Tays Silmäkeskuksen usein kysytyt kysymykset

Poliklinikka

Onko lähetteeni saapunut?

Erikoislääkärimme lukee saapuneet lähetteet joka arkipäivä. Kaikki lähetteet käsitteellään heti niiden saavuttua ja otamme yhteyttä noin viikon kuluessa lähetteen käsittelystä. Mikäli lähetteesi on kiireellinen, otamme sinuun yhteyttä heti.

Milloin saan aikakirjeen?

Lähetämme kaikille potilaille ajanvarauksesta ilmoituksen viimeistään kaksi viikkoa ennen varattua aikaa tai tarvittaessa soitamme sinulle. Muistathan päivittää yhteystietosi, mikäli ne muuttuvat.

Voinko siirtää aikaani?

Annettua ajanvarausta voi muuttaa, mutta pyydämme huomioimaan, että ajan siirto tai peruutus tulisi tehdä mieluiten edellisenä päivänä kello 12 mennessä, jotta ehdimme kutsua toisen potilaan tilalle. Puhelinnumero silmätautien poliklinikalle arkisin kello 9–15 on 03 311 66451.

Millä busseilla pääsen Silmäkeskukseen ja missä sijaitsee lähin bussipysäkki?

Tarkemmat ohjeet bussipysäkkien sijaintiin ja reittivalintoihin löytyvät parhaiten Tampereen seudun joukkoliikenteen nettisivuilta.

Mistä löytyy parkkipaikkoja?

Tarkemmat tulo-ohjeet Tays Keskussairaalaan ja tietoa pysäköintipaikoista sekä uuden parkkihallin käytöstä löytyvät tältä sivulta.

Miten ilmoittaudun vastaanotolle?

Vastaanotolle ilmoittaudutaan sisääntuloaulassa olevalla tummansinisellä automaatilla. Automaatteja on kaksi, joista toisella ilmoittaudutaan ajanvarausvastaanotolle tai leikkaukseen tullessa. Toisella automaatilla ilmoittaudutaan päivystyspotilaaksi. Laite opastaa käyttäjää ilmoittautumisessa. Tarvittaessa voi kysyä apua henkilökunnalta, joka auttaa mielellään.

Voinko tulla omalla autolla?

Silmäkeskuksen vastaanotoilla käytetään yleensä mustuaista laajentavia silmätippoja, jotka sumentavat näkökykyä muutamaksi tunniksi. Laajennustippojen vaikutusaika on hyvin yksilöllinen. Emme kuitenkaan suosittele autolla ajoa heti tutkimuskäynnin jälkeen. Suosittelemme kirkkaalla säällä mukaan otettavaksi aurinkolaseja, sillä laajennustippojen vaikutuksesta kirkas valo aiheuttaa helpommin häikäistymistä.

Saako käynnistä matkakorvaustodistuksen?

Matkakorvaus myönnetään lääketieteellisestä syystä. Tarkemmat ohjeet matkakorvauksen myöntämisen menettelytapoihin löytyvät Kelan sivuilta.

Kuinka kauan käynti kestää?

Käynnin kesto riippuu pitkälti tutkimuksien määrästä. Tyypillisesti käynnille kannattaa varata muutama tunti aikaa.

Kuinka kauan päivystyksessä joutuu odottamaan?

Tilanne päivystyksessä vaihtelee päivittäin. Valitettavasti emme voi koskaan sanoa varmaksi odotusaikaa. Potilaat priorisoidaan lääketieteellisen kiireellisyyden mukaan.

Onko silmänpainetulokseni reagointirajojen sisällä?

Henkilökohtaisessa hoitosuunnitelmassa ilmoitetaan reagointiraja, josta voi tarkastaa lääkärin asettaman rajan silmänpaineille. Jos silmänpaine on yli reagointirajan, ota yhteyttä takaisinsoittopalveluumme, niin neuvomme kuinka tulee toimia.

  • Glaukoomahoitajan puhelinnumero maanantaisin kello 9–14: 03 311 65003 
  • Poliklinikan takaisinsoittopalvelu maanantaista perjantaihin kello 9–15: 03 311 66451

Miksi olen saanut laskun peruuttamattomasta ajanvarauksesta, vaikka ilmoitin peruutuksesta?

Maksuja koskevissa epäselvissä tilanteissa pyydämme ottamaan yhteyttä takaisinsoittopalveluumme, jossa selvitämme laskuun liittyvän asiat.

Miten saan uusittua reseptini?

Reseptin saa uusittua oman terveyskeskuksen kautta tai kirjautumalla Omakanta-palveluun. Epäselvissä tilanteissa voi ottaa yhteyttä silmäkeskuksen takaisinsoittopalveluun.

Miten pääsen hoitoon Tays Silmäkeskukseen? (Ilman lähetettä soittavat potilaat)

Avoterveydenhuollon lääkäri, yksityinen silmälääkäri tai työterveyslääkäri voi tehdä potilaasta lähetteen Tays Silmäkeskukseen, mikäli on tarvetta erikoissairaanhoidolle. Lähetetietojen perusteella konsultoiva erikoislääkäri arvioi diagnostisten tutkimusten kiireellisyyden ja hoidon tarpeen.

Leikkauspotilaiden hoidon varaus ja vuodeosasto

Milloin saan ajan leikkaukseen?

Käsittelemme lähetteet joka päivä, ja erikoislääkäri tekee lääketieteellisen perustein jokaiselle potilaalle hoitosuunnitelman sekä hoidon tavoiteajan. Tavoiteajan perusteella potilaat asetetaan hoidonvaraukseen, jonka jälkeen ilmoitamme tästä potilaalla kirjeitse kotiin. Tays noudattaa erikoissairaanhoidon hoitotakuulakia, jonka avulla valvotaan hoitoon pääsyä kohtuullisessa ajassa.

Voinko päästä peruutuspaikkajonoon?

Yleensä jo hoidonsuunnittelussa ja esitietojen haastatteluvaiheessa kysymme potilaitamme halukkuutta peruutuspaikkamerkintään. Mikäli potilas on halukas tulemaan leikkaukseen aiemmin kuin annettu leikkausajankohta, se voidaan merkitä hoitotietoihin. Otamme peruutusjonossa olevat potilaat huomioon, kun leikkausten peruutuksia tulee. Tällöin tulee kuitenkin huomioida, että soitto peruutuspaikasta tulee yleensä nopealla varoitusajalla.

Voiko leikkausaikaa aikaistaa tai siirtää eteenpäin suunnitellusta tavoiteajasta?

Tays noudattaa erikoissairaanhoidon hoitotakuulakia. Lääkärit ja hoidonsuunnittelijat suunnittelevat leikkausaikataulut kaikille potilaille lääketieteellisin perustein. Leikkauksen ajankohtaa voidaan aikaistaa, mikäli potilas on esimerkiksi ilmaissut halunsa tulla aikaisemmin peruutuspaikalle. Peruutuspaikkatoive kannattaa ilmaista kun on saanut tiedon leikkauksesta.

Potilaalla on myös oikeus siirtää tai kieltäytyä kokonaan hoidosta, mutta näissä tapauksissa hoitotietoihin kirjataan potilaan oma tahto hoidon viivästymisestä, jolloin vastuu hoidosta siirtyy potilaalle itselleen. Ajan aikaistamisen tai eteenpäin siirtämisen edellytyksenä on, että asia on arvioitu lääkärin toimesta lääketieteellisestä näkökulmasta.

Kuka on leikkaava kirurgi?

Leikkaava lääkäri määräytyy leikkauskohtaisesti. Lääkärin nimen voi saada tietoon ennen leikkausta ottamalla yhteyttä hoidon suunnittelun takaisinsoittopalveluun.

Voinko tulla leikkaukseen, jos sairastan jotakin toista sairautta?

Muiden sairausdiagnoosien ja niihin mahdollisesti liittyvien lääkityksien osalta olet saanut kutsun mukana ohjeistuksen kuinka toimia. Yleisesti ottaen muut sairaudet eivät ole esteenä silmäleikkaukselle, mutta ne huomioidaan yleisen terveydentilan arvioinnissa, ja ne saattavat vaikuttaa esimerkiksi leikkauksen toteuttamistapaan.

Voinko ottaa muut lääkkeet normaalisti ennen leikkausta ja sen jälkeen?

Kaikissa kutsukirjeissä on eri toimenpiteisiin liittyen selkeät ohjeet muiden lääkkeiden käytöstä ennen leikkausta sekä leikkauksen jälkeen kotihoito-ohjeissa. Yleensä omat lääkkeet voidaan ottaa normaalisti silmäleikkaukseen tullessa, mutta on hyvä aina tarkastaa annetuista ohjeista kuinka toimia. Mikäli tarvitset kuitenkin neuvoa lääkityksen suhteen, ota meihin yhteyttä. Autamme mielellämme.

Pitääkö ennen leikkausta olla ravinnotta?

Kutsukirjeessä on tarkat ohjeet ravinnosta ennen leikkausta. Ohjeet vaihtelevat toimenpiteen mukaan.

Pitääkö ennen leikkausta tiputtaa antibioottitippoja?

Kutsukirjeessä on tarkat ohjeet antibioottitippojen käytöstä ennen leikkausta. Ohjeet vaihtelevat toimenpiteen mukaan.

Kuinka kauan leikkaus kestää?

Leikkauksen kesto vaihtelee toimenpiteen mukaan. Jonkinlainen arvio leikkauspäivän ohjelmasta pystytään kyllä antamaan ennen leikkauspäivää. Leikkauskäynnille kannattaa varata useampi tunti aikaa.

Voidaanko leikata molemmat silmät samalla kertaa?

Molempien silmien leikkaus samalla kerralla on useimmiten mahdollista esimerkiksi kaihileikkauksissa. Lopullisesta päätöksestä vastaa leikkaava lääkäri, joka tekee päätöksen aina lääketieteellisin perustein.

Pitääkö tai saanko jäädä yöksi osastolle leikkauksen jälkeen?

Ainoastaan toimenpiteeseen liittyvät lääketieteelliset syyt ovat perusteena vuodeosastotasoiselle hoidolle. Leikkaava lääkäri päättää jokaisen potilaan kohdalla nämä perusteet erikseen. Kutsukirjeissä on aina kerrottu suunnitelma toimenpiteen toteuttamiselle, jossa ilmaistaan myös mahdollinen vuodeosastoyöpymisen tarve.

Kuinka kauan kestää toipua leikkauksen jälkeen?

Leikkauksesta toipuminen ja sen kesto riippuu toimenpiteestä. Eri toimenpiteillä on erilaiset toipumisajat. Leikkauksen jälkeen käydään kotihoito-ohjauksessa läpi kaikki tärkeät asiat, jotka tulee huomioida leikkauksen jälkeen. Yleensä työssäkäyvillä henkilöillä sairausloman pituus on hieman toimenpiteestä riippuen noin kahdesta neljään viikkoa.

Saako leikkauksen jälkeen ajaa autolla ja kuinka pian?

Leikkaava lääkäri määrittelee, kuinka pian saa ajaa autoa. Yleensä eri toimenpiteillä on myös erilaiset ohjeistukset koskien autolla ajoa. Ohjeet tähän saa tarkemmin leikkauksen jälkeisessä kotihoito-ohjauksessa.

Saanko tulla vierailemaan vuodeosastolle, jossa läheiseni on tällä hetkellä?

Vuodeosastolle saa tulla vierailemaan vapaasti valittuna ajankohtana päiväaikaan, sillä virallista vierailuaikaa ei ole.