Sisätautien ja reumakeskuksen osasto

Hoidamme osastolla diabetes- ja muita endokrinologisia potilaita sekä sellaisia potilaita, joiden hoito edellyttää vaativaa sisätautiosaamista. Lisäksi hoidamme erilaisia tulehduksellisia reumasairauksia sairastavia ja reumaortopedisiä potilaita.

Potilaamme tulevat kutsuttuina Taysin erikoislääkärin suunnittelemaan tutkimukseen tai hoitoon, toiselta vuodeosastolta siirrettyinä tai päivystyksellisesti ensiavun kautta.

Hoidon eteneminen

Tyypillisimmin osastohoitoon tullaan diabeteksen tai reumataudin diagnosoinnin ja hoidon vuoksi. Elektrolyyttihäiriö, vakava tulehdus, keuhkoveritulppa, sydämen vajaatoiminta ja syömishäiriö ovat myös yleisiä hoidon syitä osastollamme. Lisäksi vastaamme reumaortopedisten potilaiden leikkauksen jälkeisestä vuodeosastohoidosta.

Potilaamme ovat pääsääntöisesti yli 16-vuotiaita aikuisia, suurin osa 40–75 -vuotiaita.

Hoitojakso kestää keskimäärin neljä päivää, minkä jälkeen potilas joko kotiutuu, siirtyy toiselle Taysin osastolle tai jatkohoitoon toiseen laitokseen. Reumaortopedisen leikkauksen jälkeen hoitojakso kestää tavallisimmin kaksi vuorokautta. Jatkohoitopaikkoja ovat esimerkiksi Hatanpään sairaalan ja terveyskeskusten vuodeosastot.

Polikliininen jatkoseuranta tapahtuu tarvittaessa sisätautien poliklinikalla, reumakeskuksen poliklinikalla tai omassa terveyskeskuksessa, tai teemme lähetteen muuhun sopivaan hoitopaikkaan.

Tilat ja henkilökunta

Potilashuoneet ovat pääsääntöisesti kahden hengen huoneita. Osastolla on yksi yhden hengen huone ja yksi neljän hengen huone. Yhteensä potilaspaikkoja on 20. Potilashuoneissa on omat wc:t ja suihkut. Huoneissa on myös televisiot.

Hoitohenkilökuntaa sisätautien ja reumakeskuksen osastolla on 30. Osastolla työskentelee osastonlääkärien lisäksi sisätauteihin, reumatologiaan ja ortopediaan erikoistuvia lääkäreitä.

Konsultoiva diabeteshoitaja

Sisätautien ja reumakeskuksen osaston henkilökuntaan kuuluu myös konsultoiva diabeteshoitaja, jonka palveluita voivat käyttää Tays Keskussairaalan ja Tays Pitkäniemen kaikki aikuisosastot. Raskaana olevia diabetespotilaita hoitavat yksiköt käyttävät konsultaatioissa omaa diabeteshoitajakätilöä.

Konsultoiva diabeteshoitaja vastaa tyypin 1 diabetekseen vasta sairastuneen potilaan hoidonohjauksesta ensimmäisen vuoden ajan sairastumisesta. Hoidonohjauskäynnit suunnitellaan kunkin potilaan yksilöllisen tarpeen mukaan, mutta usein alussa käyntejä on tiheämmin ja vuoden hoitojakson loppupäässä harvemmin. Lue lisää: Vastasairastuneen aikuisen tyypin 1 diabeetikon hoito, polikliininen vaihe.

Konsultoiva diabeteshoitaja vastaa osastoilta tuleviin konsultaatiopyyntöihin. Lisäksi hän vastaa Tays Keskussairaalan ja Tays Pitkäniemen yksiköiden henkilökunnan diabeteskoulutuksesta ja osallistuu aktiivisesti diabeteshoitotyön kehittämiseen.

Konsultoivan diabeteshoitajan työhuone on sisätautien ja reumakeskuksen osaston yhteydessä.

Konsultoivat diabeteshoitajat

Asiantuntijahoitaja Susanna Lahti
Sairaanhoitaja Eila Kurki-Jäppinen
Sairaanhoitaja Marie-Helene Lampio
Sairaanhoitaja Emmakaisa Tontti
Sairaanhoitaja Sanna Lahtela

Puhelin 03 311 65950 (potilaiden soittoaika arkisin kello 8–9 ja 13–14)

Vierailut

Osastolla ei ole virallista vierailuaikaa, mutta toivomme vierailujen tapahtuvan iltapäivän ja illan aikana.

Lue myös: Vierailijoille ja läheisille

Vastuuhenkilöt

Apulaisylilääkäri Pirjo Honkanen
Osastonlääkäri Khalil Sumrein
Erikoislääkäri Terhi Uotila
Osastonhoitaja Kirsi Formisto