Lastenneurologian osasto, lastenneurologian poliklinikka

Lastenneurologian yksikkö

Tutkimme ja hoidamme alle 16-vuotiaita lapsia ja nuoria, joilla on todettu tai epäillään neurologista oiretta tai sairautta. Toimintamme on polikliinispainotteista ja konsultoivaa, ja teemme tiivistä yhteistyötä muiden sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoiden kanssa.

Lastenneurologian yksikössä tutkitaan, hoidetaan ja kuntoutetaan 0–16 -vuotiaita lapsia ja nuoria, joilla epäillään tai on todettu aivojen tai muun hermoston toiminnan häiriöitä. Tyypillisiä sairauksia ovat erilaiset aivoperäiset kohtaukset, kehityksen erityisvaikeudet, kehitysviivästymät sekä CP-vammat. Yhteistyössä avohoidon työntekijöiden kanssa järjestellään avohoidossa tapahtuvaa lastenneurologista kuntoutusta sekä arvioidaan toteutettujen kuntoutustoimien tehokkuutta. Käynnit lastenneurologian yksikössä vaihtelevat muutaman tunnin poliklinikkakäynneistä 2–5 päivää kestäviin tutkimus- ja kuntoutusarviojaksoihin.

Kiireettömään hoitoon ja tutkimuksiin potilaat tulevat omalääkärin, neuvola- tai koululääkärin lähetteellä. Osa potilaista tulee jatkohoitoon Taysin muista yksiköistä, esimerkiksi lastentautien tai muiden erikoisalojen osastoilta ja poliklinikoilta.

Lastenneurologisista päivystystutkimuksista vastaa lastentautien päivystyspoliklinikka ja lasten tehovalvontaosasto, jossa lastenneurologian erikoislääkäri toimii konsultoivana lääkärinä.

Poliklinikkakäyntejä on vuosittain lääkärin vastaanotolla noin 1 500, hoitajien ja erityistyöntekijöiden vastaanotoilla useita tuhansia. Osastolla on vuosittain noin 750 kuntoutusjaksoa, joiden pituus vaihtelee 2–5 päivään.

Tulo-ohjeet

  • Omalla autolla saapuessa kätevintä on saapua pysäköintihallin kautta. Hallista on hissiyhteys lasten ja nuorten sairaalaan. Pysäköintihallin osoite on Kuntokatu 2, Tampere. Hallin kautta onnistuu myös saatto- ja jättöliikenne.
  • Julkisilla kulkuneuvoilla tultaessa sisäänkäynti on Taysin uuden pääaulan kautta. Pääsisäänkäynnin osoite on Elämänaukio 2. Aukio on tarkoitettu vain kevyelle liikenteelle. Pääaula on avoinna kello 6–22. Oven ollessa suljettu soita ovikelloa

Toiminta ja henkilökunta

Yksikössä on lääkärin, hoitajan, psykologin, puheterapeutin, toimintaterapeutin ja fysioterapeutin vastaanotto- ja toimintatiloja.

Lastenneurologian yksikkö on auki maanantaista torstaihin kello 7.30–18 ja perjantaisin 7.30–16. Yöhoitoa tarvitseva lapsi hoidetaan jakson aikana muilla lastenosastoilla. Yöksi potilas voi mennä kotiin tai yöpyä vanhemman tai vanhempien kanssa potilashotellissa.

Lastenneurologian yksikössä työskentelee kuusi erikoislääkäriä tai erikoistuvaa lääkäriä, hoitohenkilökuntaa on yhteensä noin 15. Hoitoon osallistuvat myös erityistyöntekijät: psykologit, puhe-, toiminta- ja fysioterapeutit, sosiaalityöntekijä ja kuntoutusohjaaja.

Vastuuhenkilöt

Ylilääkäri Kai Eriksson
Apulaisylilääkäri Outi Saarenpää-Heikkilä
Lastenneurologi Mikael Raisio
Lastenneurologi, kliininen opettaja Juha Kuittinen
Osastonhoitaja Kaarina Rajala-Huissi

Lastenneurologian yksikön esittelyvideo