Tules-kirurgian hoitohuone

Leikkauksessa olleet tuki- ja liikuntaelinkirurgiset potilaat käyvät haavakontrolleissa ja -hoidoissa tules-kirurgian hoitohuoneella. Meillä käy paljon akuuttia haavahoitoa tarvitsevia potilaita. Myös ympäristökuntien terveyskeskukset sekä yksityiset terveysasemat lähettävät potilaita meille arvioon.

Potilaat tulevat hoitohuoneelle haavahoitoon useimmiten tuki- ja liikuntaelinsairauksien osastojen 1 ja 2 kautta. Lisäksi meille tulee potilaita Acutasta ja muilta osastoilta talon sisäisillä konsultaatiolähetteillä.

Potilaat käyvät hoitohuoneella haavahoidossa ja -kontrolleissa keskimäärin 2–5 kertaa. Vuonna 2018 hoitohuoneella hoidettiin 1151 potilasta.

Jatkossa hoito-ohjeiden avulla potilaat voivat hoitaa haavojaan kotona itsenäisesti, tai voimme järjestää kotisairaanhoidon käynnit niille potilaalle, jotka eivät pysty toteuttamaan haavahoitoa itse. Monet potilaat käyvät haavahoidoissa lähiterveysasemilla tai terveyskeskuksissa.

Mikäli potilaamme tarvitsevat leikkaushoitoa, he siirtyvät tavallisimmin jatkohoitoon tuki- ja liikuntaelinsairauksien osastolle 1 tai 2.

Tilat ja henkilökunta

Hoitohuoneella on oma odotustila, jossa potilas ja omaiset voivat odottaa. Vastaanottotilassa on tutkimuspöytä, missä potilas voidaan hoitaa käynnin aikana. Odotustiloissa ei ole vessaa, joten ohjaamme potilaat käyttämään joko lastenkirurgian poliklinikan vessaa, äitiyspolin vessoja tai 1. kerroksessa sijaitsevia yleisiä vessoja. Meiltä löytyy oma suihkutila, jossa voimme suihkuttaa potilaan haavat.

7.-8.1.2020 muutamme uusi tiloihin D-sairaalaan, 7. kerros.

Tules-kirurgian hoitohuoneella työskentelee viisi haavahoitajaa. Lisäksi saamme aina tarvittaessa paikalle lääkärin (plastiikkakirurgi, käsikirurgi tai ortopedi). Teemme moniammatillista yhteistyötä toimintaterapeuttien ja fysioterapeuttien kanssa. Potilas tapaa vastaanotolla tarvittaessa muitakin asiantuntijoita, kuten sosiaalityöntekijä, jalkaterapeutti, ravitsemusterapeutti tai muiden erikoisalojen lääkärit.

Vastuuhenkilöt

Plastiikkakirurgian ylilääkäri Minna Kääriäinen 
Osastonhoitaja Hanna Aho