Neurokirurgian poliklinikka

Neurokirurgian poliklinikka on ajanvaraus- ja konsultaatiopoliklinikka. Hoidamme ja seuraamme neurokirurgisia sairauksia ja teemme pieniä toimenpiteitä. Potilaat ovat kaiken ikäisiä, lapsia ja aikuisia.

Poliklinikalle saapuu yli 3000 lähetettä ja konsultaatiopyyntöä vuosittain. Vastaanottokäyntejä on yli 5000. Lisäksi sairaanhoitajat ja osastonsihteerit antavat puhelinneuvontaa

Lääkäri arvioi jokaisen potilaan hoidon kiireellisyyden lähetteen perusteella. Potilas saa ilmoituksen lähetteen saapumisesta ja mahdollisesta ajanvarauksesta kirjeitse.

Mitä poliklinikkakäynnillä tapahtuu

Suurin osa vastaanotoista on ensikäyntejä, joilla arvioidaan hoidon tarvetta ja suunnitellaan toimenpiteitä ja tutkimuksia, ja uusintakäyntejä, joilla muun muassa tehdään leikkausten jälkitarkastuksia ja aivokasvainpotilaiden seurantakuvauksia.

Poliklinikkakäynnin yhteydessä voidaan lääkärin tutkimuksen lisäksi tehdä radiologisia tutkimuksia ja ottaa verikokeita. Vastaanottokäyntiin on syytä varata aikaa 1 – 2 tuntia.

Tavallisimpia vastaanottokäynteihin liittyviä tutkimuksia ovat aivojen tietokonetomografiakuvaukset ja aivojen, selkäytimen ja kaularangan magneettikuvaukset. Lisäksi on jonkin verran ylä- ja alaraajojen hermoratatutkimuksia.

Neurokirurgian poliklinikalla tehtäviä toimenpiteitä ovat esimerkiksi baklofeenilääkepumppujen täyttö ja säätö, hermostimulaattoreiden säätö ja pienet haavan tarkistukset.

Hoitajan vastaanotolla käyvät potilaat, jotka tarvitsevat toimenpidettä edeltävästi anestesiaesikäynnin.

Poliklinikalla toimii myös aivokasvainpotilaiden asiantuntijahoitaja.

Neurokirurgian poliklinikka toimii arkipäivisin kello 7.30–15.

Tilat ja henkilökunta

Neurokirurgian poliklinikalla on kaksi lääkärin vastaanottohuonetta ja kaksi sairaanhoitajan huonetta sekä osastonsihteerin huone, konsultaatioiden käsittelyhuone sekä neurokeskuksen kokoushuone.

Poliklinikalla on arkisin kaksi lääkäriä ja kaksi hoitajaa. Sihteereitä tai konekirjoittajia on yhdestä kolmeen. Lisäksi yksi tai kaksi lääkäriä tarkistaa lähetteitä.

Vastuuhenkilöt

Ylilääkäri Juhana Frösen
Osastonhoitaja Paula Mertanen