Synnytysyksikkö
Taysin synnytysyksikössä syntyy vuosittain noin 4400 vauvaa. Meillä hoidetaan sekä matalan riskin että riskiraskauspotilaiden synnytyksiä. Erityisvastuualueen yliopistosairaalana hoidamme myös vaativaa hoitoa tarvitsevia synnyttäjiä ja vastasyntyneitä. Tarjoamme polikliinisen synnytyksen mahdollisuuden sitä toivoville.
Huomioithan koronavirustilanteen aiheuttamat muutokset!
Koronavirusepidemian vuoksi raskaus- ja synnytysyksiköiden toimintatavoissa on joitain muutoksia, ja kaikki sivun tiedot eivät välttämättä päde tällä hetkellä. Muutoksia on tullut erityisesti puolison läsnäoloa koskeviin ohjeisiin.
Katso ajankohtaiset, päivitetyt ohjeet täältä: Ohjeita raskaana oleville ja synnyttäjille koronavirusepidemian aikana
|
Synnytysyksikköön saavutaan useimmiten suoraan kotoa supistusten käynnistyttyä. Myös suunniteltuun keisarileikkaukseen tulevat potilaat otetaan vastaan suoraan yksikön tarkkailuhuoneeseen. Osa synnyttäjistä tulee raskaana olevien vuodeosastolta.
Hoitoaika synnytysyksikössä vaihtelee muutamasta tunnista vuorokauteen. Synnyttäjän hoito jatkuu synnytyksen jälkeen osastolla 2ab, potilashotellin Perheonni-yksikössä tai lapsen hoidon niin vaatiessa vastasyntyneiden tehohoitoyksikössä.
Toimintamme tavoitteena on turvallinen ja yksilölliset tarpeet huomioiva synnytys sekä hyvä synnytyskokemus koko perheelle.
Tilat ja käytännöt
Synnytyshuoneita on 19. Kaikissa huoneissa on oma wc ja suihkutila.
Neljässä synnytyshuoneessa on amme, ja lisäksi yksikössä on yksi erillinen ammehuone avautumisvaiheen kivunlievitystä varten. Lähes kaikissa huoneissa on mahdollista saada rentoutuskäyttöön synnytyskeinu eli joogaliina synnyttäjän näin toivoessa.
Yksikön sisällä toimii kahden leikkaussalin leikkausyksikkö, ja siihen liittyen tarkkailutila, jossa äidin vointia voidaan tarvittaessa seurata toimenpiteen jälkeen..
Synnytyksessä voi olla mukana äidin valitsema täysi-ikäinen tukihenkilö tai tukihenkilöt. Puolisot ja tukihenkilöt voivat keittää kahvia sekä säilyttää ja lämmittää eväitään synnytysyksikön perhetilassa. Tässä tilassa seurataan myös synnytyksen varhaisvaiheessa saapuvia synnyttäjiä, joiden kohdalla käynnistyminen ei vielä ole varmaa. Tilassa on synnyttäjien toiveiden mukaan varusteltu liikunta- ja venyttelynurkkaus sekä wc-tilat.
Henkilökunta
Yksikössämme työskentelee joka vuorossa vähintään kahdeksan kätilöä, yhdestä kahteen lääkäriä sekä tarvittaessa anestesialääkäri ja lastenlääkäri.
Koska sairaalamme on opetussairaala, synnytyksen hoitoon voi osallistua kätilö- tai lääketieteen opiskelija, terveydenhoitajaopiskelija tai ensihoitajaopiskelija.
Vastuuhenkilöt
Vastuulääkäri Kati Jalkanen
Osastonhoitaja Taina Lampu