Nuorisopsykiatrian osasto

Olemme muuttaneet Taysin Keskussairaalan L-rakennukseen, uuteen lasten ja nuorten sairaalaan 8.10.2019.

Osasto on kriisi-, hoito- ja tutkimusosasto, jossa hoidamme 13–17 -vuotiaiden nuorten vakavia psykiatrisia häiriöitä. Hoitoon tullaan lääkärin lähetteellä aikuisten saattamana.

Tyypillisiä tilanteita, jolloin yksikköön tullaan hoitoon, ovat Itsetuhoiset kriisit, psykoottiset hallitsemattomat tilat ja vaikeat syömishäiriöt, joissa on kuolemanvaara. Hoitojakso kestää keskimäärin 14 vuorokautta.

Potilaat tulevat terveyskeskuksesta, kunnallisista nuorisopsykiatrian yksiköistä, Acutan päivystyksestä tai nuorisopsykiatrian poliklinikalta. Jatkohoito osastojakson jälkeen tapahtuu nuorisopsykiatrian poliklinikalla tai työryhmissä.

Hoito osastolla

Osastolla on kahden viikon kriisijaksoja, kolmen ja puolen viikon tutkimusjaksoja ja kuuden viikon hoitojaksoja. Kullekin potilaalle tehdään yksilöllinen hoitosuunnitelma tulovaiheessa yhdessä nuoren perheen kanssa. Siinä sovitaan hoitojakson tavoitteet ja keinot niihin pääsemiseksi. Lisäksi mahdollisuuksien mukaan aikataulutetaan jakso ja sovitaan aina myös jakson päätöstapaaminen.

Omahoitajia nuorelle valitaan kaksi. Jakson aikana nuori tapaa omahoitajiaan kahdesta kolmeen kertaa viikossa, jolloin keskustellaan suunnitelmassa sovituista teemoista. Lisäksi nuori osallistuu sovittuihin toipumista tukeviin ryhmiin. Perhetapaamisia järjestetään kerran viikossa. Näissä käsitellään hoitosuunnitelmassa sovittuja teemoja.

Tutkimusjakson tavoitteet ja sisältö sovitaan tulotapaamisessa, jossa ovat läsnä mahdollisuuksien mukaan tutkimuksia toteuttavat työntekijät, kuten psykologi, fysioterapeutti, toimintaterapeutti ja sairaalakoulun edustaja. Tutkimusjakson aikana vietetään viikonloput kotona. Päätöstapaamisessa käydään läpi tutkimusten tulokset ja suositukset jatkohoitoon.

Osastolla kokoontuu viikottain moniammatillinen työryhmä, siinä käsitellään ainakin kerran jakson aikana tutkimus- tai hoitojaksolla olevan nuoren tilannetta. Kriisijaksolla olevan nuoren tilannetta käsitellään tarpeen mukaan. Tähän kokoontumiseen perhe voi esittää kysymyksiä ja kommentteja. Nuoren liittyminen osaston yhteisöön on tärkeä osa hoitoa, samoin kuin päiväjärjestyksen ja arkirutiinien ylläpito.

Tilat ja henkilökunta

Osastolla on 12 potilaspaikkaa. Huoneet ovat pääosin 2–4 hengen huoneita, myös muutamia yhden hengen huoneita on. Lisäksi on yhteisiä oleskelu- ja toimintatiloja, yhteiset vessat ja suihkut käytävällä sekä rauhoittumishuone.

Henkilöstöä on noin 30.

Vierailut

Vierailuaika tiistaina, keskiviikkona ja perjantaina kello 17.30–19, lauantaina ja sunnuntaina kello 13–15. Toivomme, että vierailuista ilmoitetaan kansliaan etukäteen. Kriisijaksolla vierailut vain perheenjäsenille, ei kavereille.

Lue myös: Vierailijoille ja läheisille

Vastuuhenkilöt

Apulaisylilääkäri Miia Kaartinen
Osastonhoitaja Nina Nordling