Tules-poliklinikka

Tuki- ja liikuntaelinkirurgian poliklinikka

Tutkimme ja hoidamme potilaita, joilla on leikkaushoitoa vaativia tuki- ja liikuntaelinsairauksia sekä käsi- ja plastiikkakirurgisia sairauksia tai vammoja. Potilaat käyvät poliklinikalla ensikäynnillä lääkärin lähetteellä tai vamman tai leikkauksen jälkikontrollissa.

Yleisimpiä käyntisyitä ortopedian poliklinikalla ovat selän, olan, polven ja jalkaterän rappeumasairaudet sekä vammojen jälkitilat.

Ensikäynti ortopedin vastaanotolla johtaa useimmiten leikkausarvioon. Sääri- ja reisimurtumien sekä muiden suurten vammojen jälkeen poliklinikkakontrollit ovat välttämättömiä tavallisimmin kolmen ja kuuden kuukauden kuluttua vammasta.

Yleisimpiä käyntisyitä plastiikkakirurgian poliklinikalla ovat erilaiset rintoihin liittyvät leikkaukset, kuten uuden rinnan rakentaminen, rintojen pienentäminen tai epäsymmetrian korjaaminen ja transsukupuolisten kirurgia. Muita käyntisyitä ovat muun muassa ihokasvaimet, laihdutusleikkausten läpikäyneiden korjausleikkausarviot, erilaiset silmäluomien korjaukset ja palovammat.

Plastiikkakirurgian potilaiden käynneistä kolmannes on ensikäyntejä. Ensikäynnillä potilas tulee pääsääntöisesti leikkausarvioon. Lisäksi palo- ja muiden vammojen sekä leikkausten jälkeen tarvitaan 1–2 jälkikontrollia.

Tilat ja käytännöt

Potilaiden saattajat ovat aina tervetulleita poliklinikalle ja myös vastaanotolle potilaan niin halutessa. Potilaat ilmoittautuvat sähköisesti odotustilassa ja lääkäri kutsuu heidät vastaanotolle.

Lääkärin vastaanoton jälkeen sairaanhoitaja keskustelee potilaan kanssa ja kertaa tutkimus- ja hoitosuunnitelmat. Hoitajat tilaavat tutkimukset ja tekevät varaukset kirurgisiin ja vuodeosastohoitoihin sekä polkliinisiin jälkitarkastuksiin.

Nykyiset poliklinikkatilat ovat vaatimattomat. Vuonna 2020 saamme toiminnallemme uudet tilat Tays Keskussairaalan etupihalle rakennettavasta D-uudisrakennuksesta.

Vastuuhenkilöt

Osastonylilääkäri Johanna Palve
Osastonhoitaja Asta Liimatainen