Hemodialyysi, peritoneaalidialyysi, kotidialyysi

Munuaiskeskuksen dialyysiosasto

Tays vastaa vaikeaa munuaistautia sairastavien dialyysihoidosta Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella. Keskussairaalan lisäksi hemodialyysipotilaita hoidetaan alueen satelliittidialyysiyksiköissä Sastamalassa, Valkeakoskella, Hämeenkyrössä, Jämsässä, Mäntässä ja Virroilla. Munuaiskeskus vastaa satelliittidialyysien toiminnasta.

Dialyysihoitomuodon valinta tehdään munuaispoliklinikalla hyvissä ajoin ennen dialyysihoidon aloitusta. Kaikki hoitomuodot eivät sovi kaikille potilaille, ja hoidon yksilöllinen suunnittelu on tärkeää. Työelämässä jatkamista tuetaan. Perheenjäsenet ovat tervetulleita keskustelemaan hoitomuodon valinnasta yhdessä potilaan kanssa.

Suunnitellaanpa hoidoksi vatsakalvo- tai hemodialyysiä, on ensisijaisena tavoitteena kotona tapahtuva hoito. Kotona tehtävän dialyysin oppiminen ei vaadi mitään erityistaitoja. Dialyysi vie aikaa, se on sitovaa ja toistuvaa, mutta kotona itsenäisesti toteutettuna aikataulun voi suunnitella oman elämään sopivaksi. Munuaiskeskuksen omaHemossa on mahdollista tehdä itsenäistä dialyysihoitoa myös sairaalassa oman aikataulun mukaisesti.

Vatsakalvodialyysi on sopiva hoitomuoto monille potilaille. Hoito tehdään kotona. Myös mökkeily ja matkustelu onnistuvat. Vatsakalvodialyysiä toteuttavat potilaat käyvät lääkärin ja hoitajan vastaanotolla noin 6–9 viikon välein.

Avustetussa hemodialyysihoidossa potilaat käyvät 3–4 kertaa viikossa. Hoitoja tehdään maanantaista lauantaihin aamu- ja iltavuoroissa. Tavoitteenamme on, että kaikki potilaat osallistuvat vointinsa mukaan oman hoitonsa suunnitteluun ja toteutukseen. Läheiset ovat tervetulleita tutustumaan potilaan hoitoon ja yksikön toimintaan.

Tilat ja henkilökunta

Hemodialyysiosasto sijaitsee E-rakennuksessa. Hoitopaikkoja on 1. ja 2. kerroksessa. Omatoiminen hemodialyysi ja omaHemo sijaitsevat 1. kerroksessa. Myös kotidialyysipotilaiden hoito ja seuranta tapahtuu 1. kerroksessa poliklinikan tiloissa. Avustettu dialyysi sijaitsee 2. kerroksessa.

Dialyysiosastolla työskentelee päivittäin 1-2 erikoislääkäriä ja yksi erikoistuva lääkäri. Iltaisin potilaiden hoidosta vastaa nefrologipäivystäjä. Lisäksi osastolla työskentelee noin 40 hoitohenkilökuntaan kuuluvaa ja osastonsihteeri.

Tiedustelut

Vastuuhenkilöt

Erikoislääkäri Martti Metso
Osastonhoitajat Johanna Mörö ja Johanna Mäyränpää