Munuaispoliklinikka

Munuaiskeskuksen poliklinikka

Hoidamme poliklinikalla akuutteja ja kroonisia munuaistauteja sairastavia ja munuaissiirron saaneita potilaita. Potilaat tulevat tutkimuksiin lähetteellä perusterveydenhuollosta, työterveyshuollosta, muista sairaaloista tai jonkin muun erikoisalan lääkärin lähettämänä. Lisäksi osa potilaista tulee kontrollikäynnille vuodeosastohoitojakson jälkeen.

Munuaiskeskuksen toiminta ja tilat on suunniteltu potilaslähtöisesti palvelemaan munuaispotilasta taudin kaikissa vaiheissa.

Munuaistaudin syyn selvittäminen alkaa potilaan haastattelusta ja tutkimisesta. Lääkäri on lähetteen tietojen perusteella määrännyt alustavat veri- ja virtsatutkimukset, joissa potilas käy ennen vastaanottoa, ja joiden tulokset ovat valmiina vastaanottokäynnillä. Myös joitakin munuaisten kuvantamistutkimuksia saatetaan tehdä. Joskus munuaistaudin syyn selvittämiseksi tarvitaan koepalan otto munuaisesta. Koepalat otetaan munuaiskeskuksen vuodeosastolla.

Kun munuaistaudin syy on selvitetty, taudin hoitamiseksi aloitetaan lääkitys, jonka tavoitteena yleensä on munuaistaudin etenemisen pysäyttäminen tai hidastaminen. Joidenkin munuaistautien hoidon tavoitteena voi olla myös taudin parantuminen.

Jos potilaan munuaistauti on vakaa, siirrämme seurannan perusterveydenhuoltoon tai työterveyshuoltoon ja annamme potilaalle ja jatkohoidosta vastaavalle lääkärille ohjeet hoidosta ja seurannasta. Munuaispoliklinikan seurantaan jäävät esimerkiksi potilaat, joiden hoidossa käytetään ns. immunosuppressiivisia lääkkeitä, ja potilaat, joilla on etenevä krooninen munuaistauti. Myös kaikki munuaissiirron ja haimansiirron saaneet potilaat ovat pysyvästi munuaispoliklinikan seurannassa.

Potilaan hoitoon ja ohjaukseen osallistuvat munuaislääkäri ja sairaanhoitaja ja tarvittaessa myös ravitsemusterapeutti, diabeteshoitaja, sosiaalityöntekijä ja jalkojen hoitaja.

Poliklinikka toimii maanantaista perjantaihin kello 8–16.

Munuaispoliklinikan potilaat olivat ensimmäisiä, jotka ottivat käyttöönsä sähköisen OmaTays-palvelun.

Perinteisten vastaanottokäyntien lisäksi pidämme etävastaanottoja ja käytämme OmaTaysin hoitokeskustelu-palvelua.

Yhteydenotot

Voit jättää soittopyynnön numeroon 03 311 64281. Automaatti kertoo koska soitamme sinulle takaisin.

Voit ottaa yhteyttä myös tekstiviestillä numeroon 045 73976466 kaikkina vuorokaudenaikoina. Kirjoita viestiin nimesi, syntymäaikasi ja asiasi lyhyesti. Otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian.

Vastuuhenkilöt

Osastonylilääkäri Satu Mäkelä
Osastonhoitaja Johanna Mörö