Vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosasto

Vastaamme sairaiden ja kirurgista hoitoa tarvitsevien vastasyntyneiden hoidosta Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä. Yksikköömme lähetetään myös erityisvastuualueen sairaaloista ne potilaat, joiden hoito vaativuutensa tai harvinaisuutensa takia on keskitetty yliopistosairaaloihin.

Teho-osastolla tavallisimpia hoidon syitä ovat

  • hyvin ennenaikaisten ja pienipainoisten vastasyntyneiden ongelmat
  • täysiaikaisten vastasyntyneiden hengityksen ja verenkierron ongelmat
  • vaikeat vastasyntyneiden infektiot
  • kirurgista hoitoa vaativat merkittävät synnynnäiset rakennepoikkeavuudet
  • vaikea hapenpuute syntymän yhteydessä, jolloin lapsi voi tarvita viilennyshoitoa ja aivotoiminnan jatkuvaa monitorointia

Tarkkailuosastolla hoidamme sairaita vastasyntyneitä, jotka eivät tarvitse tehohoitoa, mutta joiden hoitoa ja tutkimuksia ei voida toteuttaa vierihoito-osastolla tai syntymäsairaalassa. Tavallisimpia potilasryhmiä ovat

  • infektion tai matalan verensokerin vuoksi suonensisäistä lääke- tai nestehoitoa tarvitsevat vastasyntyneet
  • kirurgisesta toimenpiteestä toipuvat vastasyntyneet
  • nenä-mahaletkuruokintaa tarvitsevat kasvavat keskoset
  • vakavasta keltaisuudesta kärsivät vastasyntyneet
  • erilaisten oireiden takia tutkimuksia tai seurantaa tarvitsevat vastasyntyneet

Hoidon eteneminen

Useimmiten lapsi siirtyy vastasyntyneiden teho-osastolle hoitoon suoraan synnytyssalista ja olemme voineet siihen etukäteen varautua. Toisinaan lapsi saapuu vierihoito-osastolta tai lähetteellä toisesta sairaalasta muutamien tuntien tai muutaman vuorokauden iässä.

Tarkkailuosastolle vauva tulee yleensä Taysin vierihoito-osastolta ja synnytyssalista, joskus omasta syntymäsairaalasta jatkotutkimuksiin ja hoitoon.

Keskimääräinen hoitoaika tarkkailuosastolla on 7 päivää ja teho-osastolla 14 päivää, mutta hoito osastolla voi vaihdella noin vuorokaudesta muutamaan kuukauteen. Tarkkailuosastolla hoidamme vuosittain noin 950 potilasta, teho-osastolla noin 330 potilasta.

Jatkohoito tapahtuu omassa keskussairaalassa, muilla lastenosastoilla, lasten kotisairaalassa tai vanhempien luona potilashotellissa, oman kunnan neuvolassa tai erityisseurantana Taysin vauvapoliklinikalla.

Tilat ja henkilöstö

Osastolla on kaksi tehohuonetta, joista toisessa on seitsemän ja toisessa 3–4 potilaspaikkaa. Tarkkailuosastolla potilashuoneita on kahdeksan, joista kuusi on 3–4 hengen huoneita ja kaksi pienempää huonetta, joissa vanhemmilla on mahdollisuus yöpyä. Ruuhkatilanteissa tarkkailuosaston potilaspaikkoja voidaan muuttaa tehohoitopaikoiksi.

Vanhemmille ja vierailijoille on yksi wc, ei suihkua. Osaston tiloissa on pieni vanhempien lepohuone, jossa on jääkaappi, mikro, liesi ja kahvinkeitin sekä televisio. Leikkinurkkauksessa on lapsille kirjoja ja leluja, tarjolla on myös dvd-elokuvia katsottavaksi.

Osastomme on saamassa uudet tilat vuonna 2019. Uusissa tiloissa vanhemmat voivat olla oman lapsensa luona ympäri vuorokauden ja äitiä hoidetaan osastolla potilaana synnytyksen jälkeen niin kauan kuin se on tarpeen.

Osastollamme työskentelee osastonylilääkäri, apulaisylilääkäri, 3 erikoislääkäriä, 2 erikoistuvaa lääkäriä, osastonhoitaja, 2 apulaisosastonhoitajaa, asiantuntijasairaanhoitaja, 61 sairaanhoitajaa, 4 lastenhoitajaa, osa-aikainen klinikkafarmaseutti, 2 osastonsihteeriä, 2 välinehuoltajaa ja 2 ½ sairaalahuoltajaa.

Lisäksi hoidossa ovat usein mukana fysioterapeutti, sosiaalityöntekijä, kriisihoitaja ja sairaalapastori.

Puhelinnumeroita

Huone 1: 03 311 69433
Huone 2: 03 311 69432
Huone 3: 03 311 69431
Huone 4: 03 311 69430
Huone 5: 03 311 69428
Huone 6: 03 311 69427
Huone 8: 03 311 69429
Huone 9: 03 311 69434
Huone 10: 03 311 69435

Vastuuhenkilöt

Osastonylilääkäri Outi Tammela
Apulaisylilääkäri Päivi Korhonen
Osastonhoitaja Maria Sukanen