Julkaistu 9.1.2020

Taysin naistentautien ja synnytysten päivystystoiminnan muutto ja lähetekäytännöt

Tampereen yliopistollisen sairaalan naistentautien ja synnytysten vastuualueella toteutettava

  • raskaana olevien potilaiden erikoissairaanhoito (äitiyspoliklinikka, raskaana olevien osasto)
  • synnytystoiminta (synnytysosasto sekä vastasyntyneiden tehohoidossa olevien lasten äitien hoito)  sekä
  • naistentautien 24/7-päivystystoiminta

siirtyvät uuteen D-rakennukseen Tays Syntymäpaikkaan. Muutto toteutetaan viikolla 3/2020.

Muutoksia nimiin

Muuton yhteydessä myös yksiköiden nimet muuttuvat.

Tays Syntymäpaikan 3. kerroksessa toimii raskaus- ja päivystysyksikkö (RPY), joka sisältää äitiyspoliklinikkatoiminnan, raskaana olevien vuodeosaston, naistentauti- ja raskauspäivystyksen ja siihen liittyvän tarkkailun sekä seri-tukikeskuksen.

Tays Syntymäpaikan 4. kerroksessa sijaitsee synnytysyksikkö (SYN) ja siihen liittyvä leikkaus- ja tarkkailutoiminta. 5. kerroksessa sijaitsee vastasyntyneiden tehohoitoyksikkö (VTY).

Lähetekäytännöt muuton jälkeen

Muutto vaikuttaa myös päivystyslähetekäytäntöihin. Entinen toimipiste synnytysvastaanotto (SVO) poistuu kokonaan käytöstä. Sähköiset päivystyslähetteet naistentauti- ja raskauspäivystyspotilaista osoitetaan naistentauti- ja raskauspäivystykseen (RAPÄ). Paperiset päivystyslähetteet annetaan entiseen tapaan potilaalle mukaan.

Elektiivisten poliklinikoiden kiireettömien ja kiireellisten lähetteiden lähetyspaikka ei muutu. Eli raskaana olevien erikoissairaanhoidon lähetteet (Taysin äitiyspoliklinikalle tai Hatanpään äitiysultraan) lähetetään keskitetysti Taysin äitiyspoliklinikalle (PÄI).

Naistentautien lähetteet (Tays PGY, Hatanpää HPGY, Valkeakoski VKPGY, Sastamala VMPGY), mukaan lukien gynekologiset syövät tai niiden epäilyt, lähetetään entiseen tapaan keskitetysti naistentautien poliklinikalle (PGY).

Viiveen minimoimiseksi raskauden keskeytyspotilaiden AB1-lomakkeet kannattaa antaa potilaalle mukaan eikä lähettää postitse.

Hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikan lähetteet ja lapsi- ja nuorisogynekologian lähetteet toimitetaan suoraan PGH:lle.

Tärkeät tiedot lähetteeseen

Muistutamme vielä kaikkien tarvittavien tietojen ja potilaan ajantasaisten yhteystietojen – myös puhelinnumeron! – tärkeydestä hyvässä lähetteessä. Nämä vaikuttavat oleellisesti potilaan hoidon järjestämiseen. Tarpeellisia tietoja ovat muun muassa viimeiset kuukautiset, raskausviikot, lääkitystiedot sekä tutkimuslöydökset. 

Tervetuloa palveltavaksi sekä uusiin että vanhoihin tiloihin!

Kirsi Kuismanen
vastuualuejohtaja
Tays naistentautien ja synnytysten vastuualue
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri