Lasten veri- ja syöpätautien yksikkö

Hoidamme 0–18 -vuotiaita lapsia ja nuoria, jotka sairastavat veritauteja tai syöpää.

Veri- ja syöpätautipotilaat tulevat tutkimuksiin ja hoitoon Pirkanmaan lisäksi Etelä-Pohjanmaan ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiireistä. Uuden lainsäädännön mahdollistama vapaa hoitopaikan valinta tarjoaa mahdollisuuden valita yksikkömme hoitopaikaksi asuinpaikasta riippumatta. Hoitopäiviä osastolla on vuosittain noin 4 000 ja hoitojaksoja noin 1 400.

Hoidon eteneminen

Yleisimpiä veri- ja syöpätauteja yksikössämme hoidettavilla lapsilla ovat leukemia ja aivokasvaimet. Lisäksi lapsilla ja nuorilla esiintyy muita kiinteitä kasvaimia muun muassa munuaisissa, imusolmukkeissa ja luustossa. Hoitomuotoja ovat erilaiset solunsalpaaja- ja täsmälääkehoidot, kirurgiset hoidot ja sädehoito. Lisäksi yksikössä hoidetaan eri syistä johtuvia anemioita ja trombosytopenioita. Hoitoa suunnitellaan ja toteutetaan perheen kanssa yhdessä.

Vastasairastuneet sekä sepsishoitoihin tulevat potilaat saapuvat osastolle päivystyksenä, usein joko suoraan kotoa puhelinsoiton perusteella, lähetteellä perusterveydenhuollon yksiköistä tai keskussairaaloista. Osastojakson jälkeen potilas voi yleensä kotiutua joko suoraan tai keskussairaalan kautta. Suurin osa veri- ja syöpätautipotilaista tulee etukäteen suunnitelluille hoito- tai tutkimusjaksoille.

Lasten veri- ja syöpätautien hoidossa tehdään tiivistä yhteistyötä kotipaikkakunnan keskussairaalan kanssa. Tavoitteena on minimoida osastohoito ja toteuttaa hoitoja ja tutkimuksia mahdollisimman paljon polikliinisesti tai kotipaikkakunnalla.

Tulo-ohjeet

Omalla autolla saapuessa kätevintä on saapua pysäköintihallin kautta. Hallista on hissiyhteys lasten ja nuorten sairaalaan. Pysäköintihallin osoite on Kuntokatu 2, Tampere. Hallin kautta onnistuu myös saatto- ja jättöliikenne.
Julkisilla kulkuneuvoilla tultaessa sisäänkäynti on Taysin uuden pääaulan kautta. Pääsisäänkäynnin osoite on Elämänaukio 2. Aukio on tarkoitettu vain kevyelle liikenteelle. Pääaula on avoinna kello 6–22. Oven ollessa suljettu soita ovikelloa.

Tilat ja henkilökunta

Yksikön tiloissa toimii ympärivuorokautinen vuodeosasto, päiväosasto ja poliklinikka. Vuodeosasto on 12-paikkainen. Osastolla on kuusi yhden hengen huonetta ja kolme kahden hengen huonetta. Potilashuoneissa on pieni jääkaappi ja mikro. Yhdellä omaisella on mahdollisuus yöpyä lapsen huoneessa seinältä alas käännettävässä laivasängyssä. Tarvittaessa yksi huoneista on mahdollista muuntaa perhehuoneeksi.

Päiväosasto ja poliklinikka toimivat maanantaista perjantaihin. Päiväosastolla on kolme hoitopaikkaa, ja siellä tehdään lasten veri- ja syöpätautien hoitoon liittyviä tutkimuksia, lyhyet lääkehoidot ja verituotetiputukset.

Poliklinikalla hoidetaan ja seurataan hyvänlaatuisia verisairauksia, kuten erilaisia anemioita, verenvuototauteja ja muita hyvänlaatuisia veritauteja. Poliklinikalla toteutetaan myös syövän sairastaneiden jälkiseurantaa.

Lapsille on osastolla leikkitila ja nuorille oma huone. Vanhemmille on taukohuone. Leikkitilan yhteydessä on myös kahvinkeitto- sekä ruuan säilytys- ja kokkausmahdollisuudet. Lisäksi on tietokone vanhempien käyttöön.

Osastolla työskentelee hematologian ja onkologian erikoislääkäreitä, osastonhoitaja ja apulaisosastonhoitaja, sairaanhoitajia, sihteereitä, välinehuoltaja ja sairaalahuoltajia.

Osaston yhteydessä toimii Lasten lääketutkimuskeskus.

Vastuuhenkilöt

Osastonylilääkäri Olli Lohi
Vs. osastonhoitaja Saila Mäkinen

Lasten veri- ja syöpätautien yksikön esittelyvideo