Perinnöllisyyspoliklinikka
Teemme perimän muutosten ja poikkeavuuksien aiheuttamien sairauksien diagnostiikkaa, annamme perinnöllisyysneuvontaa potilaille ja heidän sukulaisilleen ja järjestämme näihin liittyviä geenitutkimuksia. Tutkimme ja neuvomme kaikenikäisiä ihmisiä, myös terveitä henkilöitä, joiden suvussa esiintyy jokin perinnöllinen sairaus tai alttius sairastua. Perinnöllisyysneuvontaan ja -tutkimuksiin tarvitaan lääkärin lähete.
Vastaanotolla selvitetään kulloinkin kyseessä olevan vamman tai sairauden syytä, syntymekanismia, hoitomahdollisuuksia ja ennustetta. Keskusteluissa kerrotaan taudin perinnöllisyydestä ja samalla voidaan ottaa kantaa lähisukulaisten tutkimusten ja seurannan tarpeisiin.
Neuvonta on aina vapaaehtoista, ja siinä tarjottuja tietoja kukin yksilö soveltaa oman harkintansa mukaan. Ennakoivia geenitestejä, joiden tulos kertoo terveen henkilön tulevasta sairastumisen riskistä, tehdään vasta neuvonnan jälkeen ja silloinkin vain henkilön omasta toiveesta. Neuvonnan jälkeen perinnöllisyyspoliklinikan potilaat ohjataan usein tarkoituksenmukaiseen jatkohoitoon tai seurantaan.
Teemme yhteistyötä muiden erikoisalojen sekä Fimlab laboratorion kanssa. Eniten yhteistyötä on lastentautien, syöpätautien, ihotautien, kehitysvammapoliklinikan ja äitiyspoliklinikan kanssa. Autamme myös muita sairaalamme ja sairaanhoitopiirimme erikoislääkäreitä harvinaisten geneettisten tautien tunnistamisessa, perinnöllisyystutkimusten järjestämisessä ja todettujen geenimuutosten tulkinnassa.
Tilat ja henkilöstö
Perinnöllisyyspoliklinikka sijaitsee Taysin alueella Finn-Medi 2 -rakennuksen kolmannessa kerroksessa. Poliklinikalla työskentelee perinnöllisyyslääkäreitä, sairaanhoitajia sekä sihteeri.
Potilasasioissa toivomme yhteydenotot ensisijaisesti poliklinikan sairaanhoitajille arkisin kello 13–14. Heille voi myös soittaa, jos haluat muuttaa tai peruuttaa jo varatun ajan tai jos sinulla on muuta kysyttävää vastaanottokäynneistä.
Vastuuhenkilöt
Ylilääkäri Heidi Toiminen