Lastenkirurgian yksikkö

Olemme muuttaneet L-rakennukseen uuteen lasten ja nuorten sairaalaan, 2. kerrokseen.

Taysin lastenkirurgian yksikössä hoidamme alle 18-vuotiaita kirurgisia potilaita kaikilta kirurgian osa-alueilta, lukuun ottamatta neurokirurgiaa ja sydänkirurgiaa. Lastenkirurgian yksikköön kuuluvat lastenkirurgian osasto ja lastenkirurgian poliklinikka.Osastolla hoidamme kirurgiseen toimenpiteeseen tulevia tai siitä toipuvia potilaita. Leikkausharkintaa varten Taysiin lähetetyt lapset ja nuoret sekä toimenpiteiden jälkiseuranta hoidetaan usein poliklinikalla.

Tutkimme ja hoidamme Taysissa lähes kaikkia alle 18-vuotiaiden kirurgisia sairauksia. Lastenkirurginen yksikkö vastaa vatsan alueen, virtsateiden, sukupuolielinten, keuhkojen sekä tuki- ja liikuntaelimien ja kallon kiireettömästä ja päivystyksellisestä kirurgisesta hoidosta. Vuodeosastolla hoidetaan myös kaikki käsi- ja plastiikkakirurgiset sekä korvatautien lapsipotilaat 18 ikävuoteen saakka. 

Lasten vaikeiden palovammojen, nuorten vaikeiden tapaturmien ja luusyöpien hoidossa teemme yhteistyötä plastiikkakirurgien ja aikuisortopedien kanssa. Lasten käsikirurgiasta, kilpirauhasen ja lisäkilpirauhasen, silmien, korva-, nenä- ja kurkkualueen kirurgiasta vastaavat kyseisten erikoisalojen lääkärit.

Päiväkirurgisia leikkauksia tehdään Tays Keskussairaalan ja Valkeakosken päiväkirurgisessa yksikössä.

Elektiiviseen eli suunniteltuun hoitoon lapset ja nuoret tulevat kotoa lähetteen perusteella kutsuttuina. Päivystyspotilaat tulevat Acutan tai lastentautien päivystyksen kautta tai sairaalasiirtona. Kirurgista hoitoa tarvitsevia lapsia ja nuoria hoidetaan myös Tays Keskussairaalan lyhki-osastolla ja Tays Valkeakosken päiväkirugisessa yksikössä. Vastasyntyneitä hoidamme myös vastasyntyneiden teho-osastolla.

Hoitojaksoja osastollamme on vuosittain 1 400 ja hoitopäiviä yhteensä lähes 3 000. Keskimääräinen hoitoaika on kaksi vuorokautta, tosin joidenkin leikkaustoimenpiteiden jälkeen osastohoito voi kestää 5–10 vuorokautta tai pidempäänkin.

Yleensä potilaat kotiutuvat osastolta ja tarvittavat jatkokontrollit ovat neuvolassa tai terveyskeskuksessa, lastenkirurgian poliklinikalla tai muussa keskussairaalassa

Lastenkirurgian poliklinikalla toimimme neljällä osa-alueella: lasten ortopedia eli tuki- ja liikuntaelinkirurgia, lasten urologia, lasten gastrokirurgia eli vatsaelinkirurgia ja yleislastenkirurgia. Hoidon sisältö vaihtelee potilaan ongelman mukaan. Osa potilaista käy vain kerran poliklinikalla, ja jatkohoito tapahtuu esimerkiksi terveyskeskuksessa. Osaa potilaista seuraamme vastasyntyneestä täysi-ikäisyyteen asti. Käyntejä poliklinikalla on vuosittain lähes 5 000..

Tulo-ohjeet

  • Omalla autolla saapuessa kätevintä on saapua pysäköintihallin kautta. Hallista on hissiyhteys lasten ja nuorten sairaalaan. Pysäköintihallin osoite on Kuntokatu 2, Tampere. Hallin kautta onnistuu myös saatto- ja jättöliikenne.
  • Julkisilla kulkuneuvoilla tultaessa sisäänkäynti on Taysin uuden pääaulan kautta. Pääsisäänkäynnin osoite on Elämänaukio 2. Aukio on tarkoitettu vain kevyelle liikenteelle. Pääaula on avoinna kello 6–22. Oven ollessa suljettu soita ovikelloa

Tilat ja henkilökunta

Potilashuoneet ovat yhden ja kahden hengen huoneita. Osastolla on leikkitila, jossa vanhemmat voivat myös keittää kahvia, syödä ja säilyttää omia eväitä.

Osastolla ei ole vierailuaikoja, ja vanhempien toivotaan osallistuvan lapsensa hoitoon mahdollisuuksien mukaan. Läheisen yöpymistä varten potilashuoneissa on seinälle taittuvat vuoteet.

Lastenkirurgian osastolla työskentelee lastenkirurgeja ja hoitajia. Tarpeen mukaan eri alojen lääkärit (käsi- ja plastiikkakirurgia, korva-, nenä-, kurkku- ja silmätaudit, lastentaudit ja aikuisortopedia) käyvät osastolla hoitamassa oman erikoisalansa potilaita. Lisäksi osastollamme työskentelee fysioterapeutti.

Vastuuhenkilöt

Osastonylilääkäri Tuija Lahdes-Vasama
Apulaisylilääkäri Jarmo Välipakka
Apulaisylilääkäri Anne Salonen
Osastonhoitaja Helena Rautakorpi