Naistentauti- ja raskauspäivystys
Tutkimme ja hoidamme naistentautien päivystyspotilaita sekä raskaana olevia päivystyspotilaita ja vasta synnyttäneitä naisia, jotka tarvitsevat päivystyksellistä erikoissairaanhoitoa. Vakavissa tai henkeä uhkaavissa tilanteissa hakeudutaan aina oman kunnan tai lähimpään ensiapuun. Tiloissamme toimii myös seksuaalista väkivaltaa kohdanneiden Seri-tukikeskus.
Naistentautien päivystykseen saapuvalla on oltava lähete omasta terveyskeskuksesta tai yksityislääkäriltä. Ilman lähetettä voivat tulla Taysin gynekologisissa syöpähoidoissa olevat potilaat.
Otamme vastaan raskaana olevia päivystyspotilaita ympäri vuorokauden. Alle 16-vuotiaiden hoito tapahtuu lasten päivystyspoliklinikalla. Raskaana oleva päivystyspotilas tarvitsee päivystykseen tullessaan yleensä lääkärin tai terveydenhoitajan päivystyslähetteen. Kiireettömissä asioissa raskaana olevan tulee ensisijaisesti olla yhteydessä omaan neuvolaan.
Naistentauti- ja raskauspäivystyksen puhelinnumero on 03 311 65942. Käytämme takaisinsoittopalvelua. Soittaessasi sinulta kysytään, koskeeko asiasi lapsivedenmenoa tai päivystystä vai synnytystä. Kuuntele annetut ohjeet loppuun asti ja toimi niiden mukaisesti. Huomioi, että takaisinsoitto tulee tuntemattomasta numerosta.
Tavallisimpia syitä naistentautien päivystyslähetteeseen ja -hoitoon ovat
- Keskenmenoepäily, mikäli vuoto on poikkeavan runsasta tai kivut ovat poikkeuksellisen kovat
- Raskauden keskeytyksen ja keskenmenon hoidon jälkeiset voimakkaat oireet
- Äkillinen kova alavatsakipu
- Runsas verinen vuoto
- Äskettäin tehdyn gynekologisen toimenpiteen jälkeiset ongelmat
- Lapsettomuushoitoihin liittyvät äkilliset ongelmat
- Hoidossa olevien syöpäpotilaiden äkilliset ongelmat
Raskaana olevan on syytä ottaa yhteyttä raskauspäivystykseen, jos
- Tulee veristä vuotoa alle 35 raskausviikolla tai runsasta kuukautismaista veristä vuotoa yli 35 raskausviikolla
- On epätavallisen voimakas vatsakipu, johon kipulääke (parasetamoli 1 g) ei auta
- Ennen raskausviikkoa 35 on supistuksia, jotka eivät helpota vuodelevolla ja parasetamolilla
- Lapsivedenmeno tai sen epäily
- Sikiön liikelaskennan kriteerit eivät täyty
- Jo todetun raskausmyrkytyksen oireet pahenevat
- Jo todetun hepatoosin oireet pahenevat
- On ollut tapaturmassa
Muissa tilanteissa on otettava ensin yhteyttä omaan neuvolaan tai terveyskeskukseen, josta tarvittaessa tehdään lähete Taysiin.
Seri-tukikeskus
Naistentauti- ja raskauspäivystyksen tilojen yhteydessä toimii Tampereen Seri-tukikeskus, joka auttaa seksuaalista väkivaltaa kohdanneita yli 16-vuotiaita. Siirry Seri-tukikeskuksen sivuille.
Ohjeita naistentauti- ja raskauspäivystykseen tulevalle
Ilmoittautuminen tapahtuu päivä- ja ilta-aikaan jonotusnumerolla sihteerille, yöllä kätilölle. Päivystyksessä on käytössä hoidontarpeen kiireellisyyden arvio, jonka tekee vastaanottava kätilö saapumisvaiheessa. Potilaat hoidetaan kiireellisyysjärjestyksessä.
Jos hoitaja arvioi, ettei potilaan tila edellytä päivystyksellistä hoitoa, ohjataan tämä ottamaan yhteyttä esimerkiksi neuvolaan tai terveyskeskukseen.
Kiireelliseksi arvioidut potilaat ohittavat aiemmin tulleet kiireettömät potilaat, joten hoitoon pääsy kiireettömillä päivystyspotilailla saattaa kestää useita tunteja. Verikokeiden valmistumiseen on varattava aikaa noin kaksi tuntia.
Raskauspäivystyksessä potilaan tutkii kätilö ja tarvittaessa lääkäri. Tutkimusten tarpeen arvioi lääkäri tai kätilö, joten esimerkiksi ultraäänitutkimuksia tai sikiön sykeseurantaa ei rutiininomaisesti tehdä.
Läheinen voi olla potilaan seurana pääsääntöisesti aina, ei kuitenkaan erittäin vakavassa ja kiireellisessä hoidossa.
Jos potilaan tila ei vaadi lisätutkimuksia tai jatkoseurantaa, hoito voi jatkua lähettävässä yksikössä avoterveydenhuollossa. Potilas voi siirtyä myös Taysin vuodeosastoille, synnytysyksikköön tai Acutan päivystykseen.
Tilat ja henkilökunta
Naistentauti- ja raskauspäivystyksen tiloissa on vastaanotto- ja tutkimushuoneita sekä tarkkailuosasto. Potilas ja hänen läheisensä voivat odottaa tutkimuksia odotusaulassa.
Huomioithan, että naistentauti- ja raskauspäivystys ei ole lapselle sopiva paikka.
Päivystyksessä ei tarjoilla ruokaa potilaille. Tarvittaessa syötävää ja juotavaa voi ostaa sairaalan kahvioista, kioskista ja automaateista.
Päivystyksessä työskentelee ympärivuorokautisesti kätilö ja lääkäri ja muuna kuin yöaikana sihteeri. Hoidamme vuosittain noin 9000 päivystyspotilasta.
Vastuuhenkilöt
Vastuulääkäri Elina Ylilehto
Osastonhoitaja Sari Antikainen