Julkaistu 4.6.2021

Lentoratoja-teos on valittu psykiatrian uudisrakennuksen ulkotaideteokseksi

Tays Psykiatrian ulkotaideteokseksi on valittu Heli Ryhäsen teos Lentoratoja. Keraamisista linnuista ja taivutetuista terästangoista koostuva teos tulee sijaitsemaan psykiatrian sisääntuloaukiolla ja ulottuu seitsemän metrin korkeuteen. Rakennus ja taideteos valmistuvat vuonna 2023.

Taideteos Lentoratoja-teoksessa on useita keraamisia lintuja.

Tays Psykiatrian ulkotaideteokseksi on valittu Heli Ryhäsen teos Lentoratoja. Teos pystytetään T-rakennuksen sisääntuloaukiolle. Seitsemään metriin kohoava teos koostuu taivutetuista terästangoista ja värikkäistä keraamisista lintuveistoksista. Suurin lintuveistoksista on huuhkaja, joka on ylimpänä teoksessa luonnollisessa koossaan, 75 cm. Pienimmät veistoslinnut ovat suurempia kuin linnut luonnossa.

-Teoksessani käsin muovaillut keraamiset linnut levittäytyvät ympäristöönsä: ne tutkivat, koputtelevat, tarkkailevat ja lähtevät lentoon. Lentoratoja kuvaavat teräskaaret kiinnittyvät aukiolle maan tasalle, avautuen sivuille ja nousten ylöspäin. Teos on vertauskuva elämän jatkumiselle, kuvailee taiteilija Heli Ryhänen.

Raati luonnehti teosta seuraavasti:

  • Elämänmyönteinen, ajatusratoja ruokkiva ja ilmava.

  • Toteuttaa kilpailun teemaa, joka oli Pirkanmaa ja luonto.

  • Riittävän kookas, jotta toimii kilpailuohjelman määrittelyn mukaan maamerkkinä.

Taideteos valittiin kutsukilpailun perusteella. Kutsukilpailuun kutsuttiin neljä taiteilijaa ja valinnan teki Raimo Antilan taidetoimikunta sekä uudistamisohjelman edustajista koostuva raati.