Työlääketiede

Työlääketieteen poliklinikka

Tutkimme ja seuraamme ammattitauteja ja työperäisiä sairauksia. Potilaat tulevat lähetteellä avoterveydenhuollosta ja sairaaloista. Käynnin tarkoituksena on selvittää työssä esiintyvät altisteet, arvioida altistumisen ja sairauden välinen yhteys sekä tehdä johtopäätös, onko potilaan sairaus ammattitauti.

Tutkimukset tehdään yhteistyössä Taysin erikoisalojen ja Työterveyslaitoksen asiantuntijoiden kanssa. Ammattitaudeista ja ammattitautiepäilyistä tehdään tarvittavat lausunnot ja ilmoitukset.

Yleisimpiä ammattitauteja ovat:

  • Asbestin aiheuttamat keuhkomuutokset
  • Työssä esiintyvien allergeenien aiheuttamat astma ja nuha
  • Tärinätauti

Tutkimusten eteneminen

Kutsumme uudet potilaat tutkimuksiin kiireellisyysjärjestyksessä, joka määritellään lähetteen tietojen perusteella.

Poliklinikalla selvitetään henkilön työperäinen altistuminen, arvioidaan altistumisen merkitys ja sen yhteys oireisiin sekä tehdään tarvittavat lausunnot vakuutusyhtiölle. Selvitystyö tehdään yhteistyössä tutkittavan, työpaikan ja työterveyshuollon kanssa, tarvittaessa käytetään lisäksi eri tahojen asiantuntijoita. Tarvittavat röntgen- ja muut kuvantamistutkimukset tilataan pääsääntöisesti Taysista.

Perustellun ammattitautiepäilyn ja ammattitaudin tutkimuskulut laskutetaan työnantajan tapaturmavakuutusyhtiöltä. Mikäli yhteys altistumisen ja oireiden välillä on epäselvä, tutkittava maksaa itse poliklinikkakäynnin. Jos epäselvä asia muuttuu tutkimusten kuluessa ammattitaudiksi tai sen epäilyksi, on tutkittavalla oikeus hakea maksamiaan poliklinikkamaksuja työnantajan tapaturmavakuutusyhtiöltä jälkikäteen.

Tilat

Työlääketieteen poliklinikka sijaitsee Technopolis Yliopistonrinteen tiloissa 3. kerroksessa, osoitteessa Kalevantie 2, Tampere. 

Vastuuhenkilöt

Ylilääkäri Kirsi Koskela