Hygienia

Oletko jo tänään käynyt suihkussa ja harjannut hiuksesi? Hygienialla tarkoitetaan omasta puhtaudesta huolehtimista. Hyvä hygienia ylläpitää terveyttäsi, ja puhtaina olemme miellyttävämpää seuraa myös muille. Omasta puhtaudesta huolehtiminen kuuluu jokaiseen päiväämme, ja sitä pidetään usein itsestäänselvyytenä. Tätä se ei kuitenkaan aina ole. Esimerkiksi kuormittavassa elämäntilanteessa, masentuneena, tai jaksamisen ollessa muista syistä vähissä, omasta puhtaudesta huolehtiminen voi jäädä vähäiseksi. Se voi tuntua turhalta, haastavalta tai epämiellyttävältä.

Mistä hyvä hygienia koostuu ja miksi se on tärkeää?

Hyvään hygieniaan kuuluu esimerkiksi säännöllinen ja päivittäinen hampaiden harjaaminen, ihon ja hiuksien peseminen ja niiden muunkinlainen hoitaminen, sekä virusten ja bakteerien tartuntariskin ennaltaehkäisy. Sinullekin on todennäköisesti käynyt joskus niin, että et ole huolehtinut riittävästi puhtaudestasi. Lyhytkestoisena tämä on tavallista. Joskus hygieniasta huolehtiminen voi olla pitkäkestoisemmin riittämätöntä. Tämä voi aiheuttaa esimerkiksi häiritsevää pahaa hajua ja makua suussa, hajuja iholla ja vaatteissa, hiusten rasvoittumista ja hilseilyä, ja kutinaa. Pesemättömät hampaat reikiintyvät helpommin ja hoitamaton iho johtaa iho-ongelmiin, ja kädet levittävät viruksia ja bakteereja, jolloin riski sairastua tai tartuttaa muita kasvaa.

Vinkkejä hygieniasta huolehtimiseen

Omasta puhtaudesta huolehtimisen jäädessä ajankohtaisesti riittämättömäksi on aika tarttua toimeen. Näihin asioihin voi aina vaikuttaa! Joskus voi tarvita ulkopuolista tukea asioiden muuttamiseksi ja riittävän motivaation löytämiseksi. On tärkeä miettiä, minkä pitäisi muuttua ja miksi, ja aloittaa muutos pienin ja itsestä mahdolliselta tuntuvin askelin.

Peseytyminen ja hygienian hoito

Ulkonäöstä huolehtiminen

Vinkkejä henkilökohtaiseen hygieniaan

Infektioiden ehkäisy ja hygienia