Sädehoitoyksikkö

Vastaamme syöpäpotilaiden sädehoitokokonaisuuden suunnittelusta, teemme hoitoon valmistavia tutkimuksia ja toteutamme sädehoidon sekä siihen mahdollisesti liittyvät lääkehoidot. Sädehoito voidaan antaa joko ulkoisesti tai kudoksensisäisesti. Hoidamme sekä aikuis- että lapsipotilaita.

Puolet kaikista syöpäpotilaista saa tautiinsa jossakin vaiheessa sädehoitoa. Suurimmat potilasryhmät ovat eturauhassyöpää, rintasyöpää, keuhkosyöpää, pään- ja kaulan alueen syöpiä, maha-suolikanavan syöpiä sekä pahanlaatuisia aivokasvaimia sairastavat.

Suunnittelemme ja toteutamme sädehoidon jokaiselle potilaalle yksilöllisesti. Usein yhdistämme sädehoitoon myös samanaikaisesti annettavan syöpälääkehoidon.

Sädehoito on tyypillisesti toistuvaa, niin sanottua sarjahoitoa. Tavallisesti potilaan hoito koostuu useiden viikkojen hoidosta, ja hoitokertoja voi olla esimerkiksi 20. Oireita lievittävät hoidot voidaan antaa yhdellä hoitokerralla.

Hoidon eteneminen poliklinikalla

Suurin osa potilaista tulee sädehoitoon joko syöpätautien poliklinikalta tai vuodeosastolta. Osa potilaista lähetetään sädehoitoyksikköön muista sairaaloista tai Taysin eri yksiköistä.

Yksittäinen hoitotapahtuma kestää noin 20 minuuttia, josta varsinainen sädetys vain muutaman minuutin. Nukutuksessa hoidettavan lapsen hoitoon on varattava aikaa vähintään 45 minuuttia. Säteilyn saaminen ei varsinaisesti tunnu miltään.

Suurin osa sädehoidossa on polikliinistä hoitoa, mutta osa potilaista on hoidon ajan vuodeosastolla. Pitkämatkalaiset voivat yöpyä myös potilashotellissa.

Hoito voi jatkua syöpätautien poliklinikalla tai vuodeosastolla. Mikäli potilaan hoito jatkuu muualla, esimerkiksi terveyskeskuksessa, toisessa sairaalassa tai muussa avohoidon yksikössä, lähetämme sinne jatkohoito-ohjeet.

Yksikön tilat

Sädehoitoyksikkö sijaitsee Radius-rakennuksessa Tays Keskussairaalan alueella. Tilat ovat väljät ja valoisat.

Meillä on kuusi sädehoitolalaitetta ja sisäisen sädehoidon antamiseen tarkoitettu laitteisto, jotka ovat käytössä arkipäivisin kello 7.30–21. Sädehoitoyksikössä toimii myös pieni lääkehoitoyksikkö, jossa annamme kemosädehoitoa.

Vastuuhenkilöt

Apulaisylilääkäri Tuija Wigren
Osastonhoitaja Sirpa Virsiheimo