Syöpätautien poliklinikka
Vastaamme syöpäpotilaiden hoitokokonaisuuden suunnittelusta, teemme hoitoon valmistavia tutkimuksia ja toteutamme syöpälääkehoitoja. Suurimmat potilasryhmämme ovat rintasyöpää, eturauhassyöpää, keuhkosyöpää ja ruoansulatuskanavan syöpiä sairastavat.
Toteutamme lisäksi syövän seurantakäyntejä ja tarvittaessa ohjeistamme niitä toteutettavaksi perusterveydenhoidossa. Hoidamme vain aikuispotilaita.
Polikliinisia vastaanottokäyntejä on vuodessa noin 12 000 ja syöpälääkehoitokäyntejä noin 10 400. Syöpätautien poliklinikka toimii myös opetuspoliklinikkana.
Poliklinikka on avoinna maanantaista torstaihin kello 8–18 ja perjantaisin kello 8–15.30. Suosittelemme saapumaan ajoissa vastaanotolle. Myös potilaan läheinen on tervetullut vastaanotolle
Hoidon eteneminen poliklinikalla
Syöpähoitoihin ja vastaanotoille tullaan kutsuttuna lähetteen perusteella. Syöpätautien poliklinikalla on sekä lääkäreiden että sairaanhoitajien vastaanottoja.
Poliklinikalla on myös syöpälääkehoitojen toteutukseen erikoistunut yksikkö. Syöpälääkehoito voidaan toteuttaa joko suonensisäisesti, ihon sisäisinä pistoksina tai suun kautta.
Ennen hoidon aloittamista potilaat käyvät laboratorio- ja mahdollisissa kuvantamistutkimuksissa sekä lääkärin vastaanotolla. Varsinainen hoitosuunnitelma potilaille tehdään lääkärivastaanottokäynnin yhteydessä. Usein hoitoa suunnitellaan jo ennakkoon alustavien tietojen perusteella usean erikoisalan lääkäreiden yhteiskokouksissa.
Kutsu poliklinikalle
Syöpätautien poliklinikalle kutsutaan kirjeellä, ja kiireellisissä tapauksissa myös puhelimitse. Kutsukirjeessä on vastaanottoaika ja tiedot mahdollisesti etukäteen tehtävistä laboratorio- ja kuvantamistutkimuksista sekä ohjeet tutkimuksiin valmistautumisesta. Varatun ajan voit muuttaa tai perua soittamalla kutsukirjeessä mainittuun puhelinnumeroon. Puhelu ohjautuu takaisinsoittopalveluun.
Syöpätautien poliklinikalla on käytössä OmaTays-palvelu, joka on sähköinen asiointitapa potilaan ja Taysin välillä. OmaTaysissa potilas näkee muun muassa omat ajanvarauksensa ja voi täyttää sähköisesti esitietokyselyt, jotka korvaavat kutsukirjeen mukana lähetetyt paperiset esitietolomakkeet.
Lisäksi käytössä on Syövänhoidon verkkopoliklinikka eli Noona-mobiilisovellus, joka mahdollistaa tietoturvallisen sähköisen yhteydenoton kahden arkipäivän kuluessa. Sovellus on tarkoitettu kiireettömään viestintään.
Ota mukaasi lääkelista, aikaisemmat kyseiseen sairauteen liittyvät tutkimustulokset ja lääkärinlausunnot sekä sairaalan ulkopuolella mahdollisesti otetut kuvantamistutkimuslausunnot.
Itseilmoittautuminen
Syöpätautien poliklinikalle ilmoittautuminen tapahtuu pääovien läheisyydessä olevalla ilmoittautumisautomaatilla. Ilmoittaudu näyttämällä kelakortin, ajokortin tai kutsukirjeen viivakoodia automaattiin. Automaatti tulostaa käyntinumeron ja odotustilan numeron. Odotustiloja on kolme (5, 6 ja 8), ja opastekyltit ohjaavat odotustilaan.
Seuraa odotustilassa olevaa infotaulua. Infotauluun tulee näkyviin vastaanottohuoneen numero ja käyntinumerosi, jolla sinut kutsutaan vastaanotolle.
Kuvantamistutkimukseen mennessäsi sinun on ilmoittauduttava röntgenin ilmoittautumispisteessä.
Jos sinulla on saman päivän aikana useampia vastaanottokäyntejä syöpätautien poliklinikalla, säilytä käyntinumero. Sinut kutsutaan samalla käyntinumerolla, vaikka odotustila voikin olla toinen.
Käynnin aikana
Syöpätautien poliklinikalla tapaat lääkärin, sairaanhoitajan tai molemmat. Lääkäriltä ja hoitajilta saat tiedot sairauteesi liittyvissä asioissa. Toivomme, että kysyt epäselvistä asioista ja esität tarvittaessa hoitoosi liittyviä toivomuksia. Keskusteluihin voivat osallistua myös läheisesi, mikäli niin haluat. Kutsukirjeessä on arvio käyntiin kuluvasta ajasta.
Poliklinikalla pyydämme kirjallisen suostumuksen tietojen luovutukseen sairaudestasi ja hoidostasi muille sinua hoitaville lääkäreille ja terveyskeskukselle. Sairaalamme on liittynyt kansalliseen potilastiedon arkistoon, josta saat lisätietoa käynnilläsi. Halutessasi voit myös kieltää antamasta tietoja sairaalassaolostasi kenellekään.
Poliklinikkamaksusta lähetetään lasku kotiin.
Kun hoitojaksosi poliklinikalla on päättynyt, saat kirjallisen hoitopalautteen kotiin kuukauden kuluessa. Hoitopalaute löytyy myös kansallisesta potilastiedon arkistosta, mikäli olet kirjautunut palveluun. Hoitopalautteessa mainitaan tärkeimmät tutkimukset ja toimenpiteet, jotka sinulle on tehty, taudinmääritys, jatkohoito-ohjeet sekä sinua hoitaneen lääkärin nimi.
Vastuuhenkilöt
Apulaisylilääkäri Leena Tiainen
Osastonhoitaja Merja Kaikkonen