Lastenneurologian osasto, lastenneurologian poliklinikka

Lastenneurologian yksikkö

Tutkimme ja hoidamme alle 16-vuotiaita lapsia ja nuoria, joilla on todettu tai epäillään neurologista oiretta tai sairautta. Toimintamme on polikliinispainotteista ja konsultoivaa, ja teemme tiivistä yhteistyötä muiden sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoiden kanssa.

Lastenneurologian yksikössä tutkitaan, hoidetaan ja kuntoutetaan 0–16 -vuotiaita lapsia ja nuoria, joilla epäillään tai on todettu aivojen tai muun hermoston toiminnan häiriöitä. Tyypillisiä sairauksia ovat erilaiset aivoperäiset kohtaukset, kehityksen erityisvaikeudet, kehitysviivästymät sekä CP-vammat. Yhteistyössä avohoidon työntekijöiden kanssa järjestellään avohoidossa tapahtuvaa lastenneurologista kuntoutusta sekä arvioidaan toteutettujen kuntoutustoimien tehokkuutta. Käynnit lastenneurologian yksikössä vaihtelevat muutaman tunnin poliklinikkakäynneistä 2–5 päivää kestäviin tutkimus- ja kuntoutusarviojaksoihin.

Kiireettömään hoitoon ja tutkimuksiin potilaat tulevat omalääkärin, neuvola- tai koululääkärin lähetteellä. Osa potilaista tulee jatkohoitoon Taysin muista yksiköistä, esimerkiksi lastentautien tai muiden erikoisalojen osastoilta ja poliklinikoilta.

Lastenneurologisista päivystystutkimuksista vastaa lastentautien päivystyspoliklinikka ja lasten tehovalvontaosasto, jossa lastenneurologian erikoislääkäri toimii konsultoivana lääkärinä.

Käyntejä yksikössä on vuosittain lääkärin vastaanotolla noin 1 500, hoitajien ja erityistyöntekijöiden vastaanotoilla useita tuhansia. Nämä sisältävät vuosittain noin 750 kuntoutusarviojaksoa, joiden pituus vaihtelee 2–5 päivään.

Tulo-ohjeet

  • Omalla autolla saapuessa kätevintä on saapua pysäköintihallin kautta. Hallista on hissiyhteys lasten ja nuorten sairaalaan. Pysäköintihallin osoite on Kuntokatu 2, Tampere. Hallin kautta onnistuu myös saatto- ja jättöliikenne.
  • Julkisilla kulkuneuvoilla tultaessa sisäänkäynti on Taysin uuden pääaulan kautta. Pääsisäänkäynnin osoite on Elämänaukio 2. Aukio on tarkoitettu vain kevyelle liikenteelle. Pääaula on avoinna kello 6–22. Oven ollessa suljettu soita ovikelloa

Toiminta ja henkilökunta

Lastenneurologian yksikössä työskentelee kuusi erikoislääkäriä tai erikoistuvaa lääkäriä, hoitohenkilökuntaa on yhteensä noin 15. Hoitoon osallistuvat myös erityistyöntekijät: psykologit, puhe-, toiminta- ja fysioterapeutit, sosiaalityöntekijä, ravitsemusterapeutti ja kuntoutusohjaaja.

Lastenneurologian yksikkö on auki maanantaista torstaihin kello 7.15–15.30 ja perjantaisin 7.15–15. Yöksi potilas voi mennä kotiin tai yöpyä vanhemman tai vanhempien kanssa potilashotellissa.

Tiedustelut ja peruutukset

Takaisinsoittonumeroon 03 311 66890 voit jättää soittopyynnön koska tahansa, automaatti kertoo takaisinsoittoajan.

Tekstiviestinumeromme on 045 73976638. Kirjoita viestiin lapsen nimi, syntymäpäivä ja asiasi lyhyesti. Otamme sinuun yhteyttä seuraavana arkipäivänä. Ajan peruutukset toivomme tekstiviestillä. 

Voit kysyä hoitoosi liittyvistä asioista OmaTaysin hoitokeskustelussa

Meille voit lähettää hoitoon liittyviä viestejä turvallisesti Omataysin hoitokeskustelut-viestipalvelussa. Hoitokeskustelun käyttöön tarvitaan PIN-koodi, joka yksikössämme 6442.

Vastuuhenkilöt

Ylilääkäri Kai Eriksson
Apulaisylilääkäri Outi Saarenpää-Heikkilä
Lastenneurologi Mikael Raisio
Lastenneurologi Maria Laine
Lastenneurologi, kliininen opettaja Juha Kuittinen
Osastonhoitaja Kaarina Rajala-Huissi

Lastenneurologian yksikön esittelyvideo