Julkaistu 16.11.2015

Taysin odotettu E-rakennus on valmistunut

Tays Keskussairaalan uudisrakennus E on valmistunut. Uuteen rakennukseen sijoittuvat munuaiskeskus ja infektioyksikkö. Rakennus otetaan potilaskäyttöön vaiheittain 24.11. alkaen. Ensimmäisenä sinne muuttavat munuaissairauksien poliklinikka ja dialyysi eli keinomunuaishoito.

E-rakennus sijaitsee sairaala-alueen keskellä, korkean B-osan, matalamman A-osan ja Coxan ympäröimänä. Rakennuksessa on kolme kerrosta potilashoitoa varten. Uudet tilat tietävät isoja parannuksia munuais- ja infektiopotilaiden viihtyvyyteen ja potilashoidon käytännön järjestelyihin.

E-rakennus
E-rakennus kuvattuna idän suunnasta.

Munuaissairauksien hoito saman katon alle

Munuaiskeskus saa E-rakennuksesta kaksi kerrosta. Vastedes kaikki munuaispotilaiden palvelut eli poliklinikka, vuodeosasto ja dialyysitoiminta ovat saman katon alla, joten potilaat saavat avun yhdestä paikasta.

- Turhat viiveet ja siirtymät loppuvat. Uusi ympäristö on miellyttävä, rauhallinen ja turvallinen, sanoo munuaiskeskuksen osastonylilääkäri Heikki Saha.

Munuaispotilaat ja heitä hoitava henkilöstö ovat odottaneet uusia tiloja pitkään. Tähän asti poliklinikka, vuodeosasto ja dialyysiyksiköt ovat sijainneet hajallaan neljässä eri pisteessä Keskussairaalan alueella. Varsinkin dialyysiosaston tilat olivat vanhat, ahtaat ja huonokuntoiset. Siksi Taysin uudistamisohjelmaan kuuluva E-rakennus aikataulutettiin kiireiseksi hankkeeksi.

Uudella keskitetyllä hoidolla on myönteisiä vaikutuksia paitsi potilaiden viihtyvyyteen myös turvallisuuteen, kun kaikki alan asiantuntemus on koottu yhteen. Samalla henkilöstölle syntyy uudenlaista me-henkeä.

Dialyysipotilaiden vaihtoehdot lisääntyvät uuden munuaiskeskuksen myötä. Ensi vuoden alussa käynnistyy uutena palveluna omatoimidialyysi OmaHemo, joka antaa täysin omatoimisille potilaille enemmän vapautta käydä dialyysissa itselleen sopivana ajankohtana.

Infektioyksikkö varautuu tulevaan

E-rakennuksen ylimmässä kerroksessa sijaitsevaan infektioyksikköön siirtyy Hatanpään sairaalassa vuokratiloissa toiminut infektiosairauksien vuodeosasto B0. Viereen muuttaa infektiopoliklinikka, joka on aiemmin sijainnut Taysin sisätautien poliklinikan yhteydessä. Uuden infektiopoliklinikan tilat ovat aiempaa käytännöllisemmät, ja esimerkiksi odotustilat ovat huomattavasti väljemmät.

- Vastedes infektiopotilaat pääsevät helpommin ja nopeammin hoitoon infektio-osastolle. Erittäin huonokuntoisten potilaiden siirto Taysista Hatanpäälle on ollut vaikeaa. Nyt potilaiden siirtymiset edestakaisin jäävät pois, kertoo infektioyksikön osastonylilääkäri Jaana Syrjänen.

E-rakennuksen infektio-osastolla on yhdeksän ilmaeristettyä huonetta, mikä on merkittävä kohennus, sillä Hatanpään infektio-osastolla niitä ei ollut lainkaan. Ilmaeristyshuoneissa voidaan tarvittaessa hoitaa tiettyjä rokkotauteja ja tuberkuloosin muotoja. Infektioyksikön eristystilojen suunnittelussa on varauduttu myös tulevaisuuteen. Matkailun ja ihmisten liikkuvuuden myötä mahdollisesti yleistyvien uusien infektiosairauksien hoitoon on aiempaa paremmat valmiudet.

- Pystymme nyt hoitamaan aiempaa paremmin myös erittäin tarkkaa eristystä vaativan potilaan, jollainen voisi olla vaikka ebolaa sairastava potilas, Syrjänen sanoo.

Erottuvaa sairaala-arkkitehtuuria

E-rakennus on ensimmäinen Taysin uudistamisohjelmaan kuuluvista uudisrakennuksista, ja yksi uudistamisohjelman etapeista on sen valmistumisen myötä saavutettu. Metsäisen vihreän värin ja peilipintojen vuoksi E-rakennus erottuu sitä ympäröivien valkoisten sairaalarakennusten keskeltä.

Rakennustyöt alkoivat maaliskuussa 2014, ja rakennusurakoitsija Peab Oy luovutti valmiin rakennuksen Taysille 30.10.2015. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 27 miljoonaa.

Rakentaminen pysyi aikataulussaan ja kustannukset raameissaan siitäkin huolimatta, että kyseessä oli rakennusteknisesti vaativa erikoissairaanhoidon kohde, jonka sijainti keskellä vilkasta sairaala-aluetta ei ollut rakentamisen kannalta helpoin mahdollinen.

FAKTA: E-rakennus

  • Sijaitsee keskussairaala-alueen keskellä.
  • Kokonaispinta-ala on 8 170 bruttoneliötä. Potilaiden hoitoon on kolme kerrosta, joista kaksi munuaiskeskukselle ja yksi infektioyksikölle.
  • Pääsuunnittelija Markus Aaltonen, Tähti-Set Oy.
  • Urakoitsija Peab Oy.
  • Rakennus otetaan vaiheittain käyttöön 24.11. ja tammikuun välisenä aikana. Ensimmäisenä muuttavat munuaistautien poliklinikka ja dialyysi.

Tästä linkistä voit lukea lisää tietoa E-rakennuksesta.