Sädehoitoyksikkö

Vastaamme syöpäpotilaiden sädehoitokokonaisuuden suunnittelusta, teemme hoitoon valmistavia tutkimuksia ja toteutamme sädehoidon sekä siihen mahdollisesti liittyvät lääkehoidot. Sädehoito voidaan antaa joko ulkoisesti tai kudoksensisäisesti. Hoidamme sekä aikuis- että lapsipotilaita.

Puolet kaikista syöpäpotilaista saa tautiinsa jossakin vaiheessa sädehoitoa. Suurimmat potilasryhmät ovat eturauhassyöpää, rintasyöpää, keuhkosyöpää, pään- ja kaulan alueen syöpiä, maha-suolikanavan syöpiä sekä pahanlaatuisia aivokasvaimia sairastavat.

Suunnittelemme ja toteutamme sädehoidon jokaiselle potilaalle yksilöllisesti. Sädehoitokäyntejä toteutetaan vuodessa lähes 35 000. Usein yhdistämme sädehoitoon myös samanaikaisesti annettavan syöpälääkehoidon. Sädehoitoyksikkö toimii myös opetuspoliklinikkana.

Sädehoito on tyypillisesti toistuvaa, niin sanottua sarjahoitoa. Tavallisesti potilaan hoito koostuu useiden viikkojen hoidosta, ja hoitokertoja voi olla esimerkiksi 20. Oireita lievittävät hoidot voidaan antaa yhdellä hoitokerralla.

Kutsu poliklinikalle

Sädehoitopoliklinikalle kutsutaan kirjeellä, kiireellisissä tapauksissa myös puhelimitse. Kutsukirjeessä on vastaanottoaika ja tiedot mahdollisesti etukäteen tehtävistä laboratorio- ja kuvantamistutkimuksista sekä ohjeet tutkimukseen valmistautumisesta. Varatun ajan voit muuttaa tai perua soittamalla kutsukirjeessä mainittuun puhelinnumeroon, puhelu ohjautuu takaisinsoittopalveluun.

Sädehoitoyksikössä on käytössä OmaTays -palvelu, joka on sähköinen asiointitapa potilaan ja Taysin välillä. OmaTaysissa potilas näkee muun muassa omat ajanvarauksensa ja voi täyttää sähköisesti esitietokyselyt, jotka korvaavat kutsukirjeen mukana lähetetyt paperiset esitietolomakkeet.

Lisäksi käytössä on Syövänhoidon verkkopoliklinikka eli Noona-mobiilisovellus, joka mahdollistaa tietoturvallisen sähköisen yhteydenoton kahden arkipäivän kuluessa. Sovellus on tarkoitettu kiireettömään viestintään.

Hoidon eteneminen poliklinikalla

Suurin osa potilaista tulee sädehoitoon syöpätautien poliklinikalta tai lähetteen perusteella muista Taysin yksiköistä. Osa potilaista lähetetään sädehoitoon muista alueen sairaaloista.

Sädehoitopoliklinikalla tapaat lääkärin, hoitajan tai molemmat. Lääkäriltä ja hoitajilta saat tiedot sairauteesi liittyvissä asioissa. Toivomme, että kysyt epäselvistä asioista ja esität tarvittaessa hoitoosi liittyviä toivomuksia. Keskusteluihin voivat osallistua myös läheisesi, mikäli niin haluat. Kutsukirjeessä on arvio käyntiin kuluvasta ajasta.

Vastaanoton jälkeen tehdään hoidon suunnittelukuvaukset. Sädehoito alkaa yleensä 2 viikon kuluessa ja siitä tulee ilmoitus kotiin. Sädehoitoa annetaan arkipäivisin klo 7.30-21. Yksittäinen sädehoitotapahtuma kestää noin 20 minuuttia, josta varsinainen sädetys vain muutaman minuutin. Säteilyn saaminen ei varsinaisesti tunnu miltään.

Suurin osa sädehoidossa on polikliinistä hoitoa, mutta osa potilaista on hoidon ajan vuodeosastolla. Pitkämatkalaiset voivat yöpyä myös potilashotellissa.

Poliklinikkamaksuista ja sädehoidon sarjahoitokäynneistä lähetetään lasku kotiin.

Sädehoitojakson jälkeinen hoito tai seuranta voi jatkua syöpätautien poliklinikalla, Taysin yksiköissä tai terveydenhuollon yksiköissä. Mikäli potilaan hoito jatkuu muualla, esimerkiksi terveyskeskuksessa, toisessa sairaalassa tai muussa avohoidon yksikössä, lähetämme sinne jatkohoito-ohjeet.

Yksikön tilat

Sädehoitoyksikkö sijaitsee Radius-rakennuksessa Tays Keskussairaalan alueella. Tilat ovat väljät ja valoisat.

Meillä on kuusi sädehoitolalaitetta ja sisäisen sädehoidon antamiseen tarkoitettu laitteisto, jotka ovat käytössä arkipäivisin kello 7.30–21.

Vastuuhenkilöt

Apulaisylilääkäri Tanja Skyttä
Osastonhoitaja Milla Lamminperä