja Helminen
Osastonhoitaja Eeva Kääriä