Pitkäniemen sairaalakirkko

Pitkäniemen sairaala-alueen keskellä on aina ollut kirkko. Sairaalakirkossa pidetään jumalanpalveluksia torstai-iltaisin ja erityispyhinä. Arkipäivisin kirkko on avoinna niin sairaalan potilaiden, omaisten kuin henkilökunnankin henkilökohtaista hiljentymistä varten.

Kirkossa pidetään jumalanpalveluksia torstai-iltaisin kello 18 sekä neljä kertaa vuodessa erityispyhinä. Niihin ovat tervetulleita potilaat, omaiset ja henkilökunnan edustajat. Kirkkotilaisuuksien toteuttamisesta vastaavat myös ympäristöseurakuntien työntekijät omalla vuorollaan.

Kirkko on avoinna omaa hiljentymistä varten arkisin kello 8–15.30 niin sairaalan potilaille, omaisille kuin henkilökunnallekin.

Kirkko kylän keskellä

Pitkäniemen sairaala on elämisen ja hoidon kylä, jonka keskellä on aina ollut kirkko. Hallintola-talon toisessa kerroksessa sijaitseva kirkko on vihitty käyttöönsä 27.10.1901.

Sata vuotta sitten hoitoajatteluun kuului käsitys ihmisestä kokonaisuutena. Paranemiseen ajateltiin kuuluvan ihmisen oman mielen eheytymisen ohella lähimmäissuhteiden ja jumalasuhteen hoitaminen.

Heti sotien päätyttyä, joulukuussa 1946 vietettiin korjatun kirkon ja laajennetun hautausmaan vihkimisjuhlaa.

Hallintorakennuksen remontin yhteydessä 1960-luvun lopulla käytiin sairaalassa keskustelua kirkkosalin ottamisesta toimistotilaksi, koska niistä oli pulaa. Ehkä tuon ajan yleinen ajattelukaan ei kovin innokkaasti vaalinut kirkkojen säilymistä. Lopulta päädyttiin ratkaisuun säilyttää kirkko kirkkona, ja kirkon käyttöönottojuhlaa vietettiin toistamiseen vuonna 1971.

Kirkon alttaritauluna on lahjoituksena saatu nokialaisen taiteilijan Osmo Rauhalan kolmiosainen teos Toivo. Kirkkosalin takaosan ikkunan lyijylasityö Kristuspuu koostuu 2000 osasta. Teema on sairaalassa potilaana olleen nuoren miehen hahmottelema ja työ on valmistettu sairaalassa.

Yhteyshenkilö

Elina Kaunisto